Koffie & Knaken: Roy

“Ik omarm het minimalisme. Ik kijk kritisch naar wat ik nodig heb”

Over financiën praten we liever niet. Tegelijkertijd zijn we razend nieuwsgierig naar wat andere mensen met hun geld doen. In Koffie & Knaken praten we onder het genot van een kop koffie over toekomstdromen, sparen en andere geldzaken. Deze keer: de 28-jarige Roy: “Ik omarm het minimalisme. Ik kijk kritisch naar wat ik nodig heb.”

19157x bekeken

Profiel

Naam: Roy
Leeftijd:
28 jaar
Beroep: Data-analist
Woonsituatie:
samenwonend, huurhuis
Spaart voor:
een koophuis
Toekomstdroom: werken in het buitenland
Houdt per maand over:
1000 tot 1250 euro

Hoe ga jij met geld om?

“Ik omarm het minimalisme: ik heb weinig spullen, maar dat wat ik heb moet goed, duurzaam en comfortabel zijn. Mijn uitgaven hou ik graag laag dus ik maak echt keuzes in wat ik belangrijk vind. Ik heb een achtergrond in bedrijfseconomie dus ben mijn hele leven al bezig met Excel-sheets en begrotingen. Nu doe ik dat wel minder, maar ik heb onlangs alle inkomsten en uitgaven weer eens op een rijtje gezet.”

Wat houd je per maand over na alle vaste lasten?

“Als alles betaald is, hou ik ongeveer 1000 tot 1250 euro over.”

Bron afbeelding: Unsplash

En wat doe je met dat geld?

“Het grootste deel gaat naar mijn spaarrekening en naar mijn beleggingsrekening. Wat overblijft, spendeer ik het liefst uit aan vakanties en goed eten. Ik geef mijn geld graag uit aan dingen die me echt gelukkig maken. In het huis van mij en mijn vriendin zijn vrijwel alle meubels tweedehands. Als het nog goed is, waarom niet?”

Waarom kies je voor beleggen?

“Ik zou gek zijn als ik het niet doe. Op een spaarrekening doet je geld op dit moment helemaal niks. Op een beleggingsrekening krijg je toch wel snel al 10 procent rendement als je het goed doet. Voor mij is het belangrijk dat ik zeker weet dat ik mijn geld wegzet in duurzame projecten. ASN Bank is daarin heel transparant. Hun reviews van bedrijven en de toetsingen op mensenrechten en milieu zijn voor mij als belegger heel fijn.”

Waarin beleg je dan zoal?

“Ik beleg voornamelijk in fondsen. Ik heb bijvoorbeeld een aandelenfonds maar ook een obligatiefonds. Ook beleg ik nog in het ASN Milieu & Waterfonds, daar zitten projecten in die bevorderlijk zijn voor water en milieu. En in het ASN Microkredietfonds, daarmee steun ik kleine ondernemers in arme landen.”

ASN Milieu & Waterfonds

ASN Microkredietfonds

Hoe ben je aan al die kennis over beleggen gekomen?

“Ik heb veel podcasts over beleggen beluisterd en online gekeken naar de mogelijkheden. Ook heb ik veel gepraat met vrienden en familie en dat is ook heel leerzaam: de één handelt actief in aandelen, de ander belegt meer in fondsen. Ik hou wekelijks bij wat er gebeurt, maar ik heb wel echt een lange termijnvisie.”

Wat is je droom?

“Ik zou wellicht nog samen met mijn vriendin naar het buitenland gaan voor werk. En we zijn heel gedreven om samen impact te maken voor een duurzame wereld. Ik besef dat we in een goede situatie zitten. Financieel, maar ook op sociaal vlak met familie en vrienden. Ik heb geluk dat ik in deze positie zit, nu is het tijd om terug te geven. Om letterlijk impact te maken en het leven van andere mensen beter te maken, op welke manier dan ook.”Bron afbeelding: Unsplash

Zoals?

“Naast beleggen investeer ik bijvoorbeeld ook in crowdfunding-projecten. Dan leen ik bijvoorbeeld 1000 euro uit aan een project waar ik wat in zie en dat krijg je dan in termijnen terugbetaald. Soms met rendement, soms ook niet. Op die manier kunnen investeerders hun business laten groeien. Bij mij staat het toch maar op mijn spaarrekening te staan, dan doe ik er liever iets goeds mee.”

Heb je zelf ook nog een financieel doel?

“We zouden binnen nu en een jaar of drie graag een huis willen kopen, daar sparen we voor. En schuldenvrij zijn vind ik ook belangrijk. Dat bijvoorbeeld onze studieschulden afbetaald zijn, zou ik heel fijn vinden. Maar eigenlijk hebben we het gewoon al heel luxe.”

Meer weten over beleggen?

Wil je, net als Roy, geld dat je aan het einde van de maand overhoudt beleggen in duurzame fondsen? Met een beleggingsrekening bij ASN Bank beleg je zelf in beleggingsfondsen. De fondsmanager zorgt voor spreiding en maakt de keuzes. Zo loop je veel minder risico dan dat je zelf aandelen gaat kopen. Hier lees je meer over de duurzame beleggingsfondsen van ASN Bank.

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: