Investeringen in wind op zee moeten hand in hand gaan met natuurbescherming

10 september 2022

Het kabinet wil meer windparken op zee bouwen, zo maakte minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie vorige week bekend. In 2050 moeten windparken in de Noordzee 70 gigawatt vermogen leveren, een verdrievoudiging van de ambities.

Het opschalen van duurzame energie is cruciaal om klimaatverandering tegen te gaan. Tegelijkertijd is het ook nodig dat de natuur in en boven de Noordzee goed wordt beschermd: het wordt steeds drukker in dit waardevolle en kwetsbare natuurgebied.

Windparken moeten zo worden geplaatst dat ze zeeleven beschermen en natuurontwikkeling stimuleren. Bijvoorbeeld door de aanleg van oesterriffen op de voeten van windturbines. Of door de molens automatisch stil te zetten als er vogels in de buurt komen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Niet alleen de overheid, maar ook financiers van windparken op zee hebben hierin een grote verantwoordelijkheid, zo vinden wij. Daarom steunt ASN Bank sinds 2017 het project De Rijke Noordzee van Stichting de Noordzee en Natuur & Milieu. Binnen dit project wordt onderzocht hoe de onderwaternatuur in windparken kan worden versterkt.

En vorig jaar ondertekenden wij het convenant biodiversiteit, waarin we beloven dat onze investeringen in wind op zee hand in hand gaan met natuurbescherming. Wij roepen alle financiers van windmolenparken op zee op hetzelfde te doen. Windparken krijgen zo een dubbele functie: duurzame energie leveren en de natuur versterken.

Wil je weten hoe dit in de praktijk gaat?

Lees verder op derijkenoordzee.nl

Bekijk ook deze veelbelovende resultaten van een pilot met oesters in windpark Blauwwind

Delen op: