Virus

Een computervirus is een vorm van schadelijke software. Internetcriminelen zijn in staat een computer binnen te dringen wanneer deze besmet is met een virus. Een veel voorkomend virus is een Trojaans paard. Dit virus lijkt een nuttig programma terwijl het verborgen elementen bevat die schade kunnen aanrichten aan een computer.

Veelal bevatten Trojaanse paarden functionaliteit waardoor je besmette computer toegankelijk wordt via een achterdeur en volledige toegang tot het systeem biedt zonder dat je dat in de gaten hebt. Via toegang tot je computer kunnen internetcriminelen overboekingen in ASN Online Bankieren manipuleren.

Hoe kom ik aan een virus?

Open

Internetcriminelen gaan op verschillende manieren te werk. De meest voorkomende middelen die zij gebruiken zijn:

  • Gratis downloads: Internetcriminelen maken gebruik van zwakke punten in besturingssystemen en internetbrowsers. Zij stoppen virussen in gratis downloads die overal op het internet worden aangeboden. Als een computer onvoldoende is beveiligd, is het mogelijk dat er een besmet programma wordt geïnstalleerd.
  • Gehackte website: Via gehackte websites kunnen internetcriminelen een computer besmetten. Zodra je een door internetcriminelen gecompromitteerde website bezoekt bestaat de kans dat een computer automatisch wordt besmet als je niet over de meest recente software beschikt.
  • Valse e-mails: internetcriminelen versturen uit naam van ASN Bank een valse e-mail aan ASN klanten. In deze e-mail vragen zij je iets te downloaden en/of te openen.

Hoe kan ik mijn computer beschermen?

Open
Het is belangrijk dat je zelf de computer die je gebruikt voor online bankieren optimaal beschermt tegen virussen en ongewenste bezoekers. Maak daarom altijd gebruik van beveiligingsprogramma’s. Wij adviseren je die regelmatig bij te werken, of een automatische update te gebruiken. Installeer ook updates van het besturingssysteem en geïnstalleerde software.

Lees meer over het beveiligen van een computer tegen virussen.

Heb je het idee dat internetcriminelen toegang hebben tot je computer?

Open

Stop dan onmiddellijk met bankieren. Sluit het scherm door te klikken op het kruisje rechtsboven in het scherm. Of sluit het scherm door de internetbrowser te sluiten. Neem contact op, ook wanneer je twijfelt, met de ASN Klantenservice via telefoonnummer 070 - 356 9335. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.

Stuur buiten openingstijden een e-mail, bij voorkeur vanaf een andere computer, naar informatie@asnbank.nl met als onderwerp "Virus", vermeld daarbij je contactgegevens en wij helpen je de eerstvolgende werkdag graag verder.

Bij vragen of twijfel

Neem contact op met de ASN Klantenservice via telefoonnummer 070 - 35 69 335. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.