Het is hoog tijd om de klimaatrealisten uit te dagen

Sinds het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 laten studies zien dat de gevolgen van klimaatverandering veel groter zijn dan eerder verwacht. Koralen sterven sneller af en gletsjers smelten sneller dan voorzien. Extreem weer komt nu al vaker voor dan wetenschappers eerder hadden gedacht. Het IPCC voorspelt dat bij een temperatuurstijging van gemiddeld 2 graden grote groepen mensen te maken krijgen met armoede, ziekte en honger, watertekorten en meer onveiligheid.

ASN Bank klimaatpositief in 2030

Als we onder 1,5 graden stijging willen blijven, dan moeten we in 2050 uitkomen op een netto-uitstoot van broeikasgassen van nul. Daarom heeft ASN Bank begin 2018 haar klimaatdoelstelling aangescherpt. We streefden eerst naar een netto klimaatneutrale bankbalans in 2030. Dat zijn we al bijna en dat willen we ook zo houden. Maar we gaan nu ook voor een netto klimaatpositieve balans in 2030. Dat wil zeggen dat al onze financieringen en beleggingen samen in 2030 een positieve invloed hebben op het klimaat. Ons streefjaar van 2030 is twintig jaar eerder dan het IPCC nodig acht. Om dit doel te halen gaan we ook geld steken in activiteiten die kooldioxide (CO2) direct uit de atmosfeer halen en opslaan.

Meer weten over ons ambitieuze klimaatdoel?

CO2 opslaan in de natuur

Dat staat ook in alle IPCC-scenario’s: we moeten wereldwijd gaan inzetten op carbon dioxide removal (CDR). Want we halen het niet als we alleen de CO2-uitstoot verminderen en meer duurzame energie opwekken. Het goede nieuws is dat de planeet met CDR niet alleen onder de 1,5 graden opwarming kan blijven, maar ook veel aantrekkelijker wordt. Een belangrijke bron van CDR is namelijk AFOLU. Een fraaie afkorting die staat voor Agriculture, Forestry and Other Land Use. Anders gezegd: we gaan de natuur inzetten om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan in bossen en bodem.

Politiek en bedrijfsleven aan zet

Er is dus een mogelijkheid om nog onder de 1,5 graden te blijven. Nu zijn de politiek en de bedrijven aan zet. Hoe gaan zij reageren? Het Klimaatakkoord gaat er nog vanuit dat Nederland zijn CO2-uitstoot in 2030 met 49% heeft verminderd ten opzichte van 1990. Dat is eigenlijk te weinig voor een rijk land, zeker tegen de achtergrond van het nieuwe IPCC-rapport. Toch is het nu al een hele toer om politiek en bedrijfsleven mee te krijgen. Urgenda moest zelfs in een historische rechtszaak de Staat tot in hoger beroep dwingen om in actie te komen – en met succes!

Wie daagt de realisten uit?

Wie zegt dat het nooit gaat lukken om onder 1,5 graden – en misschien zelfs 2 graden – temperatuurstijging te blijven, mag zich dus gerust een realist noemen. Het IPCC waarschuwt dat het de hoogste tijd is om dit realisme uit te dagen. Gaat dat de politiek en het bedrijfsleven lukken? Zijn zij bereid verreikende, niet eerder vertoonde veranderingen door te voeren? ASN Bank is er klaar voor. Wie volgt?

Lees ook de column van Piet Sprengers over het Klimaatakkoord

Piet Sprengers is duurzaamheidsexpert bij ASN Bank.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant