Geld herkennen

Voor kleuters is geld nog erg abstract. Geld lijkt gewoon uit een apparaat te komen wanneer je op de knop drukt. Toch zal je kind regelmatig situaties tegenkomen waarin geld een rol speelt: thuis, in de winkel, de sportvereniging, op de markt, bij de geldautomaat, etc. Het is goed je kind op jonge leeftijd te laten ontdekken wat geld is. Maar ook hoe het eruit ziet.

Kennismaken met munten en briefgeld

Kleuters weten vaak nog niet dat een biljet van € 5 meer waard is dan een munt van € 2. Maar laat je verrassen. Misschien weet je kind het al wel. Voor een eerste kennismaking kun je je kind verschillende munten en briefgeld in het echt laten zien en voelen. Maak het niet te moeilijk en beperk het tot een paar munten en briefjes.

  • Op sommige plaatsen van een eurobiljet voelt de inkt dikker aan. Heb jij het al gevoeld?
  • Houd het briefje tegen het licht. Zie je het watermerk op het eurobiljet?
  • Heb je al eens goed gekeken wat met het glinsterende bedrag op het biljet gebeurd als je het biljet een beetje kantelt?
  • Zie je dat de munten van 1 en 2 euro twee verschillende soorten metaal hebben?
  • Hoeveel sterren zie je op de munten? Tel je er 12?

Samen aan de slag: maak je eigen geld

Maak samen nepgeld en speel winkeltje met elkaar. Gebruik hiervoor de echte euromunten als leidraad. Druk een paar echte euromunten in hobbyklei en laat je kind deze uitsnijden met een klei-mesje. Als de klei droog is, beschilder de munten met verf of kleur ze met een viltstift. Wil je meer afwisseling? Maak ook nog nepgeld van papier. Met dit handige format kun je je kind zijn/haar eigen briefgeld laten tekenen.

Nepgeld klaar? Dan kun je bijvoorbeeld winkeltje of marktje spelen. Laat je kind de ene keer spulletjes ‘kopen’ en de ander keer de verkoper zijn. Op deze manier leert je kind spelenderwijs de munten herkennen en ermee omgaan.

ASN euro memory

Vind jij spelletjes spelen leuk? Dan is deze euro memory ook iets voor jou. Download, knip de kaartjes uit en spelen maar.

Duurzaamheidstips voor kinderen

Een kleine wereldverbeteraar in huis? Ga dan aan de slag met onze knutseltips en met het ASN Spreekbeurtpakket. Of doe de spelletjes uit Rinkels speelhoek.

Direct aan de slag

, waarmee kunnen we je helpen?