ASN Beleggingsfondsen aan- en verkopen

Via ASN Online Bankieren en ASN Mobiel Bankieren plaatst u met de button ‘Aan- en verkopen’ eenvoudig orders in de ASN Beleggingsfondsen. Op deze pagina vindt u antwoorden op de meestgestelde vragen over het doorgeven en uitvoeren van orders.

Tot wanneer heeft u de tijd om het geld voor een aankoop op het gelddeel van de beleggingsrekening beschikbaar te stellen?

Soort order Wanneer geld beschikbaar?
Eén fonds aankopen. De order wordt direct geplaatst (uitvoering vindt later plaats: zie ook de volgende vraag) bij voldoende saldo op het gelddeel van de beleggingsrekening. Anders wordt de order niet geaccepteerd.
Fondsen aan- en verkopen op één beursdag voor 15:00 uur. Bij verkoop van participaties in een fonds kunt u de toekomstige opbrengst van de verkoop direct voor 90% gebruiken om nieuwe fondsen mee aan te kopen.

Tip: Geef eerst de verkopen en daarna de aankopen door.
Een fonds omruilen voor het andere fonds. Een ruilorder bestaat uit een verkoop en aankoop van een fonds. De uitvoering van de verkoop vindt de eerstvolgende beursdag plaats. De beursdag daarop wordt (van de opbrengst van de verkoop) de aankoop uitgevoerd.

Zorg voor voldoende saldo op de geldrekening. Bij de aankoop nemen we namelijk 90% van de toekomstige opbrengst van de verkoop mee. De overige 10% moet dus direct beschikbaar zijn op het gelddeel van uw beleggingsrekening.
Een periodieke aankoop doorgeven. Op de dag van de periodieke aankoop wordt er gecontroleerd of er voldoende saldo op de geldrekening staat voor de aankoop.

Tip: Zorg een dag van te voren voor voldoende saldo op het gelddeel van de beleggingsrekening.


Wanneer wordt de order uitgevoerd?

Het moment dat een order wordt uitgevoerd, hangt af van het tijdstip dat u order online of mobiel heeft geplaatst. Een order geplaatst voor 15:00 op een beursdag wordt de volgende beursdag rond 11:00 uitgevoerd.

Let op! Geeft u een order telefonisch door dan geldt een deadline van 14:30 i.p.v. 15:00.

In onderstaande tabel leest u terug wanneer u order wordt uitgevoerd afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop de order is geplaatst. Uitgangspunt bij de tabel is dat maandag t/m vrijdag beursdagen zijn.

Tijdens een beperkt aantal dagen is de beurs gesloten (o.a. op 1 mei). Als de beurs gesloten is tijdens een werkdag dan telt het niet als beursdag. Wij informeren u hierover tijdig. Bekijk op deze pagina een overzicht van de werk- en feestdagen.

Order geplaatst op … na 15:00 Orders geplaatst op … voor 15:00 Order uitgevoerd op… rond 11:00
Maandag Dinsdag Woensdag
Dinsdag Woensdag Donderdag
Woensdag Donderdag Vrijdag
Donderdag Vrijdag Maandag
Vrijdag Zaterdag Dinsdag
Zaterdag Zondag Dinsdag
Zondag Maandag Dinsdag

Wanneer vindt verwerking van de uitvoering van een order plaats op het gelddeel van uw beleggingsrekening?

Op de dag van uitvoering van de order vindt ook de boeking op het gelddeel van de beleggingsrekening plaats. De valutadatum is de boekingsdatum + 2 beursdagen.

Waarom zie ik de melding: vul een bedrag in onder een bepaalde waarde of verkoop de gehele positie?

Als u een verkooporder inlegt met een verwachte tegenwaarde van meer dan 90 procent van de totale waarde van de belegging in het desbetreffende beleggingsfonds krijgt u een signaal dat alleen alle participaties verkocht kunnen worden om risico’s van tekorten wegens koersverschillen te vermijden.

Gids voor beleggers bij ASN Bank

Heb je een vraag over het gebruik van je beleggingsrekening? We hebben veelgestelde vragen op een rijtje gezet, bijvoorbeeld hoe je een fonds kiest of aankoopt. Op deze manier vind je snel de relevante informatie waarmee je verder kunt.

Meer lezen over beleggen

Gids voor beleggers bij ASN Bank

A