Gebruik je stem slim

Op basis van de standpunten en visie van een partij kun je besluiten waar je op stemt. Maar als je op 16 maart eenmaal in het hokje staat met een rood potlood in je hand, dan is het geen partij die je moet aankruisen, maar een persoon. Kies je voor de partijleider, voor iemand die je (via via) kent, of stem je voor meer diversiteit?

Raadsleden zijn lid van een partij en verkondigen dan ook de standpunten van die partij. Maar politici zijn ook gewoon mensen met een mening. Mensen die de wereld door hun eigen bril bekijken vanuit hun achtergrond, opvoeding, gender en andere persoonlijke invloeden. Het is daarom hartstikke relevant welke persoon jij je stem geeft om in de gemeenteraad te komen, of misschien zelfs wethouder te worden. Je kunt zelfs stemmen op het beste raadslid van Nederland.

Stem voor diversiteit

De gemeenteraad is idealiter een afspiegeling van de inwoners in die gemeente. Dit is belangrijk zodat mensen zich herkennen in politici. Diversiteit komt ook de kwaliteit van de besluiten ten goede. Mensen met verschillende achtergronden kijken vanuit verschillende perspectieven naar een onderwerp. En ze zetten ook andere onderwerpen op de agenda. Op die manier zorgt diversiteit voor kwaliteit van het beleid. De meerderheid van de raadsleden in Nederland geeft zelf ook aan dat de gemeente baat heeft bij meer diversiteit in de raad.

Stem op een vrouw

Op dit moment is ongeveer 30% van de gemeenteraadsleden een vrouw. Dat klopt dus nog niet helemaal qua representativiteit. Op een vrouw stemmen is de moeite waard als je de verdeling van mannen en vrouwen in de gemeenteraad wilt verbeteren.

De website Stemopeenvrouw.com geeft aan hoe je slim kunt stemmen. Dat is namelijk niet persé door op de hoogste vrouw op de lijst van jouw partij te stemmen. Je moet daarvoor eerst even de peilingen checken. Staat de partij van jouw voorkeur bijvoorbeeld op vijf zetels? Dan kies je de vrouw die daar net onder staat, bijvoorbeeld op plaats zes, zeven of acht. Op die manier creëer je met jouw voorkeursstem effect. Dit gaat natuurlijk ook op voor andere vormen van diversiteit.

Regionale media en stemwijzer

De thema’s die in jouw gemeente relevant zijn kunnen in een andere gemeente weer heel anders zijn. Om daar inzicht in te krijgen kun je de regionale media volgen. Die geven vaak een goed beeld van wat er lokaal speelt. Daarnaast is voor een aantal gemeenten de stemwijzer beschikbaar. Daarin kun je aan de hand van dertig stellingen inzicht krijgen welke partijen hier dezelfde mening op na houden als jij. Een handig hulpmiddel dus bij het bepalen van je stem, als dit voor jouw gemeente beschikbaar is.

Kies een leuke stemlocatie

Niet van belang voor de invloed van je stem, maar je kunt van stemmen ook een leuk uitje maken. Je kunt natuurlijk gewoon voor het gemeentehuis gaan, of het dichtstbijzijnde stemlokaal. Maar in veel gemeenten kun je ook stemmen in poppodia, monumentale panden of musea. Bijvoorbeeld in het Fashion for Good Museum in Amsterdam. Het museum vertelt de verhalen achter de kleding die je draagt en hoe jouw keuzes voor je kleding een positieve impact kunnen hebben op mens en onze planeet. Tijdens het stemmen kun je een kijkje nemen en je ontvangt ook nog een voucher om op een later moment terug komen.

Lees meer

Tips om meer invloed uit te oefenen
Zo werkt de gemeente en zo doet jouw gemeente het