Informatie over je ASN-rekeningen rond de jaarwisseling 2017-2018

Het einde van het jaar is in zicht. Begin 2018 ontvang je van ons allerlei financiële informatie. Wat kun je van ons verwachten? En hoe gebruik je deze informatie bij je aangifte inkomstenbelasting 2017? Dat lees je op deze pagina.

SPAREN

Open

Rente

 • De rente die in 2017 op je spaarrekening is opgebouwd, schrijven wij in de eerste tien dagen van januari 2018 op je rekening bij. De valutadatum van deze boeking is 1 januari 2018.
 • Het ontvangen rentebedrag in 2017 vind je terug op het eerste rekeningafschrift dat je in 2017 hebt ontvangen. Of in het transactieoverzicht van ASN Online Bankieren.
 • De rente op de depositorekeningen wordt niet per 1 januari uitbetaald, maar op de overeengekomen contractdatum.


Belasting

Voor je aangifte inkomstenbelasting 2017 heb je het saldo van je spaarrekeningen per 1 januari 2017 nodig. Waar vind je dit?

 • Op het rekeningafschrift met de rentebijschrijving dat je in januari ontvangt, staan het begin- en eindsaldo van 2017.
 • Gebruik je ASN Online Bankieren? Dan vind je de gegevens voor je belastingaangifte op www.asnbank.nl. Je logt in en kiest links op de webpagina: Instellingen > Financieel inzicht > Financieel (jaar)overzicht. Daar heb je de keuze uit twee jaaroverzichten: het overzicht van alleen de rekeningen waarvan je de enige of eerste rekeninghouder bent, en het overzicht dat ook de rekeningen bevat waarvan je mederekeninghouder, wettelijk vertegenwoordiger of gemachtigde bent.
 • Gebruik je geen ASN Online Bankieren? Dan krijg je het financieel overzicht over 2017 uiterlijk begin maart 2018 thuisgestuurd. Hierop staan de rekeningen waarvan je de enige of eerste rekeninghouder bent.
 • Wil je je belastingaangifte al in januari of februari insturen? Dan is het financieel overzicht 2017 mogelijk nog niet beschikbaar. Je vindt het saldo van je spaarrekening per 1 januari 2017 op de afschriften die wij je eerder toestuurden, of op het financieel overzicht 2016. Het saldo per 1 januari 2017 is namelijk gelijk aan het saldo per 31 december 2016.

ASN Bank werkt eraan mee dat de aangifte inkomstenbelasting zoveel mogelijk automatisch vooraf wordt ingevuld. Dat merk je als je het aangifteformulier van de Belastingdienst na 1 maart 2018 downloadt. Je kunt er dan voor kiezen dat de gegevens, die bij de Belastingdienst bekend zijn, direct in je aangifteformulier worden gezet. Bijvoorbeeld de details van je ASN-rekeningen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens. Je bent er ook zelf verantwoordelijk voor dat je aangifte correct is. Daarom adviseren wij je de gegevens die de Belastingdienst in je aangifteformulier heeft gezet, zorgvuldig te controleren.

BETALEN

Open

Belasting

Voor je aangifte inkomstenbelasting 2017 heb je het saldo van je betaalrekening per 1 januari 2017 nodig. Waar vind je dit?

 • Van de ASN Bankrekening, ASN Jongerenrekening, ASN Studentenrekening en de ASN Juniorrekening ontvangt u standaard geen papieren rekeningafschriften. Je vindt de gegevens die je nodig hebt voor je belastingaangifte binnen ASN Online Bankieren. Log in en je vindt het financieel jaaroverzicht via Instellingen > Financieel inzicht > Financieel jaaroverzicht.
 • Van ASN Betalen Zelfstandigen ontvang je (minimaal) vier afschriften per jaar. Je vindt het saldo per 1 januari 2017 op het eerste afschrift dat je in 2018 ontvangt.
 • Wil je je aangifte al in januari of februari insturen? Dan is het financieel overzicht 2017 mogelijk nog niet beschikbaar. Je vindt het saldo van je rekening per 1 januari 2017 op het online financieel overzicht van 2016. Het saldo per 1 januari 2017 is namelijk gelijk aan het saldo per 31 december 2016.

Tip: maak een pdf-document

Via ASN Online Bankieren kun je maximaal 24 maanden terugkijken. Maar als je in januari een pdf-document maakt van alle transacties in 2017, kun je de transactiegegevens zo lang bewaren als je wilt. Je maakt zo’n pdf-document als volgt:

 • Log in met je toegangsnaam en wachtwoord; ben je zakelijke klant, dan gebruik je de ASN Digipas.
 • Klik onder Betalen Europa op Transactieoverzicht en selecteer de rekening. Klik op Downloaden.
 • Vul als periode in: 01-01-2017 t/m 31-12-2017. Selecteer als bestandsformaat PDF. Klik op Start downloaden.
 • Print het bestand en/of sla het op in je computer.

   BELEGGEN

   Open

   De waarde van je beleggingen

   Voor je aangifte inkomstenbelasting 2017 heb je de waarde van je beleggingen per 1 januari 2017 nodig. Waar vind je deze?

   • Je vindt de totale waarde op het financieel jaaroverzicht beleggen van je rekening ASN Optimaalbeleggen en ASN Doelbeleggen. Je ontvangt dit overzicht in de loop van februari 2018.
   • Gebruik je ASN Online Bankieren? Dan kun je het financieel jaaroverzicht beleggen vanaf maart ook downloaden via www.asnbank.nl.  Je logt in en je vindt het financieel jaaroverzicht via Instellingen > Financieel inzicht > Financieel jaaroverzicht. Kies vervolgens de optie waardestaat en selecteer je rekening en het jaar 2017.


   Dividendbelasting

   In mei 2017 is het dividend op de ASN Beleggingsfondsen uitbetaald. Hierop is bij de meeste fondsen 15% dividendbelasting ingehouden. Dit bedrag kun je mogelijk verrekenen in je aangifte inkomstenbelasting 2017. Je vindt het totaalbedrag aan ingehouden dividendbelasting op het financieel jaaroverzicht beleggen dat je in februari 2018 ontvangt. Op uitkeringen uit het ASN Groenprojectenfonds was in 2017 een vrijstelling van dividendbelasting van toepassing


   Belastingvoordeel voor maatschappelijke beleggingen

   • In 2017 geldt voor beleggingen in groenfondsen, zoals het ASN Groenprojectenfonds, in box 3 een vrijstelling van maximaal € 57.385 per persoon. Had je heel 2017 dezelfde fiscale partner, dan geldt de vrijstelling voor jullie samen tot en met € 114.770.
   • Ook ontvang je een heffingskorting over deze beleggingen (met als maximum het bedrag dat in box 3 is vrijgesteld). Over 2017 bedraagt deze korting 0,7%. Deze korting trek je af van de inkomstenbelasting en/of premie volksverzekeringen die je verschuldigd bent.
   • Hoewel het ASN Milieu & Waterfonds belegt in milieubedrijven, geldt de vrijstelling voor groene beleggingen niet voor dit fonds.


   Verzending

   Wij proberen de financiële informatie per rekening zo veel mogelijk in één envelop te versturen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Ook kan er door het samenvoegen soms een dubbele adresdrager in de envelop zitten. Wij vragen je begrip hiervoor.

   Aangifte doen via iDIN

   Moet je belastingaangifte doen? Dan kun je voortaan ook inloggen met iDIN. Op belastingdienst.nl klik je rechtsboven op ‘inloggen’ en vervolgens kies je iDIN. Ga je voor de eerste keer inloggen met iDIN? Selecteer dan op het inlogscherm eerst ‘koppelen’. Nadat je iDIN als inlogmethode gekoppeld hebt, kun je voortaan bij elk bezoek aan 'Mijn Belastingdienst' makkelijk met iDIN inloggen. Inloggen werkt op dezelfde manier als iDEAL. Bij ASN Bank gebruik je hiervoor je digipas, je hoeft dus geen aparte inloggegevens meer te onthouden. Dat werkt snel, handig en is bovendien veilig.

   Vragen en contact

   Heb je vragen? Bel dan gerust met de ASN Klantenservice op 070 - 3569 335 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur), of stuur een e-mail naar informatie@asnbank.nl. Wij vragen je vriendelijk daarin je rekeningnummer of adres te vermelden, zodat wij je gegevens kunnen terugvinden.