Betaalt de farmaceut jouw dokter?

Ja, in sommige gevallen gebeurt dat. Farmaceutische bedrijven maken medicijnen die cruciaal zijn voor onze gezondheid, maar er gaat ook veel mis in de sector. Met onze ASN Beleggingsfondsen werken we aan het veranderen van de sector. Dat doen we door de bedrijven aan te spreken op hun interne procedures en kritische vragen te stellen op aandeelhoudersvergaderingen. En met succes. Zo heeft AstraZeneca toegezegd snel te gaan rapporteren over be
621x bekeken

Rapportcijfers uitdelen

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds belegt in beursgenoteerde ondernemingen die goedgekeurd zijn volgens het ASN duurzaamheidsbeleid. Ook farmaceutische bedrijven.  Helaas gaat daar nog veel mis. Wij vinden dat medicijnen op een duurzame en eerlijke manier gemaakt en verkocht moeten worden. Daarover zijn wij in gesprek met tien farmaceutische bedrijven:  AstraZeneca, Astellas Pharma, GlaxoSmithKline, Bristol-Myers Squibb, BTG, Indivior, Merck, Orion Novartis en Novo Nordisk

We stellen rapportkaarten op om de procedures van de bedrijven te beoordelen en hen hierover aan te spreken. We nemen contact op en stellen kritische vragen met als doel verandering teweeg te brengen. Dat gaat bijvoorbeeld om betalingen aan gezondheidsprofessionals, de beloning van hun verkooppersoneel en de transparantie daarover. De rapportkaarten vindt je op Eerlijke farma.

In dit filmpje zie je meer over wat er misgaat in de farmaceutische industrie en wat wij doen.

Betalingen openbaar maken

Met vier Europese bedrijven voeren we een extra intensief traject : AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Novartis en Novo Nordisk. We bezoeken de aandeelhoudersvergaderingen en stellen publiekelijk kritische vragen aan de bestuurders. Waar mogelijk  gebruiken we de goede voorbeelden van het ene bedrijf om het andere te inspireren, en omgekeerd. Zo willen we de hele sector naar hogere standaarden krijgen.

Eén thema speelt bij alle farmaceuten: het openbaar maken van betalingen aan gezondheidsprofessionals wereldwijd. Patiënten moeten hun dokter volledig kunnen vertrouwen. Zij hebben recht op volledige transparantie en moeten kunnen inzien of hun dokter betalingen ontvangt van farmaceutische bedrijven. Voor die betalingen kunnen goede redenen zijn, zoals educatie of het meewerken aan onderzoek. We zijn niet per definitie tegen de betalingen, maar we willen openheid.

Goed voorbeeld doet volgen?

AstraZeneca heeft op onze oproep voor transparantie over betalingen gereageerd. Het bedrijf belooft wereldwijde transparantie over de betalingen aan artsen en zegt hier snel over te gaan rapporteren. We blijven dit nauwlettend volgen en moedigen de andere bedrijven aan om dit voorbeeld te volgen.

GlaxoSmithKline paste in 2015 het beloningsbeleid aan. Het bedrijf beloont  verkooppersoneel niet langer op basis van individuele verkoopdoelen. Het kijkt naar bredere zakelijke resultaten, zoals hun technische kennis en de kwaliteit van de service die ze leveren aan gezondheidsprofessionals. Hiermee komt het belang van de patiënt meer centraal te staan. Wij gebruiken deze verandering bij GlaxoSmithKline als voorbeeld voor de andere farmaceuten. Aan AstraZeneca, Novartis en Novo Nordisk hebben we hierover vragen gesteld.

Bij elk bedrijf stelden we ook specifiek vragen over onderwerpen als productveiligheid, de rapportage van incidenten en externe audits.

Eindrapport over vooruitgang

Eind dit jaar brengen we samen met onderzoeksbureau Sustainalytics het eindrapport uit met antwoord op de vraag: zien we vooruitgang bij de farmaceutische bedrijven op de thema’s waar wij aan hebben gewerkt?

De mogelijkheden:

 1. Het bedrijf is voldoende verbeterd; we kunnen de dialoog afronden.
 2. De vooruitgang is niet voldoende; we blijven intensief in gesprek.
 3. We zien onvoldoende verbetering; verder praten heeft geen zin, we sluiten het bedrijf uit van het beleggingsuniversum.  

  Zo dragen de ASN Beleggingsfondsen bij aan een farmaceutische sector die de gezondheid van mensen dient.

  Bekijk hier de rapporten en achtergrondinformatie over het farma traject.

   Delen op:

   Dit vind je misschien ook interessant: