De risico’s van een aflossingsvrije hypotheek
De hypotheekrente stijgt tijdens de looptijd
Als de rente stijgt tijdens de looptijd van je hypotheek, nemen je maandlasten toe. Je loopt dan het risico dat je maandelijks te weinig geld overhoudt om een bedrag op te bouwen om je hypotheek af te lossen.
De hypotheekrenteaftrek valt weg
De rente bij een aflossingsvrije hypotheek is niet meer aftrekbaar. De rente is alleen aftrekbaar als je de hypotheek hebt afgesloten vóór 2013 voor aankoop, verbetering of onderhoud van je huis. In dat geval heb je dertig jaar hypotheekrenteaftrek vanaf het moment dat je de hypotheek hebt afgesloten. Na die 30 jaar krijg je niets meer terug van de Belastingdienst. Je maandlasten stijgen. Je loopt dan het risico dat je maandelijks te weinig geld overhoudt om een bedrag op te bouwen om je hypotheek af te lossen.
De woningprijzen kunnen dalen
Aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek kun je soms een nieuwe hypotheek afsluiten. Maar gaat dat niet en heb je niet genoeg geld om de restschuld terug te betalen? Dan is verkoop van je huis meestal de enige mogelijkheid. De kans bestaat echter dat de huizenprijzen zijn gedaald sinds je je huis kocht. Je verkoopt je huis dan met verlies. De restschuld die je hierdoor overhoudt, moet je uit eigen middelen betalen.
Je inkomen kan dalen
Of je aan het einde van de looptijd je aflossingsvrije hypotheek met een nieuwe hypotheek kunt afsluiten, hangt onder meer af van je inkomen op dat moment. Misschien ben je dan met pensioen en heb je minder inkomen. Je inkomen kan ook door andere oorzaken zijn gedaald. Heb je aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek te weinig inkomen om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan is verkoop van je huis vaak de enige mogelijkheid.
Je moet meer rente betalen
Of je aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek een nieuwe hypotheek kunt afsluiten, hangt onder meer af van je inkomen. Maar misschien is de rente dan gestegen. Of kun je de rente niet meer aftrekken van de belasting. Heb je dan te weinig inkomen om de hogere rente van een nieuwe hypotheek te betalen? Dan is de verkoop van je huis vaak de enige mogelijkheid.
Wat kan ik doen om geen (grote) restschuld over te houden?
Je hebt bij een aflossingsvrije hypotheek verschillende manieren om een (grote) restschuld te voorkomen. Wat voor jou de beste oplossing is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je kunt bijvoorbeeld aflossen op je hypotheek. Daardoor dalen je maandlasten nu en straks. Ook kun je je hypotheek aanpassen, zodat je een hypotheek hebt waarbij je wel aflost. Of je gaat sparen of beleggen, waardoor je de hypotheek aan het einde van de looptijd (voor een deel) kunt afbetalen. Lees meer over het aanpassen van een aflossingsvrije hypotheek.
Gratis oriënterend gesprek
Wil je weten wat in jouw geval de beste hypotheekvorm is? Een gesprek met een deskundige adviseur kan je inzicht bieden.