ASN Beleggingsfondsen aan- en verkopen

Via ASN Online Bankieren en ASN Mobiel Bankieren plaatst u met de button ‘Aan- en verkopen’ eenvoudig orders in de ASN Beleggingsfondsen. Op deze pagina vindt u antwoorden op de meestgestelde vragen over het doorgeven en uitvoeren van orders.

Wanneer moet het geld voor een aankoop beschikbaar zijn op het gelddeel van de beleggingsrekening

Soort order Wanneer geld beschikbaar?
Eén fonds aankopen. De order wordt direct geplaatst (uitvoering vindt later plaats: zie ook de volgende vraag) bij voldoende saldo op het gelddeel van de beleggingsrekening. Anders wordt de order niet geaccepteerd.
Fondsen aan- en verkopen op één beursdag voor 15:00 uur. Bij verkoop van participaties in een fonds kunt u de toekomstige opbrengst van de verkoop direct voor 90% gebruiken om nieuwe fondsen mee aan te kopen.

Tip: Geef eerst de verkopen en daarna de aankopen door.
Een fonds omruilen voor het andere fonds. Een ruilorder bestaat uit een verkoop en aankoop van een fonds. De uitvoering van de verkoop vindt de eerstvolgende beursdag plaats. De beursdag daarop wordt (van de opbrengst van de verkoop) de aankoop uitgevoerd.

Zorg voor voldoende saldo op de geldrekening. Bij de aankoop nemen we namelijk 90% van de toekomstige opbrengst van de verkoop mee. De overige 10% moet dus direct beschikbaar zijn op het gelddeel van uw beleggingsrekening.
Een periodieke aankoop doorgeven. Op de dag van de periodieke aankoop wordt er gecontroleerd of er voldoende saldo op de geldrekening staat voor de aankoop.

Tip: Zorg een dag van te voren voor voldoende saldo op het gelddeel van de beleggingsrekening.

Wanneer wordt de order uitgevoerd?

Het moment dat een order wordt uitgevoerd, hangt af van het tijdstip dat u een order online of mobiel heeft geplaatst. Een order geplaatst voor 15:00 uur op een beursdag wordt de volgende beursdag rond 11:00 uur uitgevoerd. Beursdagen zijn van maandag t/m vrijdag.

In onderstaande tabel leest u terug wanneer uw order wordt uitgevoerd afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop de order is geplaatst.

Dag van order Order geplaatst vóór 15:00 uur, dan is uitvoering op: Order geplaatst ná 15:00 uur, dan is uitvoering op:
Maandag Dinsdag Woensdag
Dinsdag Woensdag Donderdag
Woensdag Donderdag Vrijdag
Donderdag Vrijdag Maandag
Vrijdag Maandag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag Dinsdag
Zondag Dinsdag DinsdagLet op! Geeft u een order telefonisch door dan geldt een deadline van 14:30 uur in plaats van 15:00 uur.

Tijdens een beperkt aantal dagen is de beurs gesloten (o.a. op 1 mei). Als de beurs gesloten is tijdens een werkdag dan telt het niet als beursdag. Wij informeren u hierover tijdig. Bekijk het overzicht van de werk- en feestdagen.

Wanneer vindt verwerking van de uitvoering van een order plaats op het gelddeel van uw beleggingsrekening?

Op de dag van uitvoering van de order vindt ook de boeking op het gelddeel van de beleggingsrekening plaats. De valutadatum is de boekingsdatum + 2 beursdagen.

Waarom zie ik de melding: vul een bedrag in onder een bepaalde waarde of verkoop de gehele positie?

Als u een verkooporder inlegt met een verwachte tegenwaarde van meer dan 90 procent van de totale waarde van de belegging in het desbetreffende beleggingsfonds krijgt u een signaal dat alleen alle participaties verkocht kunnen worden om risico’s van tekorten wegens koersverschillen te vermijden.

Gids voor beleggers bij ASN Bank

Heeft u een vraag over het gebruik van uw beleggingsrekening? We hebben veelgestelde vragen op een rijtje gezet, bijvoorbeeld hoe u een fonds kiest of aankoopt. Op deze manier vindt u snel de relevante informatie waarmee u verder kunt.

Gids voor beleggers bij ASN Bank

A