Echt of vals geld

Ongetwijfeld zal je kind al eens iets gekocht hebben met geld. Met munten of met briefgeld. Altijd al eens willen weten hoe geldbiljetten gemaakt worden? In deze video wordt het uitgelegd.

Of geld echt is of vals, is soms moeilijk te onderscheiden. Eurobiljetten zijn gelukkig moeilijk na te maken. Toch kan het een keer voorkomen dat je vals geld aantreft. Controleer daarom altijd of een biljet echt of vals is. Je kunt dat onder andere controleren op de volgende manieren:

  • Op sommige plaatsen van een eurobiljet voelt de inkt dikker aan. Heb jij het al gevoeld?

  • Houd het briefje tegen het licht. Zie je het watermerk op het eurobiljet?

  • Heb je al eens goed gekeken wat met het glinsterende bedrag op het biljet gebeurd als je het biljet een beetje kantelt?

Ook euromunten hebben kenmerken waardoor ze makkelijker te onderscheiden zijn en minder makkelijk te vervalsen:

  • Hebben jouw euromunten verschillende ribbeltjes aan de zijkant? Deze ribbeltjes zijn ook vooral bedoeld voor blinden en slechtzienden, zodat ze kunnen voelen welke munt het is.

  • Tel je op elke munt 12 sterren?

  • Zie je dat de munten van 1 en 2 euro twee verschillende soorten metaal hebben? Goudkleurig en zilverkleurig.

  • Heb je de lettertjes aan de zijkant van een 2 euromunt al eens gezien? Wat staat er?

Samen aan de slag?

Een euromunt heeft een gemeenschappelijke kant (‘munt’) en een landen kant (‘kop’). Op deze landenzijde mogen landen zelf de afbeelding bepalen. Sommige landen kiezen voor dieren, andere voor portretten of gebouwen. Heb jij je munten in je spaarpot al eens goed bekeken? Welke munten heb jij in jouw spaarpot zitten? Download de munten spaarkaart. Kruis de vakjes aan en kleur de vlaggen in.

Rinkels Speelhoek

Spelend leren kinderen heel snel. Neem daarom een kijkje in de speelhoek van rinkel, waar verschillende educatieve spellen te vinden zijn.

Duurzaamheidstips voor kinderen

Een kleine wereldverbeteraar in huis? Ga dan aan de slag met onze knutseltips en met het ASN Spreekbeurtpakket. Of doe de spelletjes uit Rinkels speelhoek.

Direct aan de slag

Meer lezen over kinderen en geld?

Wil je meer weten over hoe je je kind bewuster kan maken over geld? Lees dan meer over:

Hoe kun je geld herkennen
Filosoferen over geld
Alle thema's over kinderen en geld

, waarmee kunnen we je helpen?