Programma Dag van het Ethisch Beleggen

Den Haag • 30 oktober 2013

Bas Heijne, Willemijn Verloop, Mathijs Bouman, Redmond O’Hanlon en anderen spreken tijdens jubileumeditie van de Dag van het ethisch beleggen op 30 november 2013

Samenvatting

Door de gebeurtenissen in Bangladesh vragen mensen zich steeds vaker af hoe hun kleren zijn gemaakt. Door mensen die werken onder onveilige arbeidsomstandigheden? Hoe kun je hier als consument positieve invloed op uitoefenen? Dit soort dilemma's en vragen staan centraal tijdens ‘Voor de wereld van morgen’ op 30 november in de Kromhouthal in Amsterdam. Onder anderen Bas Heijne, Mathijs Bouman, Felix Rottenberg, Redmond O’Hanlon, Willemijn Verloop en Teun van de Keuken geven hun visie op een duurzame, rechtvaardige samenleving.

'Voor de wereld van morgen’ is de titel van de dertiende ‘Dag van het ethisch beleggen’ van de ASN Bank. De bank nodigt op deze dag bezoekers uit om mee te denken over de toekomst van de samenleving en brede maatschappelijke vraagstukken. De dag biedt een podium aan wetenschappers, journalisten, denkers en ondernemers om met elkaar en het publiek in gesprek te gaan. Het doel is om inspiratie uit te wisselen, debat te voeren over dilemma’s en innovatieve ideeën te stimuleren.

Keuzes

Dit jaar viert de ASN Bank het 20-jarig jubileum van het ASN Duurzaam Aandelenfonds, het eerste duurzame aandelenfonds van Nederland. Het fonds is voor de bank een middel om een duurzame samenleving vorm te geven. Bijvoorbeeld door te kiezen voor bedrijven die uitgebreide voorschriften hebben voor arbeidsomstandigheden en veiligheid. En door niet te investeren in wapens. Tijdens ‘Voor de wereld van morgen’ is er aandacht voor de geleerde lessen en de dilemma’s die hierbij komen kijken.

De ASN Bank maakt haar keuzes echter niet alleen. Duurzaam bankieren en ondernemen gaat volgens de bank om samenwerking. Want wie iets wil veranderen, zoekt naar verbinding. Wie de samenleving wil verduurzamen is niet alleen kritisch, maar zoekt naar hoe het anders kan. Tijdens ‘Voor de wereld van morgen’ wil de bank in gesprek over de keuzes die een duurzame, rechtvaardige samenleving dichterbij kunnen brengen.

Programma

Bezoekers kunnen onder andere luisteren naar een college van Bas Heijne over zijn visie op de duurzame toekomst van Nederland. Ook zijn er lezingen over de rol van banken in de wereld van morgen en de toekomst van duurzaam ondernemen.

Leon Verdonschot interviewt Redmond O’Hanlon en Willemijn Verloop aan de hand van beelden over hun drijfveren en visie op duurzaamheid. In inspirerende pitches laten nieuwe ondernemers met idealen zien hoe zij sociaal en duurzaam ondernemen.

Ten slotte is er ruimte voor debat. In het debatcafé gaan verscheidene deskundige gasten onder leiding van Felix Rottenberg en Teun van de Keuken in debat over de dilemma’s die komen kijken bij duurzaam beleggen en bankieren, bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie.

Andere deelnemers aan de dag zijn onder meer: Sophie Derkzen, Mathijs Bouman, Jelte Sondij, de Gebroeders Fretz, Andrew Makkinga, Thijs Kleinpaste, Peter Ras, San Lie, Wim Leereveld en Rinke van den Brink.

Wanneer: zaterdag 30 november 2013
Aanvang: 13:30 uur
Waar: Kromhouthal Amsterdam, Gedempte Hamerkanaal 96
Toegang: Gratis

Contactpersoon

Contactpersoon pers Britt voorheen Suzy

Delen op: