Welk energielabel heeft jouw huis?

De tijdelijke actie van ASN Bank voor een gratis energielabel is afgelopen omdat de 50 beschikbare energielabels vergeven zijn. Het is nog steeds mogelijk om op eigen kosten een nieuw energielabel aan te vragen. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van een nieuw energielabel en waar je dit aan kunt vragen.

Vind een energieadviseur
Lees meer over energielabels

Wat zijn de voordelen van een nieuw energielabel?

Het energielabel woningen geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Energielabel A++++ is het zuinigst en label G het minst zuinig. Sinds 2021 is er een nieuwe methode om het energielabel vast te stellen (NTA 8800). Deze methode geeft nauwkeuriger weer wat de huidige energetische staat van je huis is én wat de verbetermogelijkheden zijn. Zo bevat het bijvoorbeeld ook inzicht of je woning al geschikt is voor een warmtepomp. Fijn om te weten, voor als je je huis in de toekomst verder wilt verduurzamen. 

Lees meer over de mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken



Rentekorting

Ook kan je een rentekorting op je ASN Hypotheek ontvangen wanneer je woning een definitief energielabel A of hoger heeft. Heb je de rentekorting nu nog niet? En heeft je huis een definitief energielabel A of hoger aan het einde van de rentevaste periode? Dan kan je, als je aan de voorwaarden voor de rentekorting voldoet, voor de nieuwe rentevaste periode alsnog een rentekorting krijgen. De hoogte van de huidige rentekorting is 0,10%. Let op dat de hoogte van de rentekorting veranderd kan zijn op het moment dat je rentevaste periode afloopt. Mogelijk blijft de rentekorting gelijk, maar die kan in de toekomst ook hoger of lager uitvallen.

Bekijk de voorwaarden voor rentekorting

Wat zijn de nadelen van een nieuw energielabel?

Is het nieuwe energielabel beter dan het huidige label? Dan kan dit invloed hebben op de WOZ-waarde. Een beter energielabel zorgt namelijk voor een hogere marktwaarde. Soms vertaalt de gemeente dat door in de WOZ-waarde. In dat geval betaal je mogelijk meer belasting over je woning. 

Waarom weet ASN Bank graag het actuele energielabel?

Het is voor ons belangrijk om te weten hoe energiezuinig de huizen met een ASN Hypotheek zijn. Zo meten we bijvoorbeeld de impact van het leningdeel ASN Duurzaam Wonen. Ook kunnen we beter voldoen aan nieuwe regelgeving en bijdragen aan verdere verduurzaming.  

Veel huizen hebben nog geen of alleen een voorlopig energielabel. Of zijn in de tussentijd verduurzaamd, door bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen, zonder dat het energielabel daarop is aangepast. Voor al die huizen willen we graag weten wat het actuele energielabel is. Jij kunt daarbij helpen, door een energielabel aan te vragen voor je eigen huis. 

Lees meer over het energielabel voor woningen

Hoe werkt het?

De tijdelijke actie van ASN Bank voor een gratis energielabel is afgelopen. Het is  nog steeds mogelijk om op eigen kosten een nieuw energielabel aan te vragen.  

Zo vraag je een gratis energielabel aan voor jouw huis: 

  1. Check het huidige energielabel door je postcode en huisnummer in te voeren op energielabel.nl.
  2. Is je energielabel van vóór 2021? Of vermoed je dat het energielabel niet meer klopt, bijvoorbeeld omdat je na de registratiedatum hebt verduurzaamd? Zoek dan een gecertificeerde energieadviseur en vraag om een nieuw energielabel. Je hypotheekadviseur kan je vaak ook helpen om een aanvraag te doen.

Vind een energieadviseur
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Voor het vaststellen van het energielabel komt een energieadviseur langs om je woning te beoordelen. Hiervoor moet je zelf thuis zijn. Een energieadviseur van onze partner Fitrex neemt contact met je op om een afspraak in te plannen. De energieadviseur registreert het nieuwe energielabel op ep-online.nl. Na de registratie ontvang je een afschrift van het energielabel.

Bekijk de actievoorwaarden

Meer lezen over energielabels