Wat doet een bank aan biodiversiteit?

Den Haag • 09 juni 2017

Van 12 tot 18 juni organiseert ASN Bank De week van de biodiversiteit. Hier lees je de komende weken meer.

Ben je benieuwd wat een bank met biodiversiteit te maken heeft? Wil je meer weten over projecten en initiatieven die de biodiversiteit bevorderen? Lees het de komende week in prikkelende blogs, scherpe artikelen en discussieer ook zelf mee. Volg ASN Bank hiervoor op social media. En houd Voor de Wereld van Morgen, ons platform voor slimme ideeën voor een betere wereld, in de gaten.

Wat is biodiversiteit?

Het voedsel dat je eet, het water dat je drinkt, de bossen waarin je wandelt en de vogels die je hoort. Dit alles bestaat niet, of veel minder, zonder biodiversiteit. Biodiversiteit is de variatie aan leven en aan ecosystemen – de gebieden waarin dit leven voorkomt, zoals bossen en zeeën.

Helaas gaat er steeds meer biodiversiteit verloren en raken ecosystemen ontregeld. De oorzaken zijn onder meer klimaatverandering, onduurzame landbouw, bomenkap en overbevissing. Daardoor verdwijnen bijvoorbeeld bijenpopulaties, waardoor landbouwgewassen niet meer op natuurlijke manier worden bestoven.

Wat willen wij bereiken?

ASN Bank heeft een doel: al onze beleggingen en financieringen veroorzaken in 2030 geen nettoverlies van biodiversiteit meer. Natuurlijk bankieren wij al met zo min mogelijk schade voor mens dier en milieu. Maar het spaar- en beleggingsgeld van onze klanten zit in ondernemingen, landen en projecten die de biodiversiteit wel belasten.

We gaan de ecologische schade van onze financieringen en beleggingen compenseren door activiteiten die de biodiversiteit vergroten. Als je die tegen elkaar wegstreept, hebben we geen negatieve invloed meer op de biodiversiteit. Zo dragen wij in 2030 actief bij aan versterking van de natuur in Nederland en daarbuiten.

Meer weten over het doel? Klik op de afbeelding en bekijk de animatie voor meer uitleg!

Waarom pas in 2030?

2030 klinkt ver weg, maar dit is geen makkelijk doel. Want welke invloed hebben de landen, ondernemingen en projecten waarin ons geld zit, precies op de biodiversiteit? We werken er hard aan om dat te achterhalen. Met die kennis kunnen we onze beleggings- en financieringskeuzes optimaliseren. Met die kennis kunnen we ook met bedrijven praten over hoe ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

Een flinke uitdaging, want die informatie is niet eenvoudig beschikbaar. We werken hiervoor dan ook samen met andere financiële instellingen, de overheid en wetenschappers. Door het zo aan te pakken, laten we anderen zien hoe een bank kan bijdragen aan biodiversiteit. Dit alles kost tijd. Daarom hebben wij ons doel voor 2030 gesteld.

Lees hier meer over ons langetermijndoel biodiversiteit.

Delen op: