ASN Groenprojectenfonds gaat samen met Woonwaard, Dura Vermeer en Liander de mogelijkheden onderzoeken om hele woningblokken te kunnen verduurzamen. Woningblokken bestaan vaak niet alleen uit huurwoningen maar ook uit koopwoningen. Deze mix zorgt ervoor dat een woningcorporatie het hele woningblok niet optimaal kan verduurzamen. Als de koopwoningen niet op dezelfde manier als de huurwoningen worden geïsoleerd, ontstaan er namelijk energielekken.

Lening voor het huis

Aan de hand van een pilot gaan de partijen met woningeigenaren onderzoeken of een gebouwgebonden financiering de oplossing kan bieden om wél een heel huizenblok te verduurzamen. Daarbij gaat niet de woningeigenaar de lening aan, maar het huis zelf. De verduurzaming wordt voorgefinancierd en deze financiering hoort bij de woning. Bij verkoop gaat de betalingsverplichting over op de volgende eigenaar, zodat de woningeigenaar nooit een restschuld heeft voor de investering in duurzaamheid.

Samen met woningeigenaren

We doen het onderzoek samen met de woningeigenaren van de pilot in Heerhugowaard. Rond de zomer hopen we de eerste resultaten te hebben van het onderzoek, zodat de pilot vervolgens in de praktijk kan worden gebracht. Mocht de uitslag van de pilot een succes worden, dan kan dit op termijn voor vele corporaties en woningeigenaren een oplossing bieden.

Over het ASN Groenprojectenfonds

Het ASN Groenprojectenfonds belegt in erkende groenprojecten. Daarmee draagt het bij aan oplossingen voor het behoud en de verbetering van het klimaat, het milieu en de natuur. Het fonds financiert projecten in onder andere duurzaam bouwen, duurzame energie en decentrale energievoorzieningen. Daarmee helpt het de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Delen op: