Koffie & Knaken: Roy en Cheyenne

“We zijn echt naar elkaar toe gegroeid in hoe we met geld omgaan”

Over financiën praten we liever niet. Tegelijkertijd zijn we razend nieuwsgierig naar wat andere mensen met hun geld doen. In Koffie & Knaken praten we onder het genot van een kop koffie over toekomstdromen, sparen en andere geldzaken. Deze keer: de 28-jarige Roy en 29-jarige Cheyenne uit Rotterdam: “We zijn echt naar elkaar toe gegroeid in hoe we met geld omgaan.”

33795x bekeken

Profiel

Naam: Roy en Cheyenne
Leeftijd:
28 en 29
Beroep: Agile coach en business analist
Woonsituatie:
samenwonend in huurhuis
Sparen voor:
reizen en een koophuis
Toekomstdroom:
een tijdje in het buitenland werken
Houden per maand over:
4000 euro


Wat is jullie relatie met geld?

Roy: “Toen we 6,5 jaar geleden bij elkaar kwamen hadden we beiden echt een totaal andere relatie met geld. Cheyenne was heel zuinig…”
Cheyenne
(lachend): “…vind jij!”
Roy: “Ja, ik had echt een gat in mijn hand. Ik had nul buffer en gaf alles uit aan reizen.”
Cheyenne: “Ik ging ook wel op reis, maar omdat ik daarvoor spaarde.”
Roy: “We zijn echt naar elkaar toe gegroeid in hoe we met geld omgaan”
Cheyenne:
“Dat denk ik ook. Roy leerde van mij dat alles uitgeven niet handig is en ik leerde van hem dat alles op de bank laten staan en ernaar kijken je ook weinig plezier brengt.”
Roy:
“Ik zou ons nu eigenlijk wel typeren als zuinig. We letten op wat we uitgeven en maken afwegingen over welke dingen in het leven we belangrijk vinden.”

En wat zijn dat dan voor dingen?

Roy: “Op gezondheid en reizen willen we niet inleveren. Gezond eten vinden we bijvoorbeeld belangrijk, dus daar bezuinigen we niet op.”
Cheyenne:
“Maar weer wel op horeca. Dan denk ik: we kunnen ook gewoon thuis koken.”


Bron afbeelding: Unsplash

Wat houden jullie per maand over als alle vaste lasten betaald zijn?

Roy: “Als alles betaald is, houden we ongeveer 4000 euro per maand over. We betalen alles samen en sparen en beleggen ook samen”

Cheyenne: “We geven onszelf wel allebei wat ‘speelgeld’ per maand. Daar mogen we van doen wat we zelf willen. Daarnaast hebben we een soort ‘emergency fund’: onze gezamenlijke spaarrekening. Maar veruit het meeste geld beleggen we.”

Zijn jullie actief bezig met beleggen?

Cheyenne: “We doen niet aan actief handelen, ik heb de app niet eens op mijn telefoon. Roy is er meer mee bezig, die gaat nog wel eens kijken wat onze fondsen vandaag gedaan hebben. Maar we zien het wel echt als iets voor de lange termijn.”
Roy:
“We beleggen 40 tot 45% van wat er per maand binnenkomt. We zien het echt als vermogensgroei en als middel tegen inflatie. En ik vind het ook oprecht leuk om ermee bezig te zijn.”
Cheyenne: “We hebben er veel boeken over gelezen en wat we daar vooral uit hebben geleerd is: ook al crasht de markt, uiteindelijk krabbelt alles toch weer op. Op de lange termijn stijgt alles geloven wij”

En het geld dat je niet belegt: waar geven jullie dat het liefst aan uit?

Roy: “Reizen. Dat is wel echt een passie van ons. Als ik kijk hoeveel van ons inkomen daar aan opgaat dan is dat, na beleggen, wel de grootste uitgavenpost.”
Cheyenne: “Maar we doen ook aan consuminderen. Kleding kopen hoeft van ons dan weer niet zo. We hebben los van elkaar allebei een lijstje gemaakt met een top 10 aan dingen waar we niet op willen inleveren.”


Roy: “Toen we die naast elkaar legden kwamen ze eigenlijk heel erg overeen.”
Cheyenne:
“We checken het wel altijd even bij elkaar als een van ons iets wil kopen dat duurder is dan 100 euro. Vorig jaar wilde ik bijvoorbeeld een hele dure föhn kopen. Roy vraagt me dan of ik die wel echt nodig heb. Een uurtje later is de impuls dan wel weer gezakt.”

Wat is jullie financiële doel?

Cheyenne: “We hebben niet echt een specifiek doel. Wel zouden we graag een huis willen kopen.”
Roy:
“We bouwen graag vermogen op zodat we ons geen zorgen hoeven te maken.”
Cheyenne: “Ja, ik vind vrijheid hebben heel belangrijk. Stel je wilt een jaar stoppen met werken, of eerder met pensioen. Ik vind het een fijn idee dat zoiets dan kan.”

Hebben jullie een droom?

Cheyenne: “We zouden graag een tijdje in het buitenland wonen en werken. We hebben allebei in het buitenland gestudeerd en stagegelopen en dat vonden we heel leuk. Nieuw-Zeeland staat hoog op ons lijstje”
Roy:
“We hebben los van elkaar ervaren hoe het is om in een ander land te wonen. Het lijkt me heel tof om dat nu samen te gaan doen.”

Wat vinden jullie belangrijk in het leven?

Roy: “Duurzaamheid en veel van de wereld zien, al realiseer ik me wel dat dat elkaar een beetje bijt. We beperken wel onze vliegbewegingen, zeker ten opzichte van vroeger. Ik ga liever ergens een maand naartoe dan vier aparte reizen van één week te maken. We proberen eigenlijk op ieder vlak wel duurzame keuzes te maken.”
Cheyenne
: “Ervaringen gaan bij ons boven dingen. We vragen ons altijd af: ‘Worden we hier gelukkig van?’. We zoeken ook wel de balans: we sparen voor de toekomst, maar realiseren ons ook dat we nú leven.”

Ook beginnen met beleggen?

Roy en Cheyenne zijn enthousiaste beleggers en bouwen daarmee aan een financieel gezonde toekomst. Met beleggen kan je geld harder groeien dan met sparen, je geld kan met beleggen ook minder waard worden. Daarom is het verstandig te beleggen voor de lange termijn. Zo maak je meer kans op een goed rendement. Overweeg je ook om te beginnen met beleggen? Dat kan best een spannende stap zijn. Daarom leggen we je graag alles uit. Op deze pagina lees je meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: