Den Haag • 20 november 2014

Op 20 november 2014 viert het Kinderrechtenverdrag van de VN zijn 25-ste verjaardag. Dat wordt gevierd met onder meer het boek 'Kinderen die de wereld hebben veranderd'. Ewoud Goudswaard, algemeen directeur van de ASN Bank, schreef voor het boek onderstaand voorwoord. Klanten van de ASN Bank kunnen de e-bookversie vanaf 20 november gratis downloaden. Klik hier voor meer informatie.

In 2009 gebeurde er in de Verenigde Staten iets wat een eeuw eerder volstrekt ondenkbaar was: het land kreeg een president van deels Afrikaanse afkomst. Dat was een majeure stap in de geschiedenis van het land. Wie in het begin van de vorige eeuw werd geboren als Afro-Amerikaan in de Verenigde Staten, kwam in een wereld waarin blank en zwart strikt gescheiden leefden – met de laatste groep als tweederangsburgers.

Het presidentschap van Barack Obama laat zien dat er in de afgelopen decennia veel ten goede is veranderd in de Verenigde Staten. Daar hebben talloze mensen zich voor ingezet. Martin Luther King bijvoorbeeld. Maar ook Ruby Bridges. Op 14 november 1960 – ze was toen zes – werd ze als eerste zwarte leerling toegelaten op de William Frantz Public School in New Orleans, een school met uitsluitend blanke leerlingen. Aan de schoolpoort werd ze opgewacht door een woedende menigte. Mensen schreeuwden racistische slogans tegen haar – een klein meisje. Ruby Bridges werd het icoon van een veranderende samenleving waarin integratie op scholen werd bevorderd.

In dit boek vindt u nog veel meer voorbeelden van kinderen die de wereld hebben veranderd. Vaak doordat ze werden geconfronteerd met (gewelddadige) weerstand, zoals Anne Frank en Malala Yousafzai. En, minder bekend, Andrew Adansi en Shin Dong-huyk. Maar ook doordat ze hun wereld met een heldere blik bekeken, het onrecht en de misstanden benoemden en hun eigen droom nastreefden. Dromen over vrijheid, toegang tot onderwijs of een wereld zonder oorlog en hiv-aids.

De afgelopen eeuw is de wereld veranderd. De armoede is verminderd, dodelijke ziektes zijn bestreden, meer mensen kregen toegang tot onderwijs en kiesrecht, en de vrijheid nam toe. Veel mensen hebben zich daarvoor ingezet. Zo ook de kinderen in dit boek. Maar anders dan de volwassenen hadden zij geen keus. Zij wilden kind zijn, maar om hun kinderdroom te realiseren moesten ze vechten tegen de wereld van volwassenen. Deze kinderen laten zien dat iedereen een verschil kan maken. Hun verhalen vormen een inspiratiebron voor mensen van alle leeftijden die beseffen dat er ook in de huidige wereld nog veel te veranderen is.

Ewoud Goudswaard is algemeen directeur van de ASN Bank

Delen op: