Belastingplichtig in een ander land

Ben je mogelijk belastingplichtig in een ander land, bijvoorbeeld omdat je in de VS geboren bent? Dan zijn we wettelijk verplicht dit door te geven aan de Belastingdienst. De Nederlandse overheid heeft namelijk afspraken met andere landen om gegevens te delen, om zo belastingontduiking tegen te gaan. Hier vind je meer informatie en formulieren om je gegevens door te geven.

Wanneer ben ik belastingplichtig in het buitenland?

    Formulieren

    Wat gebeurt er met mijn gegevens?


    We geven jouw gegevens jaarlijks door aan de Belastingdienst. Het gaat onder andere om het rekeningnummer en banksaldo. De Belastingdienst gebruikt je gegevens om de belastingaangifte makkelijker te maken. Bijvoorbeeld voor de vooraf ingevulde aangifte. Ben je belastingplichtig in een ander land, dan geeft de Belastingdienst je gegevens door aan de belastingdienst van het andere land. De Belastingdienst doet dit alleen als Nederland hierover afspraken heeft gemaakt met dat land.

    Het delen van deze gegevens is verplicht volgens de internationale Common Reporting Standard (CRS) en de Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). Meer informatie over CRS en FATCA vind je bij de Nederlandse Vereniging van Banken.