Den Haag • 16 november 2016

Op 16 november 2016 was de finale van de negende ASN Bank Wereldprijs. Ewoud Goudswaard, algemeen directeur van de ASN Bank, opende de avond met onderstaande speech. Zijn verhaal benadrukt het belang van rolmodellen in alle lagen van de bevolking zodat iedereen wordt gestimuleerd zich in te zetten voor een duurzame samenleving. Meer diversiteit in de duurzaamheidswereld is volgens hem daarom noodzakelijk.

Wie was uw held vroeger? Was het een voetballer, een muzikant, politicus of wetenschapper? En hoe inspireerde zij u? Ging u danspasjes voor de spiegel nadoen? Of uren proberen een bal hoog te houden? Of ging u de tuin in op zoek naar kevers of kikkers?

Helden zijn belangrijk want zij inspireren een nieuwe generatie. Afgelopen periode heb ik twee bijzonder inspirerende personen mogen ontmoeten. Echte helden. Mensen die zich met risico voor eigen leven inzetten voor een ander.

Ik had de eer lang te spreken met Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi uit India die kinderen verlost van dwangarbeid. En afgelopen september ontmoette ik op MorgenVandaag Denis Mukwege.

Hij helpt vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel oorlogsgeweld. Het zijn voor mij echte helden die mensen inspireren om het goede te doen.

Maar held zijn is niet alleen voor grote namen. Goed doen kan ook op kleine schaal. U bent als publiek daarom heel speciaal. Want de community van Voor De Wereld Van Morgen, u dus, is dé koploper van duurzaamheid. En omdat u hier bent, inspireert u waarschijnlijk weer mensen in uw omgeving. Het komt er dus op neer: u bent voor ons een held! Een held die anderen helpt om het anders en beter te doen.

En dat is belangrijk. Want een duurzame samenleving komt er alleen als iedereen meedoet. En iedereen gaat pas meedoen, als in die duurzame samenleving alle groepen waar mensen zich in kunnen herkennen, zijn vertegenwoordigd. Maar helaas, dat kan nog veel beter. In de Duurzame 100 van Trouw bijvoorbeeld is ruim de helft ouder dan 50. En maar vier personen lijken een niet-westerse migrantenachtergrond te hebben.

Natuurlijk, iedereen in de D100 moet geprezen worden voor het werk dat ze doen. Maar het wordt vaak gepresenteerd als een inspirerende lijst. Dat kan, maar het zijn inspirerende rolmodellen voor een beperkte groep. En dat kan, nee, dat moet anders. Want een duurzame samenleving bereiken we alleen als iedereen mee doet. Alle culturele achtergronden, alle opleidingsniveaus en alle regio’s van Nederland. Alleen op die manier krijgen we de rolmodellen, de helden, waar mensen zich in herkennen.

Daarom speelde diversiteit dit jaar een belangrijke rol bij de ASN Bank Wereldprijs. En aankomende jaren blijven we ons inzetten om de ASN Bank Wereldprijs, maar ook de ASN Bank zelf, voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk te maken.

In ieder geval zien we dat elk jaar meer mensen zich tot de Wereldprijs voelen aangetrokken. Dit jaar hadden we een recordaantal inschrijvingen van 330 projecten. De projecten richtten zich dit jaar vooral op ouderen, schone oceanen, innovatie in de mode-industrie, vluchtelingen en afval. En de kwaliteit, zo begreep ik van de jury, is weer hoger. Dat geeft hoop voor nu en de toekomst!

Het kan dus zomaar zijn dat er vanavond nieuwe helden opstaan. Maar wie er ook wint, de deelnemers, de jury, alle ASN-collega’s van Voorde Wereld van Morgen maar vooral alle finalisten van de ASN Bank Wereldprijs verdienen een groot applaus voor hun inzet en betrokkenheid.

Ik wens u een hele inspirerende avond.

Ewoud Goudswaard is algemeen directeur van de ASN Bank

Delen op: