Bankieren zonder verlies van biodiversiteit

Den Haag • 09 maart 2017

Biodiversiteit is de variatie aan leven en aan ecosystemen. Ecosystemen zijn de gebieden waarin dit leven voorkomt, zoals bossen en zeeën. In die ecosystemen moet evenwicht zijn: tussen dieren, planten, micro-organismen en mensen. En tussen bodem, water en lucht. Biodiversiteit gaat dus over natuur. Maar zij heeft grote invloed op de economie en alles wat we doen in de maatschappij. Want biodiversiteit geeft ons ontelbaar veel dingen die voor ons leven onmisbaar zijn.

Doel ASN Bank: in 2030 geen nettoverlies van biodiversiteit.

De lucht die je inademt. Het water dat je drinkt en het voedsel dat je eet. De medicijnen die je slikt en het dak boven je hoofd. Zonder biodiversiteit zouden ze er niet zijn, of in elk geval een heel stuk minder. Zonder biodiversiteit kunnen mensen niet leven.

Verantwoordelijkheid nemen voor verlies

De biodiversiteit neemt snel af. Ieder jaar verdwijnen tussen de tweehonderd en tweeduizend soorten. Daarom werkt ASN Bank aan behoud en bescherming van de biodiversiteit. ASN Bank zelf – 160 mensen in een kantoor – heeft nauwelijks een ecologische voetafdruk. Maar het spaar- en beleggingsgeld van onze klanten zit in ondernemingen, landen en projecten die de biodiversiteit wel belasten. En daar voelen wij ons verantwoordelijk voor. Daarom hebben we als langetermijndoel vastgesteld:

De beleggingen en financieringen van ASN Bank veroorzaken in 2030 geen nettoverlies van biodiversiteit meer.

Dit langetermijndoel is gebaseerd op onderzoek naar de ecologische voetafdruk van ASN Bank. Samen met specialisten hebben we uitgerekend dat we eind 2014 verantwoordelijk waren voor het verlies aan biodiversiteit van – naar schatting – een gebied van zevenduizend vierkante kilometer, evenveel als Noord- en Zuid- Holland samen. Daar willen we een einde aan maken.

Ecologische voetafdruk verkleinen

Nu al steken wij het geld van onze klanten alleen in bedrijven, landen en projecten die zorgvuldig omgaan met biodiversiteit. Bijvoorbeeld in ondernemingen die het milieu ontzien, zo min mogelijk water gebruiken en uitstoot van schadelijke stoffen terugdringen. En in landen die goed voor hun natuur zorgen. Er gaat geen geld naar activiteiten met een grote negatieve impact op de biodiversiteit, zoals mijnbouw, onduurzame visserij en fossiele brandstoffen.

Om ons langetermijndoel te bereiken, gaan we de ecologische voetafdruk van onze financieringen en beleggingen zoveel mogelijk verkleinen. Bijvoorbeeld door alleen te beleggen in bedrijven die in hun sector vooroplopen bij het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Tegelijkertijd willen we de biodiversiteit vergroten door geld te steken in bijvoorbeeld natuurontwikkeling en duurzame energie.

Samenwerking is de sleutel

We waren de eerste bank die zijn ecologische voetafdruk heeft gemeten voor alle activiteiten van de bank. Gelukkig hebben we daar hulp bij gehad van deskundigen. En we praten erover met andere banken, deskundigen en de overheid. Want hoe meer banken ons voorbeeld volgen, hoe beter het is voor de biodiversiteit. Daarom publiceren en delen we de informatie over hoe we het aanpakken. We zijn de eerste bank die dit doet, dus het is een hele uitdaging. Maar we zetten met vertrouwen en ambitie deze eerste stap.

Meer lezen over biodiversiteit

Lees het interview met Irene de Jong in ons magazine Goedgeld. Irene is duurzaamheidsexpert bij ASN Bank en een van de drijvende krachten achter het langetermijndoel biodiversiteit.

Lees meer over de doelen van ASN Bank in 2030

Delen op: