Den Haag • 31 januari 2017

Van 6 tot 12 februari 2017 organiseert ASN Bank de Week van het Leefbaar Loon. In deze week staat het belang van leefbaar loon in de kledingindustrie centraal. Wil je weten wat de mensen die je kleding maken, betaald krijgen? Ben je benieuwd naar prikkelende blogs en tips over eerlijke kleding? Houd dan ASN Bank op social media in de gaten.

Samen met onze maatschappelijke partners, waaronder Solidaridad, lichten wij toe wat een leefbaar loon is. We ontrafelen de fabels en de feiten over lonen in de kledingindustrie. Onze community Voor de Wereld van Morgen geeft je praktische tips waar je op kunt letten als je eerlijke kleding koopt. En je krijgt unieke kortingscodes voor eerlijke kledingondernemers!

Wat is leefbaar loon?

Een leefbaar loon stelt arbeiders in staat te voorzien in de basisbehoeften van zichzelf en hun gezin. Ze hebben genoeg geld voor voeding, kleding, huisvesting, onderwijs en zorg. Maar veel kledingbedrijven betalen hun arbeiders minder dan een leefbaar loon. Gelukkig worden kledingbedrijven zich steeds meer bewust van de grote misstanden op dit gebied.

Doel: leefbaar loon in 2030

ASN Bank heeft recent onderzoek uitgevoerd naar leefbaar loon bij de bedrijven waarin we beleggen. Daaruit bleek dat sommige bedrijven goed op weg zijn. Maar geen van alle heeft een leefbaar loon ingevoerd. Daarom hebben wij het volgende langetermijndoel vastgesteld: in 2030 betalen alle kledingbedrijven waarin ASN Bank belegt, een leefbaar loon.

Korting bij ondernemers van Voor de Wereld van Morgen

Onze Voor de Wereld van Morgen-community heeft meerdere leden die een duurzaam kledingbedrijf zijn begonnen. Mooie kleding gemaakt van duurzame materialen door mensen die hier een leefbaar loon voor hebben ontvangen. Tijdens de Week van het Leefbaar Loon van 6 t/m 12 februari zetten VDWVM en ASN Bank deze ondernemers in het zonnetje en kun jij met korting kleding kopen in hun webshops! Op voordewereldvanmorgen.nl vind je de kortingscodes.

Wat doet ASN Bank nog meer?

‘Leefbaar loon’ is het langetermijndoel voor onze duurzaamheidspijler mensenrechten. Bij alles wat we doen, gaan we uit van ons mensenrechtenbeleid. We selecteren de bedrijven, landen en projecten waarin we beleggen en die we financieren, op hoe ze omgaan met mensenrechten. We beleggen bijvoorbeeld alleen in landen die mensenrechten respecteren. En in bedrijven die beleid hebben om discriminatie, dwang- en kinderarbeid tegen te gaan.

Lees meer over ons langetermijndoel leefbaar loon

Lees het onderzoek naar leefbaar loon bij de bedrijven in het ASN Beleggingsuniversum

Delen op: