Impactfonds biedt steun aan lokale ondernemingen en werkt aan verbetering van financiële infrastructuur

15 september 2022

ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, investeert 50 miljoen euro in het European Fund for Southeast Europe (EFSE). Dit investeringsfonds zet zich sinds 2005 in voor economische ontwikkeling en welvaart in Zuidoost-Europa en de oostelijke buurlanden, waaronder bijvoorbeeld Bosnië en Herzegovina, Georgië en Montenegro.
Via lokale banken en microkredietinstellingen verstrekt EFSE leningen aan lokale ondernemers en het midden- en kleinbedrijf in Zuidoost-Europa. Deze variëren van kleine boerderijen en productiebedrijven tot winkels die ambachtelijke producten verkopen. Met een lening kunnen deze ondernemers hun bedrijf duurzaam laten groeien en leefomstandigheden verbeteren. Sinds 2005 investeerde het European Fund for Southeast Europe in totaal 3,5 miljard euro in Zuidoost-Europa en omringende landen.


Daarmee bood het indirect steun aan de creatie van 1,9 miljoen banen en betere leefomstandigheden. Naast het stimuleren van economische ontwikkeling en welvaart streeft EFSE er naar om de financiële infrastructuur in de regio’s te versterken.

Lees verder: impact stories van het European Fund for Southeast Europe

Economische ontwikkeling en duurzame vooruitgang

Arie Koornneef, directeur van ASN Bank: “EFSE heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om het vergroten van financiële inclusie in Zuidoost-Europa. Het fonds beschikt over een groot netwerk van (microkrediet)banken, diepgaande regionale kennis en jarenlange ervaring met het stimuleren van duurzaam ondernemerschap. Met deze investering geven wij een nieuwe stimulans aan de economische ontwikkeling en welvaart van Zuidoost-Europa en de oostelijke EU-landen. Dat sluit aan bij onze missie om duurzame vooruitgang te stimuleren - en bij te dragen aan een wereld waar mensen gezond en veilig kunnen leven, nu en in de toekomst.”Dr. Klaus Müller, bestuursvoorzitter van EFSE: “Wij zijn blij met deze samenwerking en kijken uit naar een langdurig partnerschap met ASN Bank. Deze investering gaat een belangrijke bijdrage leveren aan onze missie om de economische ontwikkeling en welvaart in Zuidoost-Europa en de oostelijke nabuurschapsregio van de EU te bevorderen door te investeren in micro-, kleine en middelgrote ondernemingen.”

Lees meer over onze doelstellingen op het gebied van mensenrechten

Delen op: