Je rente eerder aanpassen

Is de actuele rente lager dan de rente die jij voor je hypotheek betaalt? Dan kan het gunstig zijn om je rente al voor het einde van je rentevasteperiode aan te passen. Een hypotheekadviseur kan je vertellen of het in jouw situatie gunstig is om op deze manier je hypotheeklasten te verlagen. Maar het zelf berekenen en regelen kan ook, in ASN Online Bankieren of ASN Mobiel Bankieren. Je ziet dan direct welke vergoeding je betaalt voor ons renteverlies.

Naar inloggen ASN Online Bankieren

Hoe werkt het?

Als je je hypotheekrente voor langere tijd hebt vastgezet, is de rente van vandaag misschien lager. Daardoor kan het aantrekkelijk zijn om je contract open te breken en je rente opnieuw vast te zetten. Je hoeft dan niet te wachten tot het einde van de rentevasteperiode.

Goed om te weten: Je krijgt van ons een renteaanbod op basis van de bij ons bekende marktwaarde van je huis en je openstaande hypotheekschuld. Is de marktwaarde hoger dan bij ons bekend? Lever dan een nieuwe woningwaarde aan. Dan bekijken we meteen of je hypotheekrente misschien in een andere tariefgroep valt, waardoor je misschien in aanmerking komt voor een nog wat lagere rente.

Meer informatie over tariefgroepen lees je hier.

Kosten en vergoeding voor renteverlies

Je betaalt administratiekosten voor het eerder aanpassen van je rente. Die kosten zijn € 195 per hypotheeknummer, met een maximum € 390. Regel je het met behulp van je adviseur? Dan betaal je ook advieskosten.

Daarnaast betaal je een vergoeding voor ons verlies van de rente, omdat we minder rente krijgen dan we met je hebben afgesproken. Dit wordt renteverlies genoemd. De vergoeding voor het renteverlies is vaak fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Voor- en nadelen van je rente eerder aanpassen

 • Een voordeel van het eerder aanpassen van je rente is dat je meteen profiteert van een lagere rente.
 • Het nadeel is dat je een vergoeding voor het renteverlies moet betalen.

Let op: Een lagere rente kan invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie.

Voor wie geschikt?

Je rente eerder aanpassen is alleen gunstig als je de administratiekosten en de vergoeding voor het renteverlies terugverdient in je nieuwe rentevaste periode. Of dat in jouw situatie zo is, bereken je in ASN Online Bankieren onder 'tussentijds je hypotheekrente aanpassen'.

Heb je verhuisplannen, wil je tussentijds (een deel) aflossen op je hypotheek of is het einde van je rentevaste periode in zicht? Dan is het eerder aanpassen van je rente niet altijd de juiste keuze. We raden je in die situaties aan dit te overleggen met een adviseur.

Goed om te weten: Soms daalt de rente verder nadat je voor tussentijds rente aanpassen hebt gekozen. Het kan dus voordeliger zijn om te wachten tot het einde van je huidige rentevaste periode. Bijkomend voordeel: Je betaalt geen vergoeding voor het renteverlies.

Jouw situatie bij een keuze voor een nieuwe rente

Voor welke rentevaste periode je kiest hangt af van je persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wat gaat er met je inkomen gebeuren, nu en in de toekomst? Denk je meer te gaan verdienen? Of ga je over een paar jaar met pensioen en wordt je inkomen dan juist wat minder?

 • Heb je verhuisplannen op korte termijn? Of ben je van plan om nog lang in je huis te blijven wonen?

 • Hou je van zekerheid? Vind je het een fijn idee om voor de lange termijn te weten wat je hypotheeklasten zijn? Dan kies je voor een langere rentevaste periode waarbij je de wat hogere rente voor lief neemt. Of kies je nu voor een korte looptijd met een lagere rente? Kun je de risico’s daarvan overzien en dragen?

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? De hypotheekadviseur bekijkt graag samen met jou wat in jouw situatie het beste is om te doen. Goed om te weten: Aan advies zijn kosten verbonden.

Rente eerder aanpassen in ASN Online Bankieren of ASN Mobiel Bankieren

Is je rente eerder aanpassen een goede manier om je hypotheeklasten te verlagen? Dan regel je het gemakkelijk zelf met ASN Online Bankieren of ASN Mobiel Bankieren. Dat werkt als volgt:

 1. Log in op ASN Online Bankieren.
 2. Ga naar 'Overzicht'.
 3. Kies voor 'Tussentijds rente aanpassen'.
 4. Doorloop de stappen.
 5. Download de berekening van de vergoeding van het renteverlies.
 6. Onderteken de aanpassing digitaal (ook voor je partner).

Ingangsdatum nieuwe rente

De rentewijziging gaat niet meteen in, maar met ingang van de volgende kalendermaand. Heb je na de 17e van de maand je aanvraag ingediend? Dan gaat je nieuwe rente niet in op de eerstvolgende kalendermaand, maar de maand daarna. Eén maand na de ingang van de nieuwe rente zullen de nieuwe rente en de vergoeding voor het renteverlies van je incassorekening worden afgeschreven.

Hypotheekrente wijzigen en de belasting

Wijzig jij je rente en valt jouw hypotheek onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013? Dan toetst de Belastingdienst of je voldoende hebt afgelost. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben. Lees hier meer over de gevolgen van een betalingsachterstand.

, waarmee kunnen we je helpen?