Veelgestelde vragen over beleggen en aflossen hypotheek

Heb je het webinar bekeken en wil je meer weten over beleggen en aflossen van je hypotheek? De veelgestelde vragen, met het antwoord, vind je op deze pagina.

De belangrijkste vragen

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Bij voldoende spaarbuffer, kan ik beter mijn hypotheek aflossen of dit bedrag beleggen?

In algemene zin is deze vraag niet te beantwoorden. Inzicht in je persoonlijke financiële situatie en je verwachtingen voor je financiële toekomst vormen de basis voor het maken van keuzes. De afweging tussen aflossen van een hypotheek en beleggen vraagt een blik in de financiële toekomst. Hierbij gaat het uiteindelijk om de vraag of het toekomstige nettorendement van beleggen hoger is dan de toekomstige netto lastenbesparing van je hypotheek wanneer je aflost.

Je financiële toekomst kun je niet vooraf bepalen, wel kun je met scenario’s werken. Handig hulpmiddel hierbij is de doelplanner. De doelplanner geeft inzicht in het nettorendement van beleggen bij een gemiddeld scenario maar ook bij een slecht scenario. Inzicht in het effect op je financiële toekomst van een gemiddeld en een slecht beleggingsscenario kan je ondersteunen bij de te maken keuze.

Gebruik de ASN Doelplanner en bereken de mogelijke rendementen van beleggen. Bereken de mogelijke rendementen met verschillende mixfondsen (verschillende risico’s) en verschillende beleggingstermijnen. Kijk hierbij ook goed naar het slechte scenario om de risico’s te kunnen inschatten*.

Hoe korter de termijn waarop je je hypotheek moet aflossen des te risicovoller is het om geld daarvoor te gaan beleggen. Moet je binnen 3 jaar de hypotheek aflossen dan is beleggen sowieso niet verstandig. Bij het aflossen van je hypotheek bespaar je op zowel je maandelijkse netto rentelasten en eventueel ook op je maandelijkse aflossing.

Op NIBUD kun je een geldplan maken en kijken of beleggen een optie is.

*In geval van het slechte scenario is er nog 10% kans dat het slechter uitpakt.

Bij voldoende spaarbuffer, kan ik beter mijn spaarhypotheek aflossen of dit bedrag beleggen?

In algemene zin is deze vraag niet te beantwoorden. Inzicht in je persoonlijke financiële situatie en je verwachtingen voor je financiële toekomst vormen de basis voor het maken van keuzes. De afweging tussen spaarhypotheek aflossen of beleggen vraagt een blik in de financiële toekomst. Hierbij gaat het uiteindelijk om de vraag of het nettorendement van beleggen opweegt tegen de toekomstige netto rendement van je spaarhypotheek en de netto lasten van je hypotheek.

Je financiële toekomst kun je niet vooraf bepalen, wel kun je met scenario’s werken. Handig hulpmiddel hierbij is de doelplanner. De ASN doelplanner geeft inzicht in het nettorendement van beleggen bij een gemiddeld scenario maar ook bij een slecht scenario. Inzicht in het effect op je financiële toekomst van een gemiddeld en een slecht beleggingsscenario kan je ondersteunen bij de te maken keuze.

Bij het aflossen van een spaarhypotheek spelen meerdere factoren een rol, zoals het rendement dat wordt gemaakt op het spaardeel, fiscale gevolgen bij aflossen (Eigenwoningschuld e.d.), lagere netto rente lasten, minder aflossing, de rentevast periode. Dit is helaas een complexe vergelijking, mocht u willen aflossen op uw spaarhypotheek informeer dan bij uw financiële adviseur welke mogelijkheden voor u van toepassing zijn.

Hoe korter de termijn dat je je hypotheek volledig moet aflossen, hoe groter de risico’s van beleggen.

Gebruik de ASN doelplanner en bereken de mogelijke rendementen. Bereken de mogelijke rendementen met verschillende mixfondsen (verschillende risico’s) en verschillende beleggingstermijnen. Kijk hierbij goed naar het slechte scenario om de risico’s te kunnen inschatten.

Is beleggen in vastgoed beter dan sparen?

Beleggen in vastgoed, dus echt vastgoed kopen, is een vorm van investeren. Hier gelden dezelfde basisuitgangspunten als die voor beleggen gelden in bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Dus zorg eerst voor voldoende spaarbuffer en ga dan pas beleggen in vastgoed. Beleg voor de lange termijn en spreid je vermogen.

Een verschil tussen beleggen in beleggingsfondsen en beleggen in vastgoed is onder meer hoe snel je weer bij je vermogen kan. Als je snel over je belegd vermogen wilt beschikken om iets te kunnen betalen, dan is dat met beleggingsfondsen doorgaans eenvoudiger en sneller geregeld dan met vastgoed.

Bereken je buffer op NIBUD

Meer lezen over beleggen?

Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten over hoe je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over:

Webinar: Meer doen met je spaargeld?
Starten met beleggen
Duurzaam beleggen
Beleggen en pensioen
Duurzame hypotheek