ASN Bank publiceert resultaten van leefbaar loon meting

11 oktober 2019

Op maandag 7 oktober presenteerde ASN Bank resultaten over leefbaar loon in de kledingindustrie. In dit tweede rapport over leefbaar loon constateren we vooruitgang bij de betrokken kledingbedrijven. Het doel is om in 2030 voldoende processen te implementeren om leefbaar loon voor werknemers in de textielindustrie te realiseren. De vooruitgang bij de bedrijven vindt dus plaats in kleine stappen en we zijn voor een lange termijn betrokken bij de realisatie van leefbaar loon.

Leefbaar loon in de kledingindustrie

ASN Bank wil dat kledingbedrijven het belang van leefbaar loon erkennen. Met de oprichting van Platform Living Wage Financial (PWLF) in 2018 zijn wij nauw betrokken bij het opzetten van de samenwerking tussen financiële instellingen en kledingbedrijven. Met 12 financiële instellingen als leden, representeert het platform 2.5 biljoen euro. De beoordelingen van de betrokken kledingbedrijven publiceerden we deze week in het rapport Living Wage in the Garment Sector (pdf).

Dialoog over transparantie

Het afgelopen jaar zette het platform een methodiek op om leefbaar loon in de kledingindustrie te meten. PLWF gaat in gesprek met de bedrijven en helpt hen bij het implementeren van concrete stappen om een leefbaar loon in de productieketen te realiseren. Het eerste jaar lag de focus op de kledingindustrie. Nu breiden we deze methodiek uit naar andere sectoren, zoals de voedingsindustrie.

PWLF vierde haar eerste jubileum met een congres in Rotterdam

De uitdagingen en toekomst van leefbaar loon

Op 9 oktober vierde PWLF haar eerste jubileum met een congres in Rotterdam. Financiële partijen kwamen samen met stakeholders, vertegenwoordigers van de betrokken kledingbedrijven en experts om de uitdagingen van leefbaar loon aan te pakken. In panelgesprekken, presentaties en Q&A sessies kwamen vertegenwoordigers van alle stakeholders en leden aan het woord. Zij spraken over hoe we de uitdagingen en toekomst van leefbaar loon gaan vormgeven. Bedrijven als H&M, G-star Raw en Tony Chocolonely gingen in gesprek met elkaar en met experts zoals Fair Wear Foundation over hoe zij als merk duurzaamheid en mensenrechten kunnen implementeren in de productieketen.

Meer lezen over leefbaar loon?

Wil je weten waarom en hoe wij ons sterk maken voor hogere lonen in de internationale kledingindustrie? Lees het artikel Leefbaar loon in de kledingindustrie.