Tekening van een vrouw die een dak met zonnepanelen van een huis haalt

De risico's en nadelen bij de investering in duurzame maatregelen

Duurzaam wonen is goed voor je energierekening en het milieu, maar voor het zover is moet je vaak eerst geld investeren. Investeren in duurzame maatregelen is nooit zonder risico’s. Investeren kost immers altijd geld, of je nu zelf investeert of  producten gaat huren. Het is van groot belang dat je kijkt wat het beste bij jou past en goed vergelijkt. Wist je bijvoorbeeld dat investeren naast geld ook veel tijd kost? Je moet je immers goed verdiepen en goed laten adviseren in de verschillende mogelijkheden die er allemaal zijn rondom verduurzamen. En ook bij de verkoop van jouw huis is het niet altijd zeker of je de investering er weer helemaal uitkrijgt. Laat je daarom altijd goed informeren wat het beste bij jou past.

Terugverdientijd en besparing

Als je een lening afsluit voor energiebesparende maatregelen, is het goed om te weten dat er tijd nodig is om de investering en de eventuele kosten van de lening, terug te verdienen. Het is verstandig om hier een realistische berekening van te maken. De besparingen van de energiebesparende maatregelen kunnen tegenvallen. Houd hier rekening mee. Want de kosten voor de lening moeten in ieder geval worden betaald, ook wanneer de hoogte van de energiebesparing lager uitvalt dan verwacht.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op, zonder CO2-uitstoot. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Voordelen

Bespaar geld op de lange termijn

Goed voor het klimaat

Minder last van wijziging energieprijs

Nadelen

Aanschaf is een flinke investering

Geen (geschikt) dak

Staat niet mooi

Geen zekerheid over rendement

Mogelijke terugleverkosten

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van zonnepanelen? Lees verder op de website van onze partner Solease.

10 Redenen om te wachten met zonnepanelen

Huur of koop?

Het is altijd raadzaam om met je financieel adviseur in gesprek te gaan over de financiële mogelijkheden voor het verduurzamen van jouw woning.

Naast het kopen van zonnepanelen is wellicht het huren hiervan ook een optie. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Zo blijven zonnepanelen die je koopt ook echt van jou, terwijl gehuurde zonnepanelen niet van jou worden. Daarnaast kan huren wel weer voordelig zijn als je nu niet de volledige investering wilt of kan doen. Uiteraard is het van groot belang dat je op lange termijn altijd aan je betalingsverplichtingen kan blijven voldoen. Maak voor jezelf dan ook een reële berekening of huur een goede optie voor jou is. Wanneer je kiest voor het kopen van zonnepanelen, en hier een (extra) hypotheek voor nodig hebt, neem dan contact op met jouw financieel adviseur om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor jouw persoonlijke situatie.  

Meer weten over de verschillen tussen huur en koop van zonnepanelen?

Bekijk de website van Solease

Meteen aan de slag

Ben je er al uit en wil je investeren in zonnepanelen? Vraag dan een offerte aan op de website bij onze partner Solease.

Vraag een offerte aan

, waarmee kunnen we je helpen?