Kouwe kleren

Den Haag • 08 mei 2014

Ferhat heeft een droom. Hij wil dokter worden. Maar het zal altijd een droom blijven. In plaats van naar school te gaan, werkt hij namelijk zes dagen per week tot ’s avonds laat. In een schoenfabriek die produceert voor bekende westerse merken.

“Dapper in de kinderschoenen” is de nieuwe documentaire van regisseur en journalist Mehmet Ülger. De film volgt twee jongens, Ferhat en Abdullah, die ongezond werk doen in de Turkse schoenenindustrie en daardoor hun school verwaarlozen. Op 25 april 2014 vertoonden wij de film tijdens de jaarlijkse vergaderingen van de ASN Beleggingsfondsen.

Kledingsector

Ferhat is een van de van de 168 miljoen kinderen die wereldwijd dagelijks moeten werken. Kinderarbeid is één van de hardnekkige problemen in de textielsector. Naast veilige arbeidsomstandigheden. Dat werd nog eens duidelijk in april 2013, toen meer dan duizend mensen omkwamen bij de instorting van een kledingfabriek in Bangladesh.

Daarom is het zo mooi om te zien dat er steeds meer initiatieven komen die een eerlijke en rechtvaardige kledingsector dichterbij willen brengen. Denk bijvoorbeeld aan Talking Dress van Marieke Eyskoot. Studio Jux in Nepal. Of het werk van Solidaridad dat zich richt op de arbeidsomstandigheden in de textielsector in Azië.

Weerbarstige praktijk

Toch is het voor grote ondernemingen in de kledingsector moeilijk deze praktijk volledig uit te bannen. Dat is niet altijd onwil. Soms is het ook de complexiteit van de een lange lijn van producent naar de winkel in Nederland. Ondanks alle maatregelen van een onderneming kan het toch gebeuren dat er iets misgaat.

"Het is mooi om te zien dat er steeds meer initiatieven komen die een eerlijke en rechtvaardige kledingsector dichterbij willen brengen."

Charlotte Scheltus

Duurzaam beleid

De vraag is dan of je een bedrijf dan meteen hierop afrekent. Zoals bij veel van dit soort gevallen geldt het dilemma: trek je je handen van een sector af of probeer je deze bedrijven te helpen de transitie naar een duurzame manier van produceren te realiseren?

Wij verwachten van kledingbedrijven dat zij er alles aan doen om slechte arbeidsomstandigheden, waaronder kinderarbeid en dwangarbeid, tegen te gaan. Dit kan door allereerst de problemen binnen een onderneming en de keten te erkennen, regels te maken om deze om te lossen en vervolgens procedures in te richten om ervoor te zorgen dat deze regels ook worden nageleefd. Als er sprake is van misstanden dan moet een onderneming actie ondernemen. Zij moet de misstanden oplossen of de effecten ervan minimaliseren. Wij verwachten ook dat zij maatregelen treft om herhaling te voorkomen. Doen ze dat niet, dan keuren wij ze af.

Toekomst

Duurzaamheid gaat over mensen. Door vandaag geen keuzes te maken die ten koste gaan van toekomstige generaties. Het verhaal van Fehrat bracht een zaal van 1000 mensen tot stilte. Wat zou het geweldig zijn als in de toekomst zijn droom een eerlijke kans krijgt.

Wij geloven door te investeren in grote ondernemingen die voldoen aan onze strenge criteria en daarmee koploper zijn in de kledingsector, verandering op grotere schaal kunnen stimuleren. Maar we weten ook dat er nog een lange weg is te gaan en dat we elke dag scherp moeten zijn op misstanden, onwil en greenwashing.

Charlotte Scheltus is medewerker Duurzaamheidsbeleid en – Onderzoek bij de ASN Bank

Op 28 mei 2014 organiseert de ASN Bank de bijeenkomst ASN Live Nijmegen. De bank besteedt dan speciaal aandacht aan duurzaamheid in de textielsector.

Delen op: