Wees alert op betaalverzoek van € 0,01

16 oktober 2020

De laatste maanden vindt er regelmatig fraude plaats met valse betaalverzoeken van € 0,01. Onder meer bij Marktplaatstransacties. Lees hoe criminelen te werk gaan.

Stel: je hebt een nieuwe telefoon gekocht en zet je oude iPhone 7 op Marktplaats. De belangstelling is groot want de telefoon ziet er nog goed uit. Eén van de geïnteresseerden biedt de vraagprijs. Hij geeft zijn 06 en vraagt je om het gesprek voort te zetten via WhatsApp.

Omdat hij niet in de buurt woont wil hij de telefoon graag per post van je ontvangen. Omdat hij eerder vervelende ervaringen heeft gehad met handelen op Marktplaats vraagt hij of jij eerst even € 0,01 wilt overmaken. Hij stuurt je een betaalverzoek via WhatsApp.

Paniek: je betaalrekening is leeg

Het verhaal klinkt geloofwaardig dus je klikt op de betaallink en vult je codes in. Vervolgens blijft je gesprekspartner stil. Wanneer je een dag of wat later naar je rekening kijkt, slaat de paniek toe: je ziet allemaal transacties die je niet herkent en je rekening is leeg.

Het bovenstaande voorbeeld is waargebeurd. We noemen dit phishing. Het afgelopen half jaar zagen we een flinke stijging van deze vorm van fraude.

Waar gaat het fout?

Vanaf het valse betaalverzoek gaat het vaak mis. Je denkt op de site van ASN Bank te zijn terechtgekomen. In werkelijkheid is het een namaaksite. Via deze site krijgen criminelen toegang tot jouw betaalrekening. Vervolgens storten ze geld naar hun eigen rekening.

Zo herken je een vals betaalverzoek

  • De potentiële verkoper zet je onder druk: de deal gaat niet door als je niet doet wat hij zegt.
  • Maar onthoud: je hoeft nooit eerst te betalen (ook al is met maar 1 eurocent) om geld te kunnen ontvangen.
  • De koper of verkoper vraagt als ‘bewijs van betrouwbaarheid’ naar je ID-kaart of rijbewijs.
  • Het bericht bevat een link naar een namaaksite.
  • Hoe weet je dat het een namaaksite is? Een echt betaalverzoek van ASN Bank herken je aan het adres https://diensten.asnbank.nl/online/betaalverzoek/.

Dit doe je bij een verdachte transactie

Herken je één van bovenstaande signalen? Neem contact op met ASN Bank.

Meer informatie

Phishing: zo ziet een vals bericht eruit
Tips voor veilig online bankieren

Delen op: