Veelgestelde vragen over starten met beleggen

Heb je het webinar bekeken en wil je meer weten over starten met beleggen? De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

De belangrijkste vragen


Hoe start ik met beleggen bij ASN Bank, wat zijn de stappen die ik moet nemen?

  1. Wil je beleggen in mixfondsen en de doelplanner gebruiken? Kies dan voor ASN Doelbeleggen.
  2. Open online ASN Doelbeleggen. Een ASN betaalrekening is niet nodig.
  3. Je ontvangt via de email een eenvoudig stappenplan om aan de slag te gaan.
  4. Starten kan al vanaf € 20

Beleggen met een klein bedrag, hoe werkt dat? Kan dat ook maandelijks?

Bij ASN Bank kun je al beleggen vanaf € 20. Volg de stappen zoals beschreven bij de vorige vraag. Je kunt bij ASN Bank ook maandelijks met een vast bedrag beleggen. Op de website van ASN Bank vind je alle informatie over periodiek beleggen.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een mixfonds?

Er is geen verschil: een mixfonds is een type beleggingsfonds. Naast de mixfondsen heb je bijvoorbeeld aandelen- en obligatiefondsen. Belangrijkste kenmerk van een mixfonds is dat het fonds belegt in meerdere typen beleggingen zoals aandelen, obligaties en microkredieten. Bekijk alle ASN beleggingsfondsen en mixfondsen.

Hoe weet ik welk ASN-fonds ik moet kiezen?

Bij ASN Bank kies je uit 12 duurzame beleggingsfondsen. Zo beleg je in bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren. Alle fondsen voldoen aan de eisen van de ASN Bank op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit. Bij de keuze van een fonds is het daarom belangrijk om een fonds te kiezen dat goed aansluit bij jou en je persoonlijke situatie. In totaal zijn er 12 ASN duurzame beleggingsfondsen waaruit je kunt kiezen. Ieder fonds heeft een uitgebreide pagina met uitleg, een risico indicator en fondsdocumenten zoals de Essentiele Beleggersinformatie. Bekijk alle ASN beleggingsfondsen en mixfondsen.

Wat is beter, in een keer een groot bedrag inleggen of in termijnen?

Als je belegt voor de lange termijn dan kun je elk moment starten met beleggen. Wil je voorkomen dat je vlak voor een koersdaling een groot bedrag inlegt? Overweeg dan periodiek beleggen.

Kan ik altijd bij mijn geld dat ik heb belegd?

Beleggen doe je voor de lange termijn, maar je kunt doorgaans altijd op korte termijn je fonds verkopen. Hierbij kan de waarde van je beleggingen hoger, maar ook lager zijn dan de oorspronkelijke inleg. Je kunt iedere dag een verkooporder opgeven via de handige app of ASN Online bankieren. Geef je een order voor 15:00 uur op een beursdag door? Dan voeren we het de eerstvolgende beursdag uit en staat het geld dezelfde dag op je rekening.

Kan ik mijn inleg volledig kwijtraken als ik beleg in een ASN fonds?

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De kans dat de waarde van jouw ASN beleggingsfondsen waardeloos wordt, is minder groot dan wanneer je in slechts één aandeel belegt. Door te beleggen in een beleggingsfonds spreid je je vermogen. Spreiding verkleint de kans sterk dat jouw beleggingen waardeloos worden. De beleggingsfondsen van ASN Bank beleggen zeer goed gespreid.

  • ASN Duurzaam Aandelenfonds belegt in meer dan 100 duurzame internationale bedrijven
  • ASN Milieu en Waterfonds in ruim 50 bedrijven
  • ASN Duurzaam Small & Midcapfonds in meer dan 80 bedrijven.
  • ASN Obligatiefonds belegt in ruim 150 leningen uit meer dan 10 landen.
  • ASN-Novib Microkredietfonds heeft indirect ruim 450.000 microkredieten uitstaan.
  • ASN Duurzame mixfondsen (Zeer Defensief, Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief) combineren de verschillende beleggingscategorieën en kennen hierdoor een spreiding over meer dan 500 titels (aandelen, leningen, microfinancieringen).


Kan ik ook bij ASN beleggen zonder een ASN betaalrekening?

Ja dat kan als de tegenrekening maar een betaalrekening is.

Kan ik bij ASN Bank ook in losse aandelen beleggen?

Nee, via ASN Bank is het niet mogelijk in lossen aandelen te beleggen. Bij ons beleg je in duurzame beleggingsfondsen. Hiermee heb je de zekerheid dat je belegt in goed gespreide fondsen en je geld alleen gaat naar bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren. Bekijk alle ASN beleggingsfondsen en mixfondsen.

Krijg je ook dividend als je in een ASN fonds belegt?

ASN beleggingsfondsen keren ook dividend uit. De hoogte van het dividend verschilt per fonds en is afhankelijk van de bedrijven, overheden en microkredieten waar het fonds in belegt. Ieder jaar in mei tijdens de aandeelhoudersvergadering wordt er gestemd over het dividendvoorstel. Het dividend wordt ook rond die tijd uitgekeerd.

Leer hier meer over dividend.

Stel ASN Bank gaat failliet, wat gebeurt er met mijn belegging in een beleggingsfonds?

ASN Bank voldoet aan de regels voor vermogensscheiding. Dat betekent dat de beleggingen van klanten zijn afgescheiden van het vermogen van de bank. Dat beschermt de beleggingen van klanten bij een faillissement van de bank. De AFM houdt toezicht op de naleving van de regels voor vermogensscheiding.

Meer informatie vindt u op de website van ASN Bank.

Meer lezen over beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over hoe je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Webinar: Meer doen met je spaargeld?
Duurzaam beleggen
Timen van de markt
Kosten van beleggen