Winnaars ASN Bank Wereldprijs bekend: van thee die de natuur herstelt tot inkt van koffieprut

13 november 2019

Biologische kruidenthee van Nederlandse bodem die de natuur herstelt, milieuvriendelijke inkt van koffieprut en shampoo-capsules die CO2-uitstoot besparen. Dat zijn de duurzame startende ondernemingen die ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, dit jaar beloont tijdens de twaalfde editie van de ASN Bank Wereldprijs; de competitie voor duurzame ondernemers met een slim idee voor een betere wereld.

Tijdens de spannende finale in Amsterdam wisten ptthee (eerste prijs), Twenty (tweede prijs) en CaffeInk (derde prijs) de vakjury van hun businessplan en potentie te overtuigen en lieten daarmee meer dan 200 startende ondernemers achter zich, die zich afgelopen september voor de competitie hadden ingeschreven. Daarnaast kreeg ptthee ook de publieksprijs.

de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs

De finalisten van de Wereldprijs met hun prijzen

Pioniers voor duurzame toekomst

De thema’s waarvoor de deelnemers zich konden inschrijven waren Natuur en milieu, Klimaatbescherming en Mens en samenleving. De thema’s passen bij de missie van ASN Bank om duurzame ontwikkeling te stimuleren. “Met de ASN Bank Wereldprijs geven wij duurzame pioniers de kickstart om hun idee naar een volgend stadium te brengen, aldus Arie Koornneef, directeur van ASN Bank. “We helpen startende ondernemers groeien. Zo stimuleren we duurzame vooruitgang.”

Future proof


De elf voorgaande edities van de ASN Bank Wereldprijs betekenden de doorbraak van inmiddels bekende bedrijven zoals Fairphone, Yoni en Seepje. Zij blonken in het totale proces uit in duurzame impact, innovatie en creativiteit. Maar ook schaalbaarheid en ondernemerschap zijn belangrijke pijlers voor het bepalen van de winnaars van de competitie. Juryvoorzitter Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely zegt hierover: “Het was dit jaar moeilijker dan ooit om de winnaar te bepalen uit zulke sterke en diverse ondernemingen. We hebben naar de ideeën en de ondernemers zelf gekeken vanuit het toekomstperspectief van de wereld. Want: wat en wie heeft de wereld echt nodig over vijf of tien jaar? Wij geloven dat deze drie echt het verschil gaan maken.”

Winnaars

Ptthee
Biologische kruidenthee van Nederlandse bodem die de natuur herstelt. Mathijs en Daan bieden Nederlandse boeren een verdienmodel rondom biodiversiteit door bloemen en kruiden te zaaien, waar zij weer kruidenthee van maken. Ze wonnen de eerste prijs (25.000 euro) en de publieksprijs (5.000 euro).

Twenty
Oplosbare shampoocapsule die 80% transportemissies en verpakkingsafval bespaart. De ambities van Mirjam de Bruijn en Ilse Kwaaitaal zijn groot: 80% minder volume op de schappen met huishoudelijke producten en cosmetica doordat consumenten zelf water toevoegen aan de herbruikbare fles. Ze wonnen de tweede prijs (15.000 euro).

CaffeInk
Milieuvriendelijke inkt van koffieprut. Eline Leising en haar team bieden met Caffeink een circulaire oplossing voor koffie-afval en vervangt tegelijkertijd het vervuilende carbon black pigment door pigmenten uit koffiedik te halen en daar inkt van te maken. Ze wonnen derde prijs (10.000 euro).

Over de ASN Bank Wereldprijs

Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs dé competitie voor duurzame startende ondernemers in Nederland. Deelnemers maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De jaarlijkse competitie betekende de doorbraak van inmiddels bekende bedrijven zoals Fairphone, Yoni en Seepje. De ASN Bank Wereldprijs wordt georganiseerd door Voor de Wereld van Morgen, de ondernemers- en inspiratiecommunity van ASN Bank. Het doel is startende ondernemers te ondersteunen en zo duurzame vooruitgang te stimuleren. Voor meer informatie zie www.asnbank.nl/wereldprijs

ASN Bank investeert sinds de oprichting in 1960 in duurzame vooruitgang. Zij financiert en belegt alleen in toekomstgerichte bedrijven, sectoren en landen die handelen met respect voor mens, dier en natuur. Klanten kunnen bij ASN Bank betalen, sparen, een hypotheek afsluiten en beleggen in de ASN Beleggingsfondsen. Ook verstrekt de bank financieringen aan projecten die passen bij haar duurzame missie.

ASN Bank steunt de groeiende groep ondernemende mensen die een bijdrage levert aan de verduurzaming van de samenleving, met haar community Voor de Wereld van Morgen. Hier vind je projecten van ruim 300 duurzame ondernemers, inspirerende blogs en de start-up competitie ASN Bank Wereldprijs. ASN Bank maakt met BLG Wonen, RegioBank en SNS onderdeel uit van de Volksbank. Samen maken zij de missie bankieren met de menselijke maat van de Volksbank waar.

Jury ASN Bank Wereldprijs 2019

Ynzo van Zanten (juryvoorzitter) – Storyteller Tony Chocolonely
Ineke van Zanten – Mede-oprichter Greenwish
Pieter Smeets – Hoofd marketing en communicatie ASN Bank
Marieke Eyskoot – Duurzame lifestyle expert
Anna van Nunen – Oprichter Innofest
Faiza Oulahsen – Programmadirecteur Klimaat & Energie bij Greenpeace
Olof van der Gaag – Directeur NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie)
Jessie Kroon – Het Zero Waste Project / SMIR
Jasper Gabrielse – oprichter van Seepje (en finalist van de ASN Bank Wereldprijs in 2014)

Contactpersoon

Britt Enthoven
Senior communicatieadvieseur
britt.enthoven@asnbank.nl
06 - 06 20 61 36 17

Delen op: