ASN Bank - Voor de wereld van morgen

Beleggingsuniversum ASN Duurzaam Small & Midcapfonds

De onderstaande bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds. Uit dit universum stelt de beheerder een geconcentreerde portefeuille van zo'n dertig aandelen samen.

De beheerder onderhoudt persoonlijk contact met de ondernemingen. Wanneer zij onvoldoende beleid hebben op het gebied van mensenrechten en/of klimaat, worden ze "voorlopig toegelaten" tot het universum. De beheerder bespreekt met elk bedrijf hoe het deze status kan veranderen in "definitief toegelaten". Leidt dit binnen twee jaar niet tot verbeteringen, dan wordt een onderneming verwijderd uit het universum.

Universum per februari 2017

A
AddTech
Addlife
Agfa-Gevaert
Aixtron
Amer Sports
Ascom
AMS AG
Asos
Austria Tech AG
Axel Springer
Axfood

B
Bang & Olufsen
Barrat Developments
Basware
BE Semiconductors
Bekaert
Belimo
Berkeley Group
Beter Bed Holding NV
BIC
Billerud
Brembo Spa
BTG PLC

C
Capital & Counties Properties
Cargotec
Caverion
CEWE
Clas Ohlson
Coca-Cola HBC
Cofinimmo
Computacenter
Compugroup Medical
Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles

D
Dairy Crest Group
Dätwyler
De La Rue
Deoleo
Dialog Semiconductor PLC
Dignity
Dorma Kaba
DSM
DS Smith
Dunelm
Dürr

E
EDP Renováveis
Ekornes
Elanders
Electrocomponents
Electrolux
Elekta
Elmos Semiconductors
Emis*
Eniro

F
FirstGroup
Fluidra
Frigoglass

G
Georg Fischer
Gerresheimer
Go-Ahead Group
Great Portland Estates
Greencore
Greggs
Groupe FNAC


H
Hammerson
Holmen
Homeserve
Huhtamaki

I
Immoboliare Grande Distribuzione
Indesit
Industria Maccine Automatiche
Interroll
INTU Properties
Inwido
Ipsos

J
JCDecaux
Jungheinrich

K
KappAhl
Kardex
Kcom
Kesko
Kingspan
Korian
Krones

L
Lassila & Tikanoja
Lem Holding
Leoni
Lindab
Logitech International

M
Mayr-Melnhof Karton
McBride
Melexis
Mercialys
Meyer Burger
Michael Page

N
Nibe Industrier
Nolato
Nordex

O
Ontex
Opera Software
Opus
Orion
OSRAM Licht AG

P
Persimmon
Philips Lighting
Polypipe
Portugal Telecom
Promotora de Infom SA
Puma

Q
QSC

R
Randstad
Refresco Gerber
Rockwool

S
Sabaf SPA
Safestore
SEB
Severn Trent
Shaftesbury
Shanks
SIG
Simcorp
SMA Solar Technology

S (vervolg)
Solaria Energia Y Medio Ambi
Solarworld
Sonaecom
Sonova
St. Modwen Properties PLC
Stagecoach Group
STMicroelectronics

T
Takkt
Tarkett
Taylor Wimpey
Tecan
Technicolor
Telecity Group
Telenet Group
Transcom Worldwide

U
Unite Group*
United Utilities Group
Uponor

V
Viscofan

W
Washtec
Wessanen
William Demant Holding
Wincor Nixdorf
Workspace Group
Worldline*

Z
Zumtobel

*Nadere informatie volgt binnenkort

Afgekeurd sinds
1 januari 2014

Ahlstrom
Ashtead
Autogrill
Bunzl
Charles Vogele
Derwent
Emmi
Galliford Try
Gate Group
H. Lundbeck
Intertek Group Plc
Mediaset España Comunicación
Metso
Pennon
Pfeiffer Vacuum Technology
Stora Enso
Sulzer
Tom Tailor

*Meer informatie volgt later.AddTech (augustus 2015)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

Addlife (februari 2017)
 • Meer informatie volgt


Agfa-Gevaert (april 2013)
 • Activiteiten
  Agfa-Gevaert produceert analoge en digitale imagingsystemen en ontwerpt it-oplossingen, voornamelijk voor de grafische industrie en de gezondheidssector. De onderneming is actief in landen als China, Argentinië en Brazilië.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Omdat Agfa-Gevaert voor de gezondheidssector produceert, is productveiligheid duidelijk een aandachtspunt. Op milieugebied zijn afval, schadelijke uitstoot en chemicaliën van belang. Agfa-Gevaert hanteert een uitgebreid reglement voor verantwoord bestuur. Daarin zijn duidelijke ethische normen gedefinieerd waaraan alle werknemers zich moeten houden. In zijn duurzaamheidrapport geeft het bedrijf een uitgebreid overzicht van zijn sociale beleid, met targets, maatregelen en prestatie-indicatoren. Via Agfa Aid, een organisatie van vrijwilligers van Agfa, is de onderneming betrokken bij programma’s voor ontwikkeling van lokale gemeenschappen.
 • Werknemersrechten
  In het personeelsbeleid van Agfa-Gevaert worden de relevante onderwerpen genoemd. Het beleid omvat loopbaanprogramma’s voor werknemers, een antidiscriminatiebeleid, arbobeleid en een ondernemingsraad. Het ongevallenpercentage van het bedrijf daalt.
 • Milieu
  Agfa-Gevaert hanteert een robuust milieubeleid en zet zich in voor milieuvriendelijk ontwerp. Het analyseert de levenscyclus en heeft een controlesysteem ingevoerd om de invloed van zijn bedrijfsactiviteiten op het milieu terug te brengen. Het duurzaamheidsrapport bevat een overzicht van de belangrijkste indicatoren voor het evalueren van de milieuprestaties. Belangrijke indicatoren als de hoeveelheden afval, CO2-uitstoot en waterverbruik vertonen een dalende lijn. Het milieubeleid wordt ondersteund door een beheersysteem dat in overeenstemming met ISO 14001 is gecertificeerd en in alle grote fabrieken is ingevoerd.

Terug naar boven

Aixtron (december 2015)
 • Activiteiten
  Aixtron produceert en levert apparatuur aan producenten van halfgeleiders. De apparatuur wordt gebruikt bij de productie van onder meer energiezuinige ledverlichting, zonnecellen en mobiele telefoons. De activiteiten van Aixtron voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank, en vallen niet onder activiteiten die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bij de bedrijfsvoering en bij de toeleveranciers van het bedrijf bekend.

Terug naar boven

Amer Sports (december 2016)
 • Activiteiten
  Het Finse Amer Sports OYJ biedt artikelen en accessoires aan voor een breed scala aan sporten. Het voert merken als Wilson, Atomic en Salomon. De belangrijkste eigen productiefaciliteiten van Amer Sports bevinden zich in Oostenrijk, Frankrijk, Finland, Canada, Bulgarije en de Verenigde Staten. Ook zijn er bedrijfsonderdelen in de risicolanden Mexico, Maleisië en China. Eind 2010 had Amer Sports ongeveer zeventig procent van de productie uitbesteed, vooral aan leveranciers in Azië. In 2010 werd ongeveer 45 procent van alle producten van Amer Sports in China gemaakt.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  Mvo-kwesties in deze sector zijn onder meer verantwoord beheer van de distributieketen, milieubeheersystemen en het respecteren van fundamentele mensen- en arbeidsrechten. Amer Sports heeft een uitvoerige gedragscode waarin alle mvo-zaken zijn meegenomen. De onderneming is behoorlijk actief in de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Zij sponsort maatschappelijke initiatieven en geeft in veel gevallen het goede voorbeeld.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Amer Sports heeft een geïntegreerd personeelsbeleid. Het stelt werknemers in de gelegenheid om een opleiding te volgen. Leveranciers moeten voldoen aan de kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Universele verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties en SA 8000-normen. Amer Sports heeft in 2008 een programma voor controle van het maatschappelijke beleid ingevoerd dat door externe partijen wordt uitgevoerd, ook in Azië. De externe partij bezoekt onder andere de fabriek en leidt het management van de fabriek op om te voldoen aan de bedrijfsnormen. Amer Sports checkt nieuwe leveranciers voordat het er opdrachten plaatst.
 • Milieu
  Het milieubeleid heeft als doel de invloed van producten op het milieu terug te dringen. De merken van Amer Sports hebben hun eigen milieuprogramma’s met als doel het interne energieverbruik te verminderen. Zo heeft Atomic een milieuvriendelijke skischoen ontworpen. Daarmee won het een prijs voor verantwoord milieugedrag op het gebied van productontwikkeling.

Terug naar boven

Ascom (september 2016)
 • Activiteiten
  Ascom Holding in Zwitserland is een telecommunicatiebedrijf dat oplossingen biedt voor draadloze onsite-communicatie en netwerken. Bijvoorbeeld communicatie tussen medewerkers en draagbare alarmsystemen die patiënten in ziekenhuizen op het lichaam dragen. Daarnaast levert het bedrijf systeemtrainingen voor beheerders en gebruikers en brandveiligheidskeurmerken, en het voert beheertaken uit die klanten uitbesteden. De klanten van Ascom zijn vooral ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, justitiële instellingen, retail- en overheidsinstanties.
 • Bestuur
  Ascom heeft een gedragscode voor werknemers met aandacht voor corruptie en belangenverstrengeling. Omdat Ascom hardware maakt, loopt het het risico conflictgrondstoffen te gebruiken. In een verklaring zegt Ascom dat het controles uitvoert om te checken of zich conflictmineralen bevinden tussen de materialen van leveranciers. Het bedrijf werkt aan procedures om uiteindelijk te kunnen garanderen dat zijn keten vrij van conflictmineralen is. Ascom heeft intensief contact met zijn belangrijkste leveranciers van strategische producten en diensten. Het leverancierscontract bevat een clausule die verwijst naar het commitment van Ascom aan duurzaamheid en het VN Global Compact. Met het tekenen van het contract geven de leveranciers onder andere aan dat zij de tien uitgangspunten van het VN Global Compact respecteren. Eind 2014 kon 88% van de leveranciers aangeven dat de geleverde hardware geen conflictgrondstoffen bevatte.
 • Mensenrechten
  Ascom heeft het Global Compact van de VN ondertekend. Het erkent de Verklaring inzake de fundamentele beginselen en rechten in verband met werk van de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties). Het bedrijf heeft het beleid over gelijke behandeling en vakbondsvrijheid uitgewerkt in zijn gedragscode.
 • Milieu
  Ascom heeft goed milieubeleid, dat is gecertificeerd door ISO 14001. De producten van Ascom belasten het milieu vooral door het energieverbruik en de gebruikte materialen. Ascom investeert 11,6% van zijn inkomsten in onderzoek en ontwikkeling, waarbij ook aandacht wordt besteed aan het milieu.

Terug naar boven

AMS AG, voorheen Austriamicrosystems (april 2015)
Informatie volgt.

Terug naar boven

Asos (december 2016)
 • Activiteiten
  Het Britse bedrijf Asos verkoopt online mode van verschillende merken en eigen labels, waaronder dames- en herenmode, schoenen en schoonheidsproducten. Vanuit het centrale distributiecentrum in het Verenigd Koninkrijk gaan de producten naar klanten in meer dan 190 landen.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  Bij de productie van kleding en schoenen maakt Asos geen gebruik van bont of het vel of de pels van bedreigde diersoorten.
 • Mensenrechten en ketenverantwoordelijkheid
  Asos heeft beleid voor ethisch handelen en mensenrechten. Dit beleid geldt voor de eigen werknemers en de leveranciers. Het heeft sterk beleid tegen kinderarbeid waarbij het verwijst naar de verdragen van de International Arbeidsorganisatie (ILO). Het heeft tevens beleid tegen gedwongen arbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Asos betaalt alle werknemers een goed loon, stelt een maximum aan het aantal werkuren en biedt gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Een onafhankelijke partij controleert of leveranciers zich hier ook aan houden.
 • Milieu
  Asos wil zijn milieubelasting voortdurend verminderen. Het milieubeleid bestaat uit vier onderdelen: minder grondstoffen verbruiken, de CO2-uitstoot verminderen, afvalbeleid volgens de uitgangspunten ‘verminderen, hergebruiken en recyclen’, en vervuiling voorkomen.
 • Engagement
  Asos heeft minder sterk beleid tegen corruptie. Het bedrijf laat weten dat er geen omkoping plaats mag vinden. Leveranciers moeten dit ook implementeren. Er is geen klokkenluidersregeling. We zijn hierover in gesprek met het bedrijf. Asos is met de status ‘voorlopig’ toegelaten tot het beleggingsuniversum.

Terug naar boven

Austria Tech AG (april 2014)
 • Activiteiten
  Austria Tech AG (AT&S) is een Oostenrijkse onderneming die printplaten produceert.
 • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
  AT&S heeft een openbare gedragscode, die op alle werknemers van toepassing is en alle belangrijke elementen bevat. De hoofddirectie is verantwoordelijk voor de implementatie van deze gedragscode. AT&S heeft een duidelijk beleid voor gelijke rechten en kansen. Het beschouwt zijn arbobeleid als een van de speerpunten van zijn strategie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het arbobeleid houdt tevens in dat AT&S een OHSAS 18001-gecertificeerd veiligheidsbeheersysteem heeft geïmplementeerd voor de hele groep. Sindsdien zijn de arbo-omstandigheden voor de werknemers verbeterd. Een belangrijk onderdeel van het beleid is naleving van mensenrechten, zowel door de eigen werknemers als de leveranciers. AT&S heeft een procedure om leveranciers te screenen, waarbij zij een document moeten ondertekenen waaruit blijkt dat zij zich houden aan de internationale verdragen over mensenrechten.
 • Milieu
  De meeste fabrieken van AT&S zijn ISO 14001–gecertificeerd. Daarmee laat AT&S zien dat het zijn verantwoordelijkheid voor het milieu serieus neemt. Het doet verslag van zijn milieuprestaties in een specifiek milieurapport en wordt zowel intern als extern gecontroleerd.

Terug naar boven

Axel Springer (september 2016)
 • Activiteiten
  Axel Springer is een Duitse uitgever van verschillende soorten gedrukte en online media, waaronder tijdschriften en kranten.
 • Mensenrechten
  Axel Springer onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarnaast rapporteert het volgens de GRI-richtlijnen over zijn werknemers en activiteiten voor de maatschappij. Journalistieke vrijheid is een belangrijk aandachtspunt van het beleid, omdat dit essentieel is voor een democratische samenleving. Ook heeft Axel Springer een functionaris aangesteld die ervoor zorgt dat privégegevens van klanten worden beschermd. Deze functionaris kijkt bij het invoeren van databescherming naar de regelgeving van de Europese Unie.
 • Ketenbeleid
  Axel Springer belast de duurzaamheid van de keten. Dit komt voornamelijk doordat het veel papier gebruikt voor de gedrukte media. Het bedrijf geeft informatie over de herkomst van het hout: 66% van het papier bestaat uit hergebruikt papier. Leveranciers moeten de vier fundamentele arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) waarborgen: tegen kinder- en dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid.
 • Klimaat
  Axel Springer rapporteert volgens de GRI-richtlijnen op het gebied van klimaat. Externe partijen controleren het beleid. Daarbij beoordelen zij de invloed van Axel Springer op het klimaat en de relevantie van de doelen die het bedrijf zich op dit gebied stelt.

Terug naar boven

Axfood (juli 2014)
 • Activiteiten
  Axfood is een Zweeds levensmiddelenbedrijf. Het verkoopt producten via detailhandels en groothandels. Het bedrijf is onderverdeeld in vijf merken: Willys, Hemkop en PrisXtra zijn detailhandels, en Dagab en Axfood Narlivs zijn groothandels. In totaal heeft Axfood een marktaandeel van ongeveer 20% in Zweden. Het bedrijf heeft 252 eigen winkels en 840 franchisewinkels.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Axfood heeft goede beleidsdocumenten op gebied van arbeidsrechten, mensenrechten, ketenbeleid en milieubeleid. Het bedrijf is aangesloten bij het VN Global Compact en heeft gedragsregels opgesteld die de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) onderschrijven. Deze gedragsregels gelden ook voor de leveranciers van Axfood.
 • Mensenrechten
  Axfood heeft goed beleid om discriminatie uit te sluiten en gelijke behandeling te waarborgen. Dit beleid geldt zowel voor de eigen medewerkers als voor de leveranciers. Het mensenrechtenbeleid is opgesteld volgens GRI-richtlijnen en onderschrijft de ILO-richtlijnen.
 • Milieu
  Axfood heeft goed milieubeleid. Het bedrijf heeft concrete doelen gesteld om zijn CO2-uitstoot en energieverbruik te verminderen. Axfood wil dat zijn impact op het klimaat in 2020 75% minder is dan in 2009. Axfood is ISO14001-gecertificeerd. Het stimuleert het recyclen van afval in zijn vestigingen. Daarnaast is er beleid om duurzame landbouwproducten te verkopen. Axfood stimuleert de verkoop van organische en fairtradeproducten.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Axfood heeft goed ketenbeleid. De gedragsregels voor de eigen medewerkers gelden ook voor de leveranciers. Axfood voert regelmatig controles uit bij leveranciers. Het is aangesloten bij de Round Table on Sustainable Palm Oil (RTPO) en de Round Table on Sustainable Soy (RTRS) om het gebruik van duurzame palmolie en soja te garanderen. Het heeft een MSC-certificering om duurzame visvangst te realiseren. Bij het selecteren van leveranciers neemt Axfood sociale kwesties mee en voert een risicoanalyse uit op basis van mensenrechten.

Terug naar boven

Bang & Olufsen (november 2014)
 • Activiteiten
  Bang & Olufsen (B&O) uit Denemarken maakt producten op het gebied van audio, video en multimedia. Er werken ruim 2000 mensen, onder meer in een fabriek in Tsjechië.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  B&O hanteert een omvangrijke gedragscode voor leveranciers, die relevante kwesties behandelt als arboregels, antidiscriminatie, integriteit, mensenrechten en verantwoord milieugedrag. De gedragscode omschrijft duidelijke verantwoordelijkheden voor de leveranciers en formuleert sancties voor het niet naleven ervan. Deze gedragscode laat zien dat B&O mensenrechtenkwesties in zijn bevoorradingsketens zeer serieus neemt.
 • Mensenrechten
  B&O heeft een personeelsbeleid en een afzonderlijk arbobeleid. Het stelt doelen, beschrijft managementsystemen en rapporteert over de jaarlijkse vooruitgang. De ondernemingsraad komt geregeld bijeen. Voor diverse functies zijn er loopbaanontwikkelingsprogramma’s.
 • Milieu
  Het aparte document met het milieubeleid van B&O is op de website te lezen. B&O erkent zijn invloed op het milieu, stelt doelen en heeft een managementsysteem om deze te realiseren. Het heeft maatregelen genomen om zijn energieverbruik te verminderen. B&O wil het jaarlijkse verbruik van energie en gas met 5% terugdringen. Het rapporteert over de aankoop van grondstoffen en de uitstoot van CO2. Ongeveer 74% van het bedrijfsafval wordt gerecycled.
 • Engagement
  Wij zijn in gesprek met B&O over zijn beleid voor conflictgrondstoffen. Het risico bestaat dat de winning van deze metalen gepaard gaat met sociale misstanden en schade toebrengt aan het milieu. Daarnaast bestaat er in sommige landen het risico dat met de winning van en handel in (edele) metalen gewapende conflicten worden gefinancierd. In dat laatste geval wordt er gesproken van ‘conflictgrondstoffen’.

Terug naar boven

Barrat Developments (december 2015)
 • Activiteiten
  Het Britse Barratt Developments ontwikkelt vastgoed in Groot-Brittannië. Het bedrijf bouwt eengezinswoningen, flats en sociale woningen voor investeerders, gezinnen, starters en sociale huurders. Het bedrijf is ook betrokken bij de ontwikkeling van commerciële gebouwen zoals kantoren.
 • Bestuur
  Barratt Developments heeft goed corruptiebeleid, evenals uitgebreid ketenbeleid. Barratt Developments verwacht dat zijn leveranciers een milieustrategie hebben, eventueel onderbouwd met actieplannen. Het beoordeelt de leveranciers op de milieuprestaties van hun producten en helpt hen de duurzaamheid van hun producten te verbeteren. Vooral afvalvermindering en de duurzame inkoop van hout zijn daarbij belangrijk. Barratt Developments controleert ook of leveranciers voldoen aan de veiligheidsstandaarden. Het bedrijf wil langetermijnrelaties aangaan met zijn leveranciers.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Het bedrijf heeft uitgebreid beleid voor gelijke behandeling. Alle divisies zijn OHSAS-gecertificeerd. OHSAS 18001 is de certificering op het gebied van gezondheid en veiligheid.
 • Milieu
  Barratt Developments heeft goed milieubeleid. Zo gebruikt het alleen hout met FSC- of PEFC-keurmerk en hebben alle locaties het milieubeheercertificaat ISO 14001. Het bedrijf voldoet aan alle wetten en standaarden, committeert zich aan al zijn verantwoordelijkheden en stelt kwantitatieve doelen. Barratt Developments gebruikt veelal herbruikbare materialen en beschermt flora en fauna zo goed mogelijk. Het bedrijf heeft projecten opgezet om de biodiversiteit te beschermen, zoals het Save the Bee-project.

Terug naar boven

Basware (december 2015)
 • Activiteiten
  Basware is een Fins bedrijf dat software ontwikkelt en verkoopt om processen in de bedrijfsvoering digitaal te kunnen uitvoeren. Het ontwikkelt voornamelijk programma’s voor facturering, administratie en betalingen. Het bedrijf werd opgericht in 1985. Basware heeft kantoren in Europa, Amerika en India, met in totaal 1441 medewerkers. De activiteiten van Basware voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering of bij de toeleveranciers.

Terug naar boven

BE Semiconductors (april 2014)
 • Activiteiten
  BE Semiconductor Industries (Besi) is een van de grootste producenten en leveranciers ter wereld voor complete productiesystemen voor de assemblage van halfgeleiders. Het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt, produceert, verkoopt, installeert en onderhoudt de machines en systemen waarmee halfgeleiders en chips worden gemaakt en afgewerkt.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Besi heeft een eigen gedragscode en een klokkenluidersprogramma. Het respecteert de mensenrechten en draagt zorg voor een veilige, gezonde werkomgeving. Het heeft beleid tegen discriminatie en intimidatie, en voor vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling.
 • Milieu
  Besi werkt met alle bedrijfsonderdelen aan het minimaliseren van zijn impact op het milieu en van zijn energiegebruik, en aan efficiënt gebruik van materialen. Het bedrijf vindt klimaatverandering een probleem en wil bijdragen aan de oplossing. Zo draagt het bij aan de ontwikkeling van ledverlichting en kleinere, energie-efficiënte telefoons en computers. Alle locaties zijn ISO 9001- en ISO 14001-gecertificeerd. Besi rapporteert hoeveel elektriciteit, gas en water het verbruikt.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Besi wil langetermijnrelaties met leveranciers aangaan. Het heeft ketenbeleid waarin staat dat leveranciers zich moeten houden aan wet- en regelgeving en dat omkoping verboden is. Alle leveranciers moeten mensenrechten respecteren. Kinderarbeid, gedwongen arbeid, mensenhandel en discriminatie zijn expliciet verboden. Het bedrijf heeft verder beleid voor leefbaar loon, maximale werktijden, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling en voor een gezonde, veilige werkomgeving. Besi moedigt leveranciers aan om het ISO 14001-certificaat te halen en de impact op hun omgeving te minimaliseren.

Terug naar boven

Bekaert (september 2016)
 • Activiteiten
  Het Belgische Bekaert produceert allerlei soorten staaldraad en stalen kabels. Met bijna 30.000 werknemers is het actief in risicolanden als China, India, Rusland, Brazilië, Chili, Venezuela en Turkije.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Bekaert heeft sinds 2015 een gedragscode voor zijn leveranciers. Hierin worden anti-corruptie, vakbondsvrijheid, eerlijke behandeling, loon en werktijden behandeld. Het bedrijf heeft ook beleid tegen conflictmineralen en voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en milieu.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Bekaert heeft een uitgebreide gedragscode. Deze behandelt belangenverstrengeling en de omgang met collega’s en de overheid. Omkoping is verboden. Leveranciers moeten voldoen aan kwaliteitseisen, transportstandaarden en aan REACH, de Europese standaard voor veilig gebruik van chemische stoffen. Het gezondheids- en veiligheidssysteem van het bedrijf is gecertificeerd volgens de OHSAS 18001-standaard. Verder respecteert Bekaert de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de aanbevelingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het bedrijf heeft dit omgezet in beleid en op dit gebied de afgelopen jaren vooruitgang geboekt.
 • Milieu
  Bekaert heeft een robuust milieubeleid en milieubeheersysteem. 95% van de fabrieken is ISO 14001-gecertificeerd. Om deze certificatie te verkrijgen moet het bedrijf onder meer doelen stellen, zijn milieubelasting monitoren en een milieubeheersysteem hebben. Bekaert is transparant over zijn voortgang op het gebied van waterverbruik en CO2-uitstoot. Het heeft maatregelen genomen om de milieubelasting te reduceren door het productieproces te optimaliseren. Dat wil het doen door het energieverbruik en de afvalproductie te verminderen en milieuvriendelijke materialen te gebruiken. Het heeft daar diverse programma's voor opgesteld.

Terug naar boven

Belimo (september 2013)
 • Activiteiten
  Het Zwitserse Belimo Holding produceert verwarmings- en airconditioninginstallaties en ventilatiesystemen, evenals klepaandrijvingen voor algemene toepassingen, brand- en rookmelders en luchtcontrolesystemen. Belimo is met 1.200 werknemers wereldwijd actief.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Belimo heeft een gedragscode. Deze behandelt onder meer integriteit, arbeidsomstandigheden en relaties met leveranciers en concurrenten.
 • Milieu
  Belimo gaat zorgvuldig om met de grondstoffen voor het productieproces. Het bedrijf probeert zo weinig mogelijk materiaal te gebruiken, zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Belimo neemt verantwoordelijkheid voor zijn keten en controleert de leveranciers regelmatig. Het heeft beleid voor leveranciers en verwijst daarin naar zijn gedragscode.

Terug naar boven

Berkeley Group (december 2015)
 • Activiteiten
  Berkeley Group bouwt woningen, met een focus op stedelijke ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is Berkeley ook betrokken bij het (ver)bouwen van commercieel vastgoed, historische gebouwen en recreatie- en gemeenschapsvoorzieningen. Berkeley is alleen actief in het Verenigd Koninkrijk.
 • Bestuur
  Berkeley heeft beleid tegen corruptie en omkoping, waaronder steekpenningen en faciliterende betalingen. Er is een klokkenluiderregeling.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Berkeley is alleen actief in het Verenigd Koninkrijk, waar de nationale wetten op het gebied van mensenrechten voldoende zijn. Het heeft apart gelijkheids- en diversiteitsbeleid. Voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden heeft het beleid dat voldoet aan de vereisten van OHSAS 18001.
 • Milieu
  Berkeley heeft twee beleidsstukken over milieu. Het Sustainability Policy Statement gaat over vermindering van afval en stort en van het gebruik van hulpbronnen zoals materialen, water en energie. In zijn Climate Change Policy zegt Berkeley dat het klimaatverandering wil tegengaan door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat geldt voor het bedrijf zelf, de keten, en de huizen die Berkeley bouwt.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  Berkeley besteedt de meeste activiteiten bij de ontwikkeling en bouw uit. Het werkt samen met ongeveer 7500 leveranciers. Bij het aanbestedingsproces neemt het de milieu-impact en -prestaties van leveranciers mee. Hout mag nooit illegaal gekapt zijn en Berkeley geeft de voorkeur aan hout dat FSC- of PEFC-gecertificeerd is. Als materialen uit ontwikkelingslanden komen, moeten ze in relatie tot mensenrechten voldoen aan de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en het Ethical Trading Initiative (ETI).

Terug naar boven

Beter Bed Holding NV (april 2015)
 • Meer informatie volgt

Terug naar boven

BIC (februari 2017)
 • Activiteiten
  BIC is een Franse producent van kantoorartikelen, scheermesjes en aanstekers. Het is voornamelijk actief in Europa en de VS, maar heeft ook fabrieken in Rusland en Zuid-Afrika. BIC heeft bijna 9.000 werknemers.
 • Milieu
  BIC lijkt op het eerste gezicht geen milieubewuste producent vanwege zijn wegwerppennen en -aanstekers. Het werkt er echter hard aan om niet alleen zijn imago te verbeteren, maar, veel belangrijker, om de milieugevolgen van zijn producten en activiteiten te beperken. En niet zonder succes.
 • Ketenbeleid
  BIC draagt zijn beleid uit in zijn keten. Het heeft een uitgebreid ketenbeleid opgesteld om er zeker van te zijn dat ook leveranciers (blijven) voldoen aan sociale en milieustandaarden. Zo niet, dan worden zij gecorrigeerd of uitgesloten.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  BIC is open over zijn voortgang en zijn prestaties. Het wil duidelijk en consistent rapporteren over sociale, ethische en milieuontwikkelingen. BIC is bezig een toonaangevend bedrijf te worden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Terug naar boven

Billerud (april 2013)
 • Activiteiten
  Het Zweedse bedrijf Billerud produceert verpakkingsmaterialen en gebleekte sulfaatpulp om tissues en printpapier van te maken. Alle productievestigingen van Billerud bevinden zich in Europa.
 • Mensenrechten
  Billerud refereert aan de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het heeft een goed sociaal beleid, waarin onder meer het welzijn en de veiligheid van de werknemers zijn opgenomen. Zo hebben de werknemers de vrijheid om lid te worden van een vakbond naar eigen keuze. Vóór elke bestuursvergadering spreekt het hoofd van de personeelsafdeling met een vertegenwoordiger van de vakbonden.
 • Ketenverantwoordelijkheid
  De gedragsregels van Billerud zijn ook van toepassing op de leveranciers. Alle leveranciers zijn gevestigd in Europa, waar de wetten meestal voldoende zijn. Billerud controleert zijn leveranciers jaarlijks.
 • Milieu
  Billerud heeft een goed milieubeleid en een goed milieubeheersysteem, dat volledig ISO 14001-gecertificeerd is. Het bedrijf heeft verschillende maatregelen genomen om de milieubelasting van het productieproces te minimaliseren. Daardoor produceert het de laatste jaren minder afval. De biobrandstof die de productie genereert, gebruikt Billerud weer om energie op te wekken. Bleken van papier gebeurt alleen op moderne wijze. Billerud probeert actief de milieubelasting van zijn producten te verminderen, vooral door het gebruik van materiaal te beperken. Het koopt een groot deel van de grondstoffen (hout) in bij bosbouwbedrijven die werken volgens duurzame bosbouw. 96% van de energie die nodig is in het productieproces, is afkomstig uit bossen die volgens FSC zijn goedgekeurd. De bossen die Billerud zelf in eigendom heeft, zijn ook volledig FSC-gecertificeerd.

Terug naar boven

Brembo Spa (april 2016)
 • Meer informatie volgt.

Terug naar boven

BTG (november 2014)
 • Activiteiten
  BTG International ontwikkelt en verkoopt farmaceutische producten, vooral voor de zorg voor patiënten in kritieke toestand en voor neurologische en andere aandoeningen. BTG heeft verschillende programma’s om nieuwe producten voor gespecialiseerde artsen te ontwikkelen. Het is actief in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië en Japan. Er zijn ongeveer 300 mensen werkzaam bij BTG.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
  BTG is maatschappelijk betrokken: het geeft aan goede doelen die de gemeenschap ondersteunen waar het mee verbonden is.
 • Mensenrechten en ketenverantwoordelijkheid
  BTG heeft uitgebreide gedragsregels en goed beleid tegen discriminatie en voor veiligheid en gezondheid en consumentenbescherming. Het verwacht van alle leveranciers en aannemers dat ze voldoen aan de standaarden die BTG zelf aanhoudt.
 • Milieu
  BTG heeft programma’s ingevoerd om de CO2-uitstoot, het waterverbruik en het afval te verminderen. De CO2-uitstoot en het gebruik van elektriciteit en gas worden gemeten en online gepubliceerd. Verder vermeldt BTG op zijn site dat het papier, plastic en metaal recyclet en het gebruik van lokale materialen aanmoedigt. De productielocatie in Wales heeft als doel de ISO 14001-standaarden in te voeren. De Australische tak verzamelt regenwater in opslagtanken omdat water daar schaars is. Bij dierproeven hanteert BTG het principe van ‘verminderen, verfijnen en vervangen’ (reduce, refine en replace). Proeven moeten voldoen aan de hoogste ethische standaarden.
 • Engagement
  Omdat niet alle arbeids- en mensenrechten in het beleid aan de orde komen, zijn we hierover in gesprek met het bedrijf.

Terug naar boven

Capital & Counties Properties (februari 2016)
 • Activiteiten
  Capital Counties & Properties (CapCo) ontwikkelt en beheert vastgoed in West-Londen en in West End, de uitgaanswijk van Londen. Het is een klein bedrijf met een beperkte, zeer specifiek vastgoedportefeuille. Doordat het vastgoed allemaal in Londen ligt, is CapCo niet betrokken bij het bouwen op greenfields. Er zijn geen misstanden bekend, de duurzaamheidsrisico’s zijn gering en CapCo is niet betrokken bij activiteiten die wij mijden of uitsluiten.
 • Bestuur
  Het risico op corruptie in de vastgoedsector is groot. CapCo heeft goed anti-corruptiebeleid. Daardoor is dit risico voor CapCo laag. Er zijn op dit gebied geen misstanden bekend.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Het bedrijf heeft zeer beperkt beleid op het gebied van mensenrechten. Door zijn beperkte activiteiten is er op dit gebied weinig risico.
 • Milieu
  Op het gebied van milieu is CapCo geen hoogvlieger, maar het loopt ook weinig risico’s.

Terug naar boven

Cargotec (april 2014)
 • Activiteiten
  Cargotec is een Finse dienstverlener op het gebied van scheepsvracht en verwante logistiek en uitrusting.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  Cargotec is begaan met zijn impact op maatschappij en milieu. De onderneming heeft een uitgebreide gedragscode geïmplementeerd die in zestien talen te lezen is op de website. Deze regels omvatten alle belangrijke elementen en kennen verantwoordelijkheden toe aan leidinggevenden en medewerkers.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  Op het sociale vlak heeft Cargotec gedetailleerde beleidslijnen ontwikkeld, bijvoorbeeld voor gelijke kansen en mensenrechten. Overig beleid is niet openbaar gemaakt, maar kan wel worden afgeleid van verwijzingen in het jaarverslag en op de website.
 • Milieu
  Cargotec heeft voldoende milieurapportages openbaar gemaakt, waaronder de belangrijkste prestatie-indicatoren. Daarnaast heeft het een milieumanagementsysteem geïmplementeerd dat op sommige locaties ISO 14001-gecertificeerd is. Controle op milieuprestaties vindt zowel intern als extern plaats en de onderneming rapporteert over alle belangrijke milieu-indicatoren. Tevens heeft Cargotec de ambitie het verbruik van fossiele brandstof met 10% te verminderen. Het spant zich in deze doelstelling te halen.

Terug naar boven

Caverion (april 2016)
 • Meer informatie volgt.

Terug naar boven

CEWE (december 2013)
 • Activiteiten
  Het Duitse bedrijf CEWE heeft een keten van fotoprintlaboratoria. Het produceert en ontwikkelt kleurenfilms. Het levert ontwikkeldiensten voor de digitalefotografiemarkt, zoals de productie van fotoboeken. Het bedrijf is alleen actief in Europa. Er werken ruim 3.300 mensen bij CEWE.
 • Bestuur
  CEWE heeft een gedragscode met gedragsregels voor zijn werknemers. Er is een ombudsman aangesteld voor zowel werknemers als partners en andere belanghebbenden. Het bedrijf heeft zeer goed beleid om corruptie tegen te gaan. Het ketenbeleid is prima; het behandelt corruptie, arbeids- en mensenrechten, gezonde arbeidsomstandigheden en het milieu. Het bedrijf publiceert jaarlijks een duurzaamheidsverslag.
 • Mensen- en arbeidsrechten
  CEWE onderschrijft de tien uitgangspunten van het Global Compact van de Verenigde Naties om het ethische gedrag, mensenrechten en de verantwoordelijkheid voor het milieu te stimuleren. Het bedrijf rapporteert hier jaarlijks aan. In de gedragscode geeft het bedrijf aan geen enkele vorm van discriminatie toe te staan. Dit geldt voor werknemers en voor klanten en partners. Een gezonde en veilige werkomgeving heeft de aandacht van CEWE.
 • Milieu
  CEWE heeft een goed milieubeleid en milieubeheersysteem. Dit is erg belangrijk, want het bedrijf maakt bij zijn activiteiten gebruik van papier en chemische producten. Al het papier is FSC-gecertificeerd. Het bedrijf streeft er voldoende naar om het gebruik van vervuilende stoffen terug te brengen.

 • Terug naar boven

  Clas Ohlson (december 2013)
  • Activiteiten
   Detailhandelsonderneming Clas Ohlson AB verkoopt artikelen als gereedschap, sloten, kabels, computeraccessoires, kampeergerei, materiaal voor kunstenaars, keukengadgets en speelgoed. Clas Ohlson verkoopt de producten zowel in eigen winkels als via postorderbedrijven en het internet. De winkels bevinden zich in Zweden, Noorwegen, Finland en Groot-Brittannië.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   De onderneming heeft een behoorlijk personeelsbeleid. Clas Ohlson heeft zelf geen productiefaciliteiten; het ontplooit alleen retailactiviteiten op de Europese markt. De bescherming van mensenrechten en een beleid voor risicolanden zijn daarom niet relevant. Desondanks neemt het bedrijf zijn verantwoordelijkheid doordat het een gedragscode heeft die ook geldt voor de leveranciers. Het ziet actief toe op nakoming van deze code. Het bedrijf heeft beleid over alle relevante mensen- en arbeidsrechten. Dit is gebaseerd op de het Global Compact van de Verenigde Naties en de verdragen van de OESO.
  • Milieu
   Clas Ohlson is transparant over zijn inspanningen om zijn milieubelasting terug te dringen. Het communiceert actief over beleid, doelstellingen en prestaties. Deze betreffen transport, de aard van de producten die worden verkocht, het drukken en verspreiden van brochures, verpakking, energieverbruik op het bedrijfsterrein en reizen. Gezien de omvang van het distributienetwerk levert het transportbeleid waarschijnlijk de grootste bijdrage aan het terugdringen van de milieubelasting. Het doel is dat elke ton vracht in 2020 30 procent minder CO2-equivalent per kilometer uitstoot dan in 2007.

  Terug naar boven

  Coca-Cola HBC (april 2016)
  • Activiteiten
   Coca-Cola Hellenic Bottling Company (Coca-Cola HBC) produceert, verkoopt en distribueert alcoholvrije dranken, voornamelijk in Europa. Het bedrijf is de bottelaar van de producten van de Coca-Cola Company. Daarnaast verkoopt het andere merken vanuit zijn eigen portefeuille. De producten worden verkocht in verschillende winkels, van supermarkten tot horecagelegenheden. Het bedrijf was tot 2002 bekend onder de naam Hellenic Bottling Company. In 2002 wijzigde het zijn naam in Coca-Cola Hellenic Bottling Company, na de overname door Coca-Cola Beverages Plc.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Coca-Cola HBC is een transparant bedrijf met een gedegen, vooruitstrevend mvo-beleid. Het publiceert een duurzaamheidsverslag op basis van de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Ook rapporteert het aan het Global Compact van de VN. Het bedrijf streeft naar certificering van alle bedrijfsonderdelen op het vlak van onder meer bedrijfsprocessen, milieu en gezondheid en veiligheid.
  • Mensenrechten
   Het mensenrechtenbeleid van Coca-Cola HBC is erg goed. Het beleid verwijst naar de Universele verklaring van de Rechten van de Mens en de tien uitgangspunten van het Global Compact van de VN op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. In het beleid is aandacht voor respect voor mensenrechten in het algemeen, en in het bijzonder voor onder andere non-discriminatie en gelijke kansen, kinderarbeid en vakbondsvrijheid.
  • Milieu
   Coca-Cola HBC heeft een goed milieubeleid. Momenteel zijn 72 van de 76 productievestigingen ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf wil in 2012 alle fabrieken waar het bottelt, certificeren. Coca-Cola HBC stelt zich concrete doelen. In zijn duurzaamheidsverslag rapporteert het sinds 2002 jaarlijks uitgebreid hoe het zijn verbruik van water en energie vermindert, over afval en het terugdringen van CO2-uitstoot. In 2011 bracht Coca-Cola HBC een duurzamere PET-fles op de markt, de PlantBottle, waarin minimaal 30% biopolymeren is verwerkt.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Coca-Cola HBC heeft een uitgebreid ketenbeleid (Guiding Principles for Suppliers). Het bedrijf geeft bij navraag aan dat het mensenrechtenbeleid ook van toepassing is op leveranciers. Coca-Cola HBC houdt toezicht op zijn leveranciers en rapporteert hierover in het duurzaamheidsverslag.

  Terug naar boven

  Cofinimmo (april 2014)
  • Activiteiten
   Cofinimmo is de belangrijkste Belgische investeringsmaatschappij in vastgoed bestemd voor verhuur.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Cofinimmo heeft een duurzaamheidsbeleid ontwikkeld en neemt zijn verantwoordelijkheid voor het milieu, maatschappelijke kwesties en stadsontwikkeling. De onderneming investeert in energiebesparende maatregelen, afvalvermindering en afvalbeheer van gebruikers van haar gebouwen. Cofinimmo is bezig met de implementatie van een ISO 14001-gecertificeerd milieubeheersysteem.

  Terug naar boven

  Computacenter (oktober 2013)
  • Activiteiten
   Computacenter levert diensten en oplossingen op het gebied van informatietechnologie (it) en infrastructuur. Zo beheert Computacenter it-netwerken, levert cloudservices en dataopslag en onderhoudt datacentra, netwerken en desktops. Het Britse bedrijf is actief in het VK, Duitsland, Frankrijk en België.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Computacenter onderschrijft de tien uitgangspunten van het Global Compact van de VN om het ethische gedrag, mensenrechten en de verantwoordelijkheid voor het milieu te stimuleren bij zijn werknemers en toeleveranciers.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Computacenter accepteert geen kinderarbeid en gedwongen arbeid. Het respecteert vakbondsvrijheid en accepteert geen enkele vorm van discriminatie. Het heeft ook doelen opgesteld voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Ten slotte beschermt Computacenter de privacy van zijn klanten.
  • Milieu
   Computacenter heeft de meeste vestigingen ISO 14001-gecertificeerd. Het zet zich in om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van het vrachtverkeer en de kantoren te verminderen. Computacenter moedigt de ontwikkeling van groene producten aan.

  Terug naar boven

  Compugroup Medical (juni 2016)
  • Activiteiten
   Compugoup ontwikkelt en verkoopt software in de medische sector. Deze software wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de administratie van patiënten en afspraken.
  • MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen)
   De activiteiten van Compugroup Medical voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

  Terug naar boven

  Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (september 2014)
  • Activiteiten
   Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) S.A. ontwerpt, maakt, onderhoudt en levert materieel en onderdelen voor spoorwegsystemen. De fabrieken van het bedrijf staan in de Verenigde Staten, Chili, Mexico, Argentinië, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   CAF heeft goed beleid om duurzaamheidsrisico’s te beheersen. Ook passen de producten die het bedrijf levert, goed in de duurzame samenleving van 2050.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   CAF heeft een goed mensenrechtenbeleid. Het neemt verantwoordelijkheid en respecteert mensenrechten. CAF heeft dit beleid extern gepubliceerd en refereert aan het Global Compact van de Verenigde Naties en de Universele verklaring van de Rechten van de Mens. Specifiek benoemt het kinderarbeid en vakbondsvrijheid.
  • Milieu
   CAF heeft een uitstekend milieubeleid. Het zet zich in om de uitstoot van stoffen, afvalproductie en energieverbruik te controleren en minimaliseren. Het milieumanagementsysteem is ISO 14001-gecertificeerd. In het productieproces zijn methodes en instrumenten geïntegreerd om tot de beste duurzame productoplossingen te komen. CAF recyclet volgens de ISO 22628-standaarden en analyseert de levenscyclus van de producten conform de ISO 14040-normen. De CO2-uitstoot in 2010 was even hoog als in 2009. In het productenpalet zitten groen gecertificeerde technologieën die toepasbaar zijn op de producten.
  • Ketenbeleid
   Het ketenbeleid van CAF voldoet. Het bedrijf geeft aan dat zijn leveranciers volgens zijn eigen gedragsregels moeten opereren. Volgens CAF beoordeelt het de leveranciers op sociale thema’s, maar daarvan laat het niets zien. Daarom is CAF weliswaar goedgekeurd, maar slechts voorlopig.

  Terug naar boven

  Dairy Crest Group (oktober 2015)
  • Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Dätwyler (september 2016)
  • Activiteiten
   Het Zwitserse Dätwyler Holding AG bestaat uit twee divisies: Technical Components en Sealing Solutions. Technical Components verkoopt onderdelen en accessoires op het gebied van elektronika, automatisering, engineering en IT; dat doet het online en via een groothandel. Sealing Solutions produceert oplossingen voor het afdichten van materialen in de auto-industie, de farmaceutische industrie, de civiele techniek en de fabricage van consumentenproducten. De producten en diensten worden wereldwijd geleverd.
  • Bestuur
   Dätwyler heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Daarin staat dat zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving; verder behandelen de gedragsregels onder meer belangenverstrengeling, corruptie en omkoping. Dätwyler heeft een klokkenluidersregeling waar misstanden anoniem gemeld kunnen worden; het neemt disciplinaire maatregelen in het geval van misstanden.
  • Mensenrechten
   Dätwyler is aangesloten bij het VN Global Compact. In de gedragsregels behandelt het de vier fundamentele arbeidsrechten: tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Dätwyler heeft beleid voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Verschillende fabrieken zijn gecertificeerd volgens de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001.
  • Milieu
   Dätwyler heeft milieubescherming opgenomen in de gedragsregels. In het jaarverslag rapporteert het over zijn prestaties op milieugebied: elektriciteit, uitstoot van CO2, watergebruik, afval en recycling. Dätwyler voldoet aan REACH (een systeem van de Europese Unie voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen) en RoHS (Europese richtlijn over de beperking van gevaarlijke stoffen).
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Dätwyler heeft gedragsregels voor zijn leveranciers opgesteld. Leveranciers moeten voldoen aan wet- en regelgeving, minimumindustriestandaarden en de conventies van de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarnaast behandelen de gedragsregels het verbod op corruptie en omkoping, de fundamentele arbeidsrechten (tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid) en milieubescherming.

  Terug naar boven

  De La Rue (februari 2017)
  • Activiteiten
   De La Rue plc is 's werelds grootste commerciële drukkerij van biljetten en waardepapieren. Het bedrijf produceert bankbiljetten in meer dan 150 verschillende valuta’s en veel verschillende zekerheidsdocumenten, zoals paspoorten, legalisatielabels en belastingzegels. De la Rue is een toonaangevende leverancier van geldsorteermachines en softwareoplossingen aan centrale banken. Daardoor kunnen deze de kosten van het verwerken van contanten verlagen. De La Rue biedt overheden nieuwe technologieën voor landelijke identificatie en systemen om rijbewijzen en paspoorten uit te geven. Het heeft ongeveer 4.000 werknemers in dienst in 24 landen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Mvo-onderwerpen in deze sector zijn inkoop en beheer van katoen, waterverbruik, verantwoorde productie en drukken van papier, en gebruik van inkt en bleekmiddelen. De la Rue heeft een gedragscode met klokkenluidersbeleid. Een vernieuwde versie van de code verschijnt later in 2011.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   De La Rue heeft een mensenrechtenbeleid en steunt de principes van de Verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties en kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het garandeert vrijheid van vereniging en het recht op collectieve onderhandelingen. De La Rue wil de arbo-omstandigheden van zijn werknemers verbeteren en heeft concrete preventieve maatregelen genomen. Het respecteert formeel het grondbeginsel van gelijke kansen en heeft maatregelen ingevoerd om periodiek te checken dat aan dit beleid wordt voldaan. De la Rue verwacht dat zijn leveranciers zich aan dezelfde mvo-normen houden.
  • Milieu
   Het milieubeleid van De la Rue staat op zijn website. Het heeft een milieubeheersysteem dat aanzienlijke invloeden op het milieu van papierproductie, drukken, montage en onderhoudsactiviteiten signaleert. De La Rue doet verslag van zijn uitstoot van broeikasgas, vast afval, vloeibaar afval en waterverbruik. Alle productievestigingen voldoen aan de ISO 14001-eisen. Het bedrijf wil de kwaliteit van de gegevens over milieuprestaties en het interne milieucontroleproces verbeteren. Om het verbruik en de kosten van energie te verminderen zijn veel ventilator- en pompmotoren vervangen. De La Rue Security Print in Dunstable is door de Forest Stewardship Council geaccrediteerd met de ‘FSC Chain of Custody’-status.

  Terug naar boven

  Deoleo (november 2014)
  • Activiteiten
   Deoleo SA is een internationaal bedrijf dat voedsel produceert. Het is marktleider in olijfolie. De bekendste merknamen zijn Carbonell en Bertolli.
  • Mensenrechten
   Deoleo onderschrijft het Global Compact van de VN en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
  • Milieu
   Deoleo rapporteert uitgebreid over zijn milieuprestaties. Het besteedt aandacht aan zijn energie- en waterverbruik, afval en uitstoot van broeikasgassen. Deoleo controleert de invoering van zijn beleid door audits uit te voeren. Twee productiefaciliteiten zijn ISO 140001-gecertificeerd.

  Terug naar boven

  Dialog Semiconductor PLC (april 2015)
  • Meer informatie volgt

  Terug naar boven

  Dignity (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Dignity Plc is een begrafenisondernemer die alleen actief is in het Verenigd Koninkrijk. Dignity PLC heeft de status ‘voorlopig’ goedgekeurd gekregen omdat er op het gebied van ketenbeleid en mensenrechtenbeleid verbetering mogelijk is.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Dignity kiest ieder jaar ‘het goede doel van het jaar’. Voor dit goede doel wordt geld opgehaald.
  • Mensenrechten
   Dignity verwijst alleen indirect naar mensenrechten. Omdat het bedrijf alleen in het Verenigd Koninkrijk actief is en geen gebruik maakt van omvangrijke ketens in andere landen wordt dit niet gezien als een bezwaar.
  • Milieu
   Dignity heeft milieubeleid dat gericht is op het verminderen van uitstoot van CO2 en kwik.

  Terug naar boven

  Dorma Kaba (februari 2016)
  • Activiteiten
   Het Zwitsers-Duitse Dorma Kaba is in 2015 ontstaan uit een fusie. Het bedrijf levert beveiligingssystemen, zoals sloten en sleutels, automatische deursystemen en modulaire toegangssystemen. Daarnaast biedt Dorma Kaba systeemoplossingen voor vluchtwegen en branddeuren, al dan niet gecombineerd met elektronische toegangscontrole en mobiele scheidingswanden. Het bedrijf is wereldwijd actief in ruim vijftig landen.
  • Bestuur
   Het bedrijfsonderdeel Kaba rapporteert aan het Carbon Disclosure Project over zijn CO2-uitstoot. Het publiceert een jaarverslag in lijn met de GRI-richtlijnen. Dit bedrijfsonderdeel heeft een leveranciersbeleid en gedragscode. Er is geen bewijs dat dit beleid ook voor het bedrijfsonderdeel Dorma geldt. Het beleid lijkt goed en er zijn bij Kaba en Dorma geen misstanden bekend.
  • Mensenrechten
   Kaba heeft het Global Compact van de Verenigde Naties ondertekend. Het rapporteert jaarlijks over de voortgang. Het risico op misstanden op het gebied van privacy is laag. Hoewel het bedrijf actief is in beveiliging, gaat het vooral om de systemen. Dorma Kaba komt niet in het bezit van gegevens.
  • Milieu
   Het milieubeleid van Dorma Kaba is voldoende. Het milieubeleid focust op energie-efficiëntie en verduurzaming van gebouwen. Het bedrijf meldt welk en hoeveel materiaal het gebruikt. Het past recycling toe en recyclet ook al het afval van het gebruikte materiaal.

  Terug naar boven

  DSM N.V. (augustus 2015)
  • Activiteiten
   De Nederlandse onderneming Koninklijke DSM N.V. is gespecialiseerd in biowetenschappen en materiaalkunde. DSM maakt producten met toepassingen in onder meer de voedingsmiddelenindustrie, de gezondheidssector, de automobielindustrie, verf en bouw. Ook is DSM actief op het gebied van energie en biomaterialen. Het onderscheidt zich met duurzame innovatie; zo maakt het producten voor zonnecellen en bioproducten.
  • Mensenrechten
   DSM heeft een goed mensenrechtenbeleid voor zowel zijn eigen bedrijf als al zijn toeleveranciers. Het erkent onder andere het recht op vakbondsvrijheid en anti-discriminatie zoals neergelegd in de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). DSM heeft beleid tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid en voor een gezonde en veilige werkomgeving, zonder ongelukken en gezondheidsproblemen. DSM is lid van het Global Compact van de VN en rapporteert hieraan.
  • Milieu
   Het milieubeleid is goed. Om zijn milieubelasting te verminderen heeft DSM milieuprogramma’s voor energie, water, uitstoot van broeikasgassen en afval. Het geeft kwantitatieve data en stelt duidelijke deadlines om zijn vooruitgang op dit gebied te monitoren. DSM is ISO 14001-gecertificeerd, waardoor het eventuele risico’s beheerst. Leveranciers zijn verantwoordelijk voor de vermindering van hun eigen milieubelasting.

  Terug naar boven

  DS Smith (september 2013)
  • Activiteiten
   Het Britse bedrijf DS Smith Plc produceert en verkoopt herbruikbare verpakkingen en verpakkingen van gerecyclede materialen (papier, karton en plastic) voor consumentenproducten, en gerecycled papier. Onder de merknaam Spicers heeft DS Smith een groothandel in kantoorproducten voor heel Europa. DS Smith is wereldwijd actief in zestien landen met ruim 12.000 medewerkers.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   DS Smith richt zich met zijn activiteiten op duurzaamheid. In zijn bedrijfswaarden refereert het onder meer aan ethisch gedrag, veiligheid en bescherming van het milieu.
  • Milieu
   DS Smith heeft uitgebreid algemeen milieubeleid. Een groot deel van de locaties is ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf is de belangrijkste verzamelaar van oud papier en de grootste producent van gerecycled papier in het VK.

  Terug naar boven

  Dunelm (september 2013)
  • Activiteiten
   Dunelm is een Engelse retailer die in het hele Verenigd Koninkrijk een scala van producten voor in huis aanbiedt, zoals beddengoed, meubelen, lampen, naaimachines en badkameraccessoires. Het bedrijf heeft 115 warenhuizen, 9 ‘high street’-winkels en het verkoopt via het internet. Dunelm heeft alleen vestigingen in het Verenigd Koninkrijk. Het heeft circa 7.000 werknemers in dienst.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Dunelm heeft een gedegen beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is er goed beleid voor de werknemers, leveranciers en het milieu. Het bedrijf heeft een klokkenluidersregeling en neemt duidelijk stelling tegen corruptie.
  • Mensenrechten
   Het bedrijf loopt weinig risico’s op het schenden van mensenrechten. Het is alleen actief in het Verenigd Koninkrijk, waar werknemersrechten goed zijn beschermd.
  • Milieu
   Het milieubeleid van Dunelm is prima op orde. Het bedrijf heeft kwantitatieve doelen gesteld voor afval en het energieverbruik. Het milieubeleid wordt regelmatig geëvalueerd.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Doordat Dunelm leveranciers heeft in onder andere Azië, loopt het vooral risico op het schenden van mensenrechten in zijn keten. Het ketenbeleid is prima op orde, met aandacht voor werknemersrechten en het milieu.

  Terug naar boven

  Dürr (februari 2016)
  • Activiteiten
   Dürr is een Duits machine- en installatiebouwbedrijf. Dürr levert producten, systemen en diensten voor productieprocessen van verschillende industrieën, zoals de auto-industrie, machinebouw, en de chemische, farmaceutische en houtverwerkende industrie.
  • Bestuur
   Dürr heeft gedragsregels die het ethische handelen van zijn werknemers en opdrachtnemers vastleggen. Deze regels behandelen onder andere prijsafspraken, omkoping en belangenverstrengeling. Dankzij de klokkenluidersregeling kunnen misstanden vertrouwelijk gemeld worden.
  • Mensenrechten
   Dürr verwijst in zijn gedragsregels naar het VN Global Compact. Het behandelt ook de fundamentele arbeidsrechten: non-discriminatie, geen kinderarbeid en dwangarbeid en respect voor vrijheid van vereniging. Dürr heeft ketenbeleid waaraan leveranciers moeten voldoen; ook deze behandelen de fundamentele arbeidsrechten.
  • Milieu
   In de gedragsregels staat dat Dürr als doel heeft alle productiefaciliteiten te certificeren volgens het milieubeheerssysteem ISO 14001. Verder streeft Dürr ernaar om het energie-, materiaal- en grondstoffenverbruik te verminderen.

  Terug naar boven

  EDP Renováveis (december 2015)
  • Activiteiten
   EDP Renovaveis (EDPR) levert energie uit hernieuwbare bronnen. Het Spaanse bedrijf bestaat uit drie onderdelen: Europa, Noord-Amerika en Brazilië. Het ontwerpt, ontwikkelt, bouwt, onderhoudt en beheert windmolenparken in twaalf landen wereldwijd. Die vertegenwoordigen samen negen gigawatt aan geïnstalleerd vermogen. Het bedrijf is verder op beperkte schaal actief in zonne-energie, waterkracht, afvalbehandeling en recycling. EDPR is in 2007 opgericht en onderdeel van EDP-Energias de Portugal.
  • Bestuur
   Het bedrijf hanteert een ethische code die verwijst naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de het VN Global Compact en de Guiding Principles on Business and Human Rights van de VN Mensenrechtenraad. In de ethische staat duidelijk wat EDPR verstaat onder ethisch handelen en welk gedrag niet wordt getolereerd. EDPR verwijst in zijn anti-corruptiebeleid naar verdragen van onder meer de VS, de OESO en de VN. EDPR heeft een klokkenluidersregeling, die voorziet in een ombudsman en een ethisch comité. EDPR is sinds 2013 lid van het VN Global Compact.
  • Mensenrechten
   EDPR heeft een OHSAS 18001-certificatie om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Er is een klachtenprocedure en in het jaarverslag behandelt uitgebreid het aantal ongevallen, zelfs van personeel bij contractanten. Het OHSAS 18001-certificaat garandeert dat er bij ongevallen een evaluatie wordt opgesteld en maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen. Het bedrijf streeft ernaar dat alle locaties in 2017 OHSAS 18001-gecertificeerd zijn.
  • Milieu
   EDPR heeft uitgebreid milieubeleid. Het is grotendeels ISO 14001-gecertificeerd. EDPR maakt gebruik van een milieubeheersysteem. Het heeft beleid over en programma's voor alle relevante onderwerpen, zoals (gevaarlijk)afval, vervuiling, broeikasgassen en water, gekoppeld aan doelstellingen en deadlines. EDPR rapporteert uitgebreid hierover. Over broeikasgassen rapporteert het bedrijf aan het Carbon Disclosure Project (CDP).

  Terug naar boven

  Ekornes (december 2013)
  • Activiteiten
   De Noorse meubelfabrikant Ekornes ASA is de grootste van Noord-Europa. Ekornes vervaardigt zijn producten in Noorwegen en verkoopt ze in grote delen van de wereld via een netwerk van landelijke en regionale verkoopmaatschappijen. De belangrijkste grondstoffen zijn hout, leer, textiel, staal en chemicaliën voor de productie van schuimplastic.
  • Ketenbeheer
   Ekornes neemt maatregelen om de activiteiten in de keten te beheren. Ten eerste moeten leveranciers een contract ondertekenen waarin zij verklaren de tien beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties te ondersteunen en na te komen. Ekornes houdt controles om te zien of dat ook gebeurt. Ten tweede is het hout dat gebruikt wordt voor de meubels, uitsluitend FSC- en/of PEFC-gecertificeerd hout. Ekornes heeft richtlijnen voor de leveranciers van leer. Het gebruikt alleen geselecteerde leerlooierijen die zich aan deze richtlijnen houden.
  • Mensenrechten
   Ekornes ondertekent de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties en rapporteert jaarlijks over de invoering hiervan.
  • Klimaat
   Via verschillende maatregelen vermindert Ekornes zijn invloed op het klimaat. Ten eerste verbetertEkornes de kwaliteit van zijn meubels zodat ze langer meegaan. Het bedrijf hoopt dat mensen dan minder snel nieuwe meubels kopen, wat tot minder CO2-uitstoot leidt. Ten tweede sluit Ekornes zich aan bij initiatieven voor een duurzame meubelsector. Ten derde controleert het bedrijf de chemicaliën die vrijkomen bij de productie, doordat het voldoet aan alle eisen van het Europese REACH-initiatief.

  Terug naar boven

  Elanders (februari 2015)
  • Activiteiten
   Het Zweedse Elanders is een vooraanstaand infomediabedrijf met vestigingen in elf landen op vier continenten. De groep houdt zich met twee activiteiten bezig: gebruikershandleidingen en infologistiek.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Elanders toont voortdurend aan dat het veel waarde hecht aan mvo. Het heeft op dit gebied goede, stabiele resultaten geboekt. Elanders beschikt over een solide gedragscode en over een milieubeleid, die beide op zijn website te vinden zijn. Er zijn intern diverse maatschappelijke beleidsregels beschikbaar. Bovendien wil Elanders zijn betrokkenheid bij het milieu en zijn ethische en maatschappelijke betrokkenheid naar een hoger niveau tillen door in de nabije toekomst een afzonderlijk duurzaamheidsrapport te publiceren.

  Terug naar boven

  Electrocomponents (februari 2015)
  • Activiteiten
   Het Britse Electrocomponents is naar eigen zeggen ’s werelds grootste distributeur van onderdelen voor elektronische en industriële apparatuur. Het verkoopt 550.000 producten, die afkomstig zijn van ongeveer 2500 toeleveranciers. Voorbeelden zijn elektrische en automatiseringsonderdelen, kabels, power-connectoren, mechanische producten en gereedschap, it-, test- en veiligheidsapparatuur. Electrocomponents is actief in 32 landen en heeft distributeurs in 37 (andere) landen. In het VK, Europa en Azië handelt het bedrijf onder de naam RS en in Noord-Amerika onder de naam Allied Electronics. Het concern verkoopt de helft van zijn producten via e-commerce, en de andere helft via zijn catalogus, verkooppunten en lokale distributeurs. Electrocomponents heeft 5.800 werknemers wereldwijd. Het is actief in verschillende risicolanden: Zuid-Afrika, Kazachstan, Maleisië, Pakistan, China, India, Indonesië en Chili. Ook heeft het distributeurs in diverse hoogrisicolanden, zoals Libië, Saoedi-Arabië, Bahrein en Israël.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Op de website maakt Electrocomponents melding van zijn Group Policy Manual. Dit beleidshandboek voor de groep behandelt onder meer corruptie en milieu. Het handboek geeft aan hoe de werknemers moeten handelen tegenover klanten, leveranciers en andere belanghebbenden.
  • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
   Electrocomponents heeft een gezondheids- en veiligheidsbeleid dat van toepassing is op de hele groep. Dit beleid is onder meer gebaseerd op de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001. Electrocomponents koopt geen producten of diensten van organisaties die gebruikmaken van kinderarbeid of dwangarbeid, die discrimineren op grond van gender, etnische of nationale afkomst, religie, seksuele oriëntatie, huwelijkse staat of handicap; of die het recht op organisatie of collectieve onderhandelingen niet erkennen. Electrocomponents geeft ook aan dat het beleid voor corporate verantwoordelijkheid invoert via managementsystemen en -processen. Het controleert dit beleid via regelmatige audits.
  • Milieu
   Electrocomponents heeft specifiek milieubeleid. Dat werkt het uit in concrete doelen. Ruim 57% van de bedrijfsactiviteiten is gecertificeerd. Het bedrijf streeft naar certificering van de overige onderdelen. Electrocomponents is opgenomen in de FTSE4Good-index.

  Terug naar boven

  Electrolux (februari 2015)
  • Activiteiten
   Electrolux produceert huishoudelijke apparatuur voor gebruik binnens- en buitenshuis. Het Zweedse bedrijf is actief in Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika, Azië en Australië. Bekende merken zijn AEG en Zanussi. De helft van de productieactiviteiten vindt plaats in lagelonenlanden.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Electrolux levert steeds meer producten in zijn Green Range. Deze productlijn is veel efficiënter in het verbruik. Ook is het bedrijf een initiatief gestart om bewustwording te creëren voor de ‘plastic soep’. Dit doet het door stofzuigers te maken met plastic dat is opgehaald uit zee en van de stranden.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Electrolux heeft een eigen gedragscode voor de werkplek, die zijn goedgekeurd in 2002. Daarin staan de arbeidsstandaarden voor alle werknemers die internationaal betrokken zijn bij de productie en verkoop van Electrolux-producten. Deze gedragscode is gebaseerd op internationale verdragen en overeenkomsten, zoals de kernverdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. De gedragscode omvat regels over kinderarbeid, gedwongen arbeid, gezondheid en veiligheid, anti-discriminatie, intimidatie en misbruik, werktijden en de vrijheid van vereniging.
  • Milieu
   Ongeveer 94% van alle vestigingen is ISO 140001-gecertificeerd. Nieuwe locaties moeten deze certificering binnen drie jaar krijgen. Het bedrijf heeft zichzelf ten doel geteld om de CO2-uitstoot in 2012 met 28% terug te brengen. In 2010 was de reductie al 25%. Electrolux hanteert actief de Waste Electrical and Electronic Equipment Directive (WEEE). Dat betekent in dat het bedrijf oude apparaten moet verzamelen. Het heeft zichzelf ten doel gesteld om 80% te verzamelen in landen waar deze regeling geld.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Leveranciers moeten zich houden aan de gedragscode van Electrolux. Het bedrijf laat externe partijen audits uitvoeren bij de leveranciers en publiceert de uitkomsten daarvan. Hier valt vooral uit op te maken dat de grootste risicogebieden een gezonde en veilige werkomgeving en het aantal werkuren zijn. In de Electrolux Workplace Standards zijn alle mensenrechten opgenomen. Dit document bevat ook oplossingen hoe managers en leveranciers hiermee om kunnen gaan.

  Terug naar boven

  Elekta (februari 2016)
  • Activiteiten
   Elekta is een klein Zweeds farmaceutisch bedrijf. Het ontwikkelt en produceert medicijnen, medische apparatuur en behandelmethodes, vooral tegen kanker, maar ook op het gebied van hersenafwijkingen.
  • Bestuur
   Elekta heeft goed beleid tegen corruptie. Toch bleek eind 2015 dat het was betrokken bij een misstand op het gebied van prijsafspraken bij medicijnen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Er zijn geen controversen op het gebied van mensen- en arbeidsrechten. Het beleid scoort gemiddeld een voldoende.
  • Milieu
   Beleid op het gebied van klimaat en biodiversiteit is voldoende.
  • Verbeterpunten
   Elekta voert op zeer beperkte schaal dierproeven uit, vooral om te onderzoeken of apparatuur leidt tot allergische reacties. Wij verwachten ook van kleine farmabedrijven dat zij beleid hebben voor dierproeven. Omdat het bedrijf niet aan dit criterium voldoet, zullen we hierover engagement aangaan met het bedrijf. Ook de misstand op het gebied van prijsafspraken bij medicijnen is een verbeterpunt.

  Terug naar boven

  Elmos Semiconductor (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Het Duitse Elmos Semiconductor AG ontwerpt, produceert en verkoopt geïntegreerde schakelingen voor specifieke toepassingen, vooral voor de automobielindustrie.
  • Milieu
   Elmos Semiconductor scoort goed op alle elementen van het duurzaamheidsonderzoek, maar in het bijzonder op milieugebied. Het milieubeleid is openbaar en het milieubeheersysteem is ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf publiceert een uitgebreid milieurapport, dat op de vestigingen in Dortmund van toepassing is. Er vinden zowel interne als externe controles plaats. Elmos Semiconductor heeft zijn negatieve invloed op het milieu verminderd door het verbruik van water, afval, transport en elektriciteit terug te dringen en bestaande producten duurzamer te maken. Voorts heeft het een gedragscode ingevoerd waarin de meest gewenste elementen zijn opgenomen en waarin verantwoordelijkheden aan alle werknemers worden toegewezen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Op maatschappelijk gebied hanteert Elmos Semiconductor een goed uitgewerkt arbobeleid, waardoor het percentage ongevallen is verminderd. Werknemers volgen cursussen om te leren omgaan met gevaarlijke stoffen. Het sociale beleid en de prestatie-indicatoren zijn opgenomen in het maatschappelijkerapport, dat in het Duits verschijnt.

  Terug naar boven

  Eniro (april 2014)
  • Activiteiten
   Het Zweedse Eniro AB brengt catalogi en telefoonboeken uit en biedt zoekdiensten aan op het internet. Het bedrijf levert publicaties voor internationaal en lokaal gebruik. Ook exploiteert het online zoekportalen met nieuws- en informatiediensten, waaronder de Gouden Gids, (land)kaarten en zoekmogelijkheden voor particulieren. Eniro is hoofdzakelijk actief in Noord-Europa en Polen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Het belangrijkst in deze sector zijn vermindering van de invloed op het milieu, optimalisatie van de distributieketen van papier en transparantie. Ook belangrijk is integere bedrijfsvoering in de digitale waardeketen, bijvoorbeeld redactionele integriteit en een online-reclamecode. Eniro heeft ethische richtlijnen voor de meest urgente onderwerpen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Eniro verschaft algemene informatie over zijn personeelsbeleid. Het heeft beleid voor gelijke kansen. In 2009 behoorde Eniro tot de veertig Zweedse bedrijven waar de verdeling van mannen en vrouwen in het personeelsbestand het meest gelijkwaardig was. Eniro werkt aan een programma voor loopbaanbegeleiding in alle functies; voor sommige functies zijn al opleidingen beschikbaar. In Zweden geldt werknemerstegenwoordiging.
  • Maatschappelijke verantwoordelijkheid
   Eniro sponsort twee projecten in ontwikkelingslanden: ‘Een boom voor een boom’ en ‘Recht op spelen’. Het sponsort lokale sportverenigingen in Scandinavië.
  • Milieu
   De onderneming heeft een milieubeleid en -doelstellingen die zij in 2018 wil bereiken. Alle divisies hebben hun eigen jaarlijkse targets gesteld. Eniro analyseert momenteel de levenscyclus van zijn online diensten. De helft van de faciliteiten is ISO 14001-gecertificeerd en de andere helft wordt dat binnen afzienbare tijd. Het aankoopbeleid bevat eisen over het milieuvriendelijke arbeidsproces van leveranciers. Al het papier is afkomstig van FSC-gecertificeerde bossen. Eniro heeft intern enkele maatregelen genomen om de CO2-uitstoot te verminderen: het is overgestapt op biogas en zeer zuinige dieselauto’s, vermindert het vliegverkeer door nieuwe videoconferenceapparatuur te gebruiken en laat medewerkers meer per trein reizen.

  Terug naar boven

  FirstGroup (oktober 2013)
  • Activiteiten
   De Britse bus- en spoorwegmaatschappij FirstGroup verzorgt met circa 120.000 medewerkers vervoer voor tweeënhalf miljard passagiers in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.
  • Bestuur
   FirstGroup heeft voldoende beleid voor corruptie en ethisch handelen, dat is vastgelegd in de regels voor ethisch zakendoen. Het bedrijf heeft ook goed ketenbeleid. Daarin verwijst het niet rechtstreeks naar de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), maar in het beleid zijn wel relevante richtlijnen opgenomen die voldoen aan de ILO-standaarden.
  • Mensenrechten
   In het werknemersbeleid is onder meer aandacht voor non-discriminatie en gelijke kansen en mensenrechten. Hierbij wordt verwezen naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de ILO-verklaring over de fundamentele principes en rechten op het werk (over meer eerlijk loon, werktijden, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen, kinderarbeid, dwangarbeid). Het bedrijf heeft goed beleid voor gezondheid en veiligheid.
  • Milieu
   FirstGroup heeft klimaatbeleid en biodiversiteitsbeleid en een sterk milieubeheersysteem. In het Verenigd Koninkrijk zijn alle activiteiten ISO 14001-gecertificeerd (dit vertegenwoordigt 57% van de omzet). FirstGroup heeft programma’s om afval en watergebruik terug te dringen en steunt initiatieven voor biodiversiteit. Alleen de klimaatambities (terugdringen van CO2-uitstoot) zouden wat aangescherpt mogen worden.
  • Toelichting
   Openbaar vervoer (ov) heeft een belangrijke sociale functie. Het zorgt voor ontsluiting van het platteland. Mensen die niet beschikken over een auto, zijn dankzij goed ov toch mobiel. De milieuprestaties van het ov verschillen weinig van die van personenvervoer per auto. Bij de selectie van busvervoer beoordelen we de inspanning van het bedrijf om de CO2-uitstoot te reduceren. We hanteren de doelstelling van 20% reductie echter niet als hard criterium.

  Terug naar boven

  Fluidra (september 2014)
  • Activiteiten
   Het Spaanse Fluidra ontwikkelt, produceert en verkoopt waterbehandelingsmethoden, apparatuur voor landbouw- en landschapsirrigatie en zwembadapparatuur. Fluidra is in 34 landen actief en heeft ongeveer 3.700 werknemers. De producten worden in meer dan 170 landen verkocht.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Fluidra heeft goed beleid om alle risico’s te beheersen die zijn verbonden aan zijn activiteiten. Respect voor water en rationeel waterverbruik vormen de uitgangspunten van zijn beleid. Fluidra heeft zeer goede gedragsregels, waarin alle relevante onderwerpen zijn opgenomen. Deze regels zijn gebaseerd op de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en de regels van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
  • Mensenrechten
   Fluidra heeft goed beleid om kinderarbeid en dwangarbeid te voorkomen. Beide zijn gebaseerd op normen van de Verenigde Naties en de ILO. Het bedrijf is actief in meerdere risicolanden. Het beleid op het gebied van mensenrechten is voldoende om het risico van mensenrechtenschendingen te voorkomen.
  • Milieu
   Fluidra heeft milieubeleid voor de hele organisatie. Het is bezig zijn milieumanagementsysteem aan te passen aan de normen voor ISO 14001- en EMAS-certificering. EMAS is het ecomanagement en -controlesysteem van de Europese Unie.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Fluidra neemt verantwoordelijkheid voor zijn keten. Daarin neemt het sociale en milieukwesties mee.

  Terug naar boven

  Frigoglass (januari 2014)
  • Activiteiten
   Frigoglass maakt machines die dranken, zoals bier en frisdrank, koel houden voordat ze verkocht worden. Daarnaast produceert het glazen flessen, plastic kratten en metalen dopjes. Klanten van Frigoglass zijn bijvoorbeeld Coca-Cola, Pepsi, Heineken en Nestle.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   De machines die Frigoglass maakt, verbruiken minder energie tijdens de gebruiksfase dan andere machines en de machines gebruiken natuurlijke stoffen om de dranken te koelen.
  • Milieu
   Frigoglass stelt doelen om zijn invloed op het klimaat te minimaliseren. Zo wil het zijn energieverbruik verminderen, evenals zijn CO2-uitstoot. In 2012 realiseerde het bedrijf een reductie van 7% van de CO2-uitstoot in de productiefase.
  • Reden voor engagement
   Het bedrijf ondersteunt geen internationale richtlijnen. Het publiceert ook geen sociaal beleid op zijn website. Door met Frigoglass in dialoog te gaan, hopen wij het bedrijf te stimuleren zijn beleid voor mensenrechten voor de eigen werknemers te verbeteren.

  Terug naar boven

  Georg Fischer (augustus 2015)
  • Activiteiten
   Georg Fischer is een Zwitserse producent van geautomatiseerde componenten voor wegvoertuigen en machines, plastic en metalen pijpen, elektrische-energiesystemen, maalmachines, geautomatiseerde apparatuur, plasticfabrieken en mixsystemen voor het samenvoegen van materialen. Het bedrijf heeft vijftig productiefaciliteiten wereldwijd, onder andere in risicolanden als China, India en Maleisië, met in totaal ongeveer 13.000 medewerkers.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Georg Fisher rapporteert over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf publiceert een duurzaamheidrapport volgens het Global Reporting Initiative (GRI). Het rapport is extern geverifieerd en heeft de waardering B+ gekregen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het bedrijf heeft een Europese ondernemingsraad en hanteert collectieve arbeidsovereenkomsten om goede arbeidsomstandigheden te garanderen. Georg Fischer heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van gezondheid en veiligheid, zoals volledige certificering volgens OHSAS 18001 in 2011. De betrokkenheid bij mensen- en arbeidsrechten komen tot uiting in zijn gedragscode, het beleid voor sociale verantwoordelijkheid en het duurzaamheidsrapport.
  • Milieu
   Alle productiefaciliteiten van Georg Fischer hebben een gecertificeerd milieumanagementsysteem. Het bedrijf heeft adequate maatregelen getroffen om zijn algehele milieu-impact te reduceren, onder andere door alternatieve energiebronnen te gebruiken. Georg Fischer rapporteert zijn milieuprestaties in het duurzaamheidsrapport.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Georg Fischer heeft een robuuste strategie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het heeft een Supplier Code of Practice geïmplementeerd, die eisen stelt aan leveranciers op het gebied van bedrijfsethiek, mensenrechten, arbeids- en milieustandaarden. Georg Fischer geeft de voorkeur aan leveranciers die gecertificeerd zijn volgens ISO 14001 (milieu) en OHSAS 18001 (gezondheid en veiligheid) en die zich committeren aan de sociale standaard SA 8000 (eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen).

  Terug naar boven

  Gerresheimer (februari 2016)
  • Activiteiten
   Gerresheimer is een Duits bedrijf dat hoogwaardig glas en kunststofproducten produceert en verkoopt voor de farmaceutische sector en de gezondheidszorg. Het assortiment bestaat uit medicijnenflesjes, ampullen en speciale flessen, evenals complexe systemen om medicijnen toe te dienen, zoals spuiten die van tevoren worden gevuld, inhalatoren en andere systeemoplossingen voor veilige dosering en toepassing van geneesmiddelen. Daarnaast levert het bedrijf producten en systemen op het gebied van diagnostiek en medische technologie, zoals hulpmiddelen voor diabetescontrole en onderdelen voor analysesystemen. Ten slotte levert Gerresheimer speciale producten voor wetenschappelijke en analytische laboratoria. De activiteiten van Gerresheimer voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers bekend.

  Terug naar boven

  Go-Ahead Group (januari 2014)
  • Activiteiten
   Go-Ahead Group PLC is een van de grootste aanbieders van openbaar vervoer in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf levert trein- en busreizen aan jaarlijks 1,1 miljard klanten.
  • Mensenrechten
   Go-Ahead is alleen actief in het Verenigd Koninkrijk. Daardoor is het risico op schending van mensenrechten laag. Toch heeft het bedrijf beleid geformuleerd over werkomstandigheden, discriminatie en privacy.
  • Milieu
   De Britse overheid heeft als doel dat de CO2-emissies in 2050 met 80% moeten zijn teruggebracht. Go-Ahead heeft daarop het doel gesteld dat zijn eigen CO2-emissies in 2015 zijn teruggedrongen met 20% per passagier per reis.

  Terug naar boven

  Great Portland Estates (oktober 2013)
  • Activiteiten
   Great Portland Estates Plc (GPE) belegt in en ontwikkelt vastgoedobjecten in eigendom en erfpacht. Het heeft voor meer dan 1,1 miljard pond aan onroerend goed in bezit. GPE is actief in de kantoormarkt in het hart van Londen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   GPE heeft aandacht voor de arbo-omstandigheden van zijn werknemers en huurders. Alle werknemers krijgen een opleiding over algemeen arbobeheer, brandveiligheid, EHBO en bouwvaardigheid. De loopbaanontwikkeling is goed verzorgd. Gezien de sector en de bedrijfsactiviteiten in het centrum van Londen, zijn de risico’s om mensenrechten te schenden laag, evenals het risico op slechte arbeidsomstandigheden. GPE heeft vrijwillig de gedragscode voor het verhuren van bedrijfsruimte ondertekend. Dat illustreert dat het zich inzet om zich eerlijk op te stellen bij de commerciële verhuur.
  • Milieu
   In het milieubeleid schenkt GPE extra aandacht aan de invloed van ontwikkelings-, renovatie- en herstelwerkzaamheden. Het publiceert zijn milieudoelstellingen en -prestaties op zijn website. Regelmatig herziet GPE zijn verbruik van energie en water en afvalbeheer. Ook op deze gebieden publiceert het doelstellingen, targets en prestaties jaarlijks op de website. In 2008 nam de uitstoot van CO2 door GPE af doordat het verbruik van elektra daalde en sommige objecten overgingen op groene stroom.

  Terug naar boven

  Greencore (mei 2014)
  • Activiteiten
   Greencore Group plc is een in Ierland gevestigde internationale producent van gemaksvoedsel. Greencore biedt een breed scala van gekoelde, bevroren en kant-en-klaar-voedsel aan de detailhandel, industrie en klanten die voedingsdiensten leveren in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, overig Europa en de Verenigde Staten.
  • Bestuur en ketenverantwoordelijkheid
   Greencore heeft gedragsregels die gelden voor alle werknemers. Bij de complianceofficer kunnen zij misstanden melden. In het ketenbeleid van Greencore staan de uitganspunten waar leveranciers zich aan moeten houden op het gebied van milieu en de vier fundamentele arbeidsnormen (vrijheid van vereniging, geen dwangarbeid, geen kinderarbeid en geen discriminatie). Greencore laat al zijn leveranciers regelmatig checken, hetzij door zijn eigen auditteam voor leveranciers, hetzij via erkende auditors. Greencore is lid van Sedex, een organisatie die bedrijven in staat stelt om keteninformatie effectief te delen en beheren, met als doel continue verbetering.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Greencore heeft geen mensenrechtenbeleid. Omdat Greencore alleen vestigingen heeft in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is nationale wetgeving op vrijwel alle punten voldoende. Alleen op gebied van vrijheid van vereniging heeft Greencore beleid nodig vanwege zijn productiefaciliteiten in de VS. In de VS is vrijheid van vereniging wel in de wet opgenomen, maar de praktijk is er weerbarstig. Uit contact met Greencore is gebleken dat het bedrijf de vrijheid van verenging respecteert.
  • Milieu
   Greencore wil de milieubelasting van zijn activiteiten verminderen. Het participeert in het Carbon Disclosure Project en heeft maatregelen genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het energie- en watergebruik en de hoeveelheid afval die Greencore produceert, zijn de afgelopen jaren verminderd.

  Terug naar boven

  Greggs (februari 2017)
  • Activiteiten
   Greggs is een grote Britse retailbakker. In de circa 1570 winkels worden bakkerijproducten, sandwiches, donuts en koffie verkocht. Het bedrijf is in 1939 opgericht. Alle winkels bevinden zich in het Verenigd Koninkrijk.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Greggs besteedt aandacht aan de grondstoffen die het gebruikt. Het verwerkt bijvoorbeeld alleen duurzame tonijn en palmolie.
  • Mensenrechten
   Greggs is alleen actief in het Verenigd Koninkrijk. De nationale wetten op het gebied van mensenrechten zijn hier zo sterk dat bedrijven daarvoor geen sterk beleid hoeven te formuleren.
  • Milieu
   Het bedrijf kan op het milieugebied nog wel vooruitgang boeken. Zo heeft het geen milieubeheersysteem. Ook heeft Greggs niet niet op alle relevante gebieden doelen en termijnen gesteld om zijn energieverbruik te reduceren.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Het bedrijf heeft een goed ketenbeleid. Hoewel het niet verwijst naar de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), komt de inhoud van het beleid daar wel mee overeen. Bovendien benoemt het bedrijf de relevante fundamentele arbeidsnormen. Greggs heeft beleid om geen genenetische gemodificeerde producten te gebruiken.
  • Engagement
   Momenteel voeren we engagement met Greggs vanwege zijn milieubeleid. Het bedrijf heeft nog geen milieubeheersysteem ontwikkeld . Het ontbreekt aan duidelijke doelen en termijnen in het milieubeleid. Het bedrijf moet binnen drie jaar vooruitgang boeken op deze beleidsterreinen.

  Terug naar boven

  Groupe FNAC (april 2014)
  • Activiteiten
   Groupe FNAC SA (FNAC) is een Franse warenhuisketen voor boeken, cd's, dvd's, software en consumentenelektronica. Het bedrijf is in 1954 opgericht en heeft 170 winkels in zeven landen, waaronder Frankrijk, België, Brazilië en Marokko.
  • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
   FNAC heeft hetzelfde mensenrechtenbeleid voor zijn eigen werknemers en voor de keten. Het bedrijf heeft beleid voor alle fundamentele mensenrechten. FNAC is tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie. Het zet zich in voor vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling en een gezonde, veilige arbeidsomgeving.
  • Milieu
   FNAC levert inspanningen om het energiegebruik en afval te verminderen. Het is ISO 14001-gecertificeerd. In 2009 besloot FNAC om in vijf jaar tijd 20% minder energie te gaan gebruiken. Daarom vermindert FNAC het transport en elektriciteitsverbruik. FNAC leverde ook een inspanning om de hoeveelheid afval terug te dringen. Dat leidde van 2011 op 2012 tot 28% minder verpakkingsmateriaal en 32% minder papiergebruik.

  Terug naar boven

  Hammerson (september 2016)
  • Activiteiten
   Het Britse Hammerson is een investeringsmaatschappij in vastgoed, met de hoofdvestiging in Londen. Het beheert, financiert en ontwikkelt winkelpanden en winkelcentra in Europa. De meeste activiteiten vinden plaats in Groot-Brittannië en Frankrijk, maar Hammerson beheert ook outlet centres in Duitsland, Italië, Ierland, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zwitserland. Hammerson neemt zijn verantwoordelijkheid voor belangrijke kwesties in de vastgoedsector, bijvoorbeeld vermindering van het energiegebruik en de CO2-uitstoot, en verantwoorde inkoop van bijvoorbeeld hout.
  • Bestuur
   Hammerson heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Daarin staat dat zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving; verder behandelen de gedragsregels onder meer belangenverstrengeling, corruptie en omkoping.
  • Mensenrechten
   Omdat Hammerson alleen actief is in laagrisicolanden, kan er in beginsel vanuit gegaan worden dat lokale wet- en regelgeving voldoende waarborgen bieden om mensenrechten te garanderen. Er zijn geen controversen bekend. Hammerson heeft beleid voor gezondheid en veiligheid, diversiteit en non-discriminatie. Verder richt het sociale beleid voor werknemers zich op hun opleiding op het gebied van duurzaamheid (milieu), een positieve werkomgeving en vrijwilligerswerk. Hammerson heeft ook beleid voor lokale gemeenschappen, met onder meer aandacht voor het scheppen van (lokale) banen en inzet voor leefbare buurten.
  • Milieu
   Hammerson heeft goed milieubeleid en rapporteert over zijn CO2-voetafdruk (scope 1, 2 en 3), energieverbruik, watergebruik en afval. Het heeft zich ten doel gesteld dat in 2020 alle gebouwen en projecten zu=ijn gecertificeerd met duurzaamheidslabel Breeam Very Good of Excellent. Hammerson koopt alleen hout van duurzaamheidsstandaarden FSC en PEFC in.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Hammerson heeft een goed ketenbeleid. Bij de selectie van leveranciers let het ook op sociale, milieu- en ethische risico’s. Het heeft dit beleid uitgewerkt in zijn duurzame inkoopbeleid. Daarbij verwijst het naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het VN-verdrag over de Rechten van het kind en verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

  Terug naar boven

  Holmen (juni 2013)
  • Activiteiten
   Holmen is een Zweeds bedrijf met vijf hoofdactiviteiten: de productie van papier, karton, en gezaagd hout, de inkoop van hout en eigen bosbeheer, en energieproductie voor eigen gebruik.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Zoals mag worden verwacht van een Zweedse onderneming, zijn de arbeidsvoorwaarden goed. Holmen rapporteert over zijn sociale prestaties en geeft kwantitatieve doelstellingen voor de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers – wat nog steeds niet erg gangbaar is in de sector. Holmen heeft in 2007 het Global Compact van de VN ondertekend. Het bedrijf heeft beleid tegen discriminatie. Holmen steunt diverse lokale goede doelen, voornamelijk gericht op onderwijs.
  • Milieu
   Holmen heeft een uitstekend, groepsbreed milieubeleid en milieubeheersysteem. Relevante onderdelen zijn gecertificeerd, productiebedrijven en bosbouw volgens de ISO 14001-normen. Alle eigen bosbouw is bovendien gecertificeerd volgens standaarden FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). De eigen bossen van Holmen voldoen aan 60% van de houtbehoefte. De rest koopt Holmen in, voornamelijk uit Engeland, Spanje en Estland. De milieurapportage is zeer uitgebreid. Het bedrijf geeft uitvoerig kwalitatief en kwantitatief inzicht in de initiatieven die het neemt en in de invloeden die zijn activiteiten hebben op het milieu.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Holmen beoordeelt leveranciers via een speciaal systeem op kwaliteit, sociale aspecten en het milieu. Het bedrijf heeft alleen productiefaciliteiten in de EU, waar mensenrechten wettelijk zijn geregeld. Holmen heeft beleid voor de aankoop van hout. Het koopt geen hout dat afkomstig is van beschermde natuurgebieden of genetisch gemodificeerde bossen.

  Terug naar boven

  Homeserve (december 2015)
  • Activiteiten
   Het Britse HomeServe levert hulp- en reparatiediensten in en om het huis, bijvoorbeeld voor sanitair en riolering, centrale verwarming, ventilatie en airconditioning, en elektrische en huishoudelijke apparaten. HomeServe levert deze diensten aan meer dan 4,9 miljoen particulieren en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje. De activiteiten van HomeServe voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

  Terug naar boven

  Huhtamaki (februari 2016)
  • Activiteiten
   Huhtamaki produceert kartonnen en plastic voedingsverpakkingen en wegwerpservies. Het wil voedingswaren zo verpakken dat ze zo lang mogelijk bewaard blijven zonder te bederven. Het bedrijf is opgericht in 1920 en heeft het hoofdkantoor in Espoo, Finland.
  • Bestuur
   Huhtamaki heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Deze behandelen onder andere belangenverstrengeling, witwassen, corruptie en omkoping. Een klokkenluidersregeling maakt het mogelijk dat misstanden anoniem gemeld kunnen worden. Huhtamaki neemt maatregelen als de gedragsregels overtreden worden. In het duurzaamheidsrapport rapporteert het hoeveel incidenten zijn gemeld.
  • Mensenrechten
   Huhtamaki onderschrijft de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarnaast behandelt het specifiek gelijke behandeling, eerlijke beloning, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling, dwangarbeid en kinderarbeid. Ook van leveranciers wordt verwacht dat zij deze fundamentele arbeidsrechten respecteren.
  • Milieu
   Huhtamaki is zich bewust van zijn invloed op het klimaat en de biodiversiteit. Het wil zijn negatieve impact op het milieu minimaliseren. Voortdurend streeft het ernaar minder grondstoffen en meer gerecyclede materialen te gebruiken. Met het Packaging Life Cycle Assessment-instrument evalueert het de milieuaspecten van verpakkingen. Het rapporteert over zijn energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en vluchtige organische stoffen, afval en materiaalgebruik.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Huhtamaki heeft ketenbeleid met minimumeisen voor leveranciers op het gebied van bestuur, mensenrechten en milieu. Huhtamaki maakt zijn verpakkingen van onder meer karton. Dat wordt gemaakt van zowel gerecyclede vezels als nieuwe vezels. De laatste hebben meestal een PEFC-certificaat (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Daardoor is hun herkomst volledig bekend.

  Terug naar boven

  Immoboliare Grande Distribuzione (december 2015)
  • Activiteiten
   Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) is een Italiaanse vastgoedonderneming. De hoofdactiviteiten zijn het bouwen, ontwikkelen en beheren van winkelcentra en ander zakelijk onroerend goed. Ook houdt IGD zich bezig met onderhoud en bewaking, de verkoop van onroerend goed en aanverwante diensten. IGD is alleen in Italië actief en heeft 168 mensen in dienst.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   IGD heeft beleid om zijn medewerkers te beschermen tegen discriminatie, slavenarbeid en intimidatie. Verder zet het bedrijf zich in voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Werknemers zijn vrij om zich te verenigen en collectief te onderhandelen.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   IGD gebruikt merendeels lokale toeleveranciers. Ook in de keten zet het bedrijf zich in voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en gelijke behandeling.
  • Milieu
   IGD heeft groepsbreed milieubeleid en een milieubeheersysteem om dit in de praktijk te brengen. Het bedrijf wil zijn milieu-impact verminderen. Daarom dringt het zijn energieverbruik terug en maakt meer gebruik van alternatieve materialen en milieuvriendelijke producten en verpakkingen. De jaarlijkse update van de duurzaamheidsstrategie geeft daarvoor gekwantificeerde doelstellingen. Daarnaast rapporteert IGD over de voortgang van het terugdringen van de CO2-uitstoot, waterverbruik en afval.

  Terug naar boven

  Indesit (september 2014)
  • Activiteiten
   Het Italiaanse Indesit is een van Europa’s grootste fabrikanten en distributeurs van grote huishoudelijke apparaten. Het bedrijf produceert onder andere wasmachines en -drogers, afwasmachines, vriezers, fornuizen, ovens en afzuigkappen. Het bedrijf is markleider in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. De veertien fabrieken staan in Italië, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Turkije. Er werken zestienduizend mensen.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   De onderneming hecht veel waarde aan mvo en hanteert hoge maatschappelijke en milieunormen. Indesit heeft duidelijke bedrijfswaarden en principes. Het rapporteert uitgebreid over mvo, waarvan zowel interne als externe belanghebbenden profiteren. Bovendien neemt de onderneming actief maatschappelijke initiatieven.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Indesit heeft zich formeel verplicht zich te houden aan de normen van de ILO, de internationale arbeidsorganisatie. Het is aangesloten bij het Global Compact van de Verenigde Naties en heeft een internationale raamovereenkomst met de vakbonden gesloten. Daarbij heeft het normen op het gebied van mensenrechten en arbeidsomstandigheden in de hele onderneming, ook buiten Italië, uitdrukkelijk erkend. Dat is belangrijk omdat Indesit fabrieken heeft in Polen, Rusland en Turkije. Indesit heeft ook een goed beleid om gelijke behandeling te realiseren. Het heeft de Charter for Equal Opportunities and Equality at Work ondertekend.
  • Milieu
   Indesit heeft een goed milieubeleid. Het bedrijf streeft actief naar vermindering van zijn milieubelasting: het werkt energiezuiniger en let op waterverbruik en afval. Ook investeert het in research naar energiezuinigere producten.
  • Ketenbeleid
   Indesit heeft een goed ketenbeleid. Het vraagt leveranciers te voldoen aan sociale en milieustandaarden. Hier zijn ook consequenties aan verbonden. Als een leverancier niet voldoet, kan Indesit het contract met deze leverancier beëindigen.

  Terug naar boven

  Industria Maccine Automatiche (april 2016)
  • Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Interroll (december 2015)
  • Activiteiten
   Het Zwitserse Interroll levert aandrijvingen, rollers, transportmodules en sorteersystemen, en modules voor pallet- en dozentransport. Het bedrijf concentreert zich op de kernproducten voor de interne logistiek. De activiteiten van Interroll voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering of bij de toeleveranciers.

  Terug naar boven

  INTU Properties (december 2015)
  • Activiteiten
   INTU Properties Plc, voorheen Capital Shopping Centres Group, is in 2010 ontstaan uit het Engelse vastgoedbedrijf Liberty International. INTU Properties bezit, ontwikkelt en beheert regionale winkelcentra, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   INTU Properties wil een stimulerende, eerlijke en uitdagende werkomgeving bieden. Het bedrijf heeft beleid voor een veilige en gezonde werkomgeving, voor vakbondsvrijheid en tegen discriminatie.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   INTU Properties heeft sociale en milieucriteria opgenomen in zijn leveranciersbeleid. Het bedrijf wil geen producten inkopen die gemaakt zijn met kinderarbeid en dwangarbeid. Leveranciers moeten in lijn opereren met het eigen beleid van INTU Properties, waaronder dat voor bestuur en milieu. De leveranciers worden gemonitord om te zien of ze hieraan voldoen. Aangezien de directe leveranciers uit het VK komen, worden de grootste duurzaamheidsrisico’s gedekt door wet- en regelgeving.
  • Milieu
   Het bedrijf behandelt thema’s die relevant zijn voor de vastgoedsector, zoals het gebruik van duurzame materialen, het voorkomen van vervuiling en het verminderen van de CO2-uitstoot. Cijfers laten zien dat de CO2-uitstoot en het watergebruik significant verbeterd zijn over de jaren. INTU Properties heeft beleid om gecertificeerd FSC-hout in te kopen. Hardhout mag niet uit kwetsbare of bedreigde gebieden komen. Het bedrijf gebruikt alleen tropisch hardhout van bronnen uit de ‘Good Wood Guide’, gepubliceerd door Friends of the Earth. Verder wil INTU Properties de biodiversiteit verbeteren door lokale flora en fauna te beschermen.

  Terug naar boven

  Inwido (oktober 2015)
  • Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Ipsos (juli 2014)
  • Activiteiten
   Ipsos is een markonderzoeksbureau dat diensten biedt op het gebied van reclame, marketing, media, de publieke opinie en sociaal onderzoek. Al het materiaal voor het Ipsos-onderzoek is afkomsig van enquêtes. Ipsos is een Frans bedrijf dat wereldwijd actief is.
  • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
   Ipsos heeft ketenbeleid dat intern is verspreid. Het bedrijf heeft ook een klokkenluidersprogramma. Ipsos heeft het VN Global Compact ondertekend en rapporteert via zijn website over zijn voortgang op het gebied van mensenrechten. Ipsos heeft beleid tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid, en voor vakbondsvrijheid en eerlijke behandeling. Ook heeft het beleid tegen corruptie en voor respectvolle omgang met het milieu. Dit geldt ook voor de leveranciers.
  • Milieu en biodiversiteit
   Ipsos wil zijn milieubelasting verminderen, met name de hoeveelheid afval, het energiegebruik en de CO2-uitstoot. Het rapporteert over de CO2-uitstoot voor ongeveer 80% van de omzet voor emissies van scope 1, 2 en 3 (directe en indirecte uitstoot door eigen activiteiten en de uitstoot van broeikasgas in de keten). Ipsos laat weten hoeveel kilo papier het recyclet en hoeveel elektriciteit het gebruikt. Het bedrijf wil minder energie gebruiken en dit blijven monitoren. Ipsos leidt zijn personeel op over duurzaamheid en het milieu; het stimuleert zijn medewerkers om zo min mogelijk energie te gebruiken.

  Terug naar boven

  JCDecaux (september 2016)
  • Activiteiten
   JCDecaux is een Franse onderneming op het gebied van buitenreclame en straatmeubilair (zoals bus- en tramhokjes), die wereldwijd actief is.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   JCDecaux is zich ervan bewust dat reclames invloed hebben op de consument. Het heeft daarom een ethische commissie die ervoor moet zorgen dat gevoelige vormen van adverteren voldoen aan wetten en ethische regels, en passen in het imago van het bedrijf.
  • Mensenrechten
   Het bedrijf heeft een uitgebreid mensenrechtenbeleid. Het onderschrijft de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en verwijst daarbij specifiek naar het verbod op kinderarbeid en dwangarbeid. Ook verwijst het naar de ILO-richtlijnen over vakbondsvrijheid en discrminatie. In een extra verklaring heeft JCDecaux het recht op privacy onderschreven.
  • Milieu
   JCDecaux streeft ernaar zijn prestaties op milieugebied te verbeteren, bijvoorbeeld door het energieverbruik te verminderen. Zo is JCDecaux in Nederland onlangs overgegaan op windstroom voor de meeste van zijn twaalfduizend objecten. Ook heeft het bedrijf straatmeubilair ontwikkeld waar zonnepanelen op bevestigd zijn. Tot slot heeft het bedrijf een speciaal programma om regenwater op te vangen, dat het gebruikt om het straatmeubilair te reinigen. Het bedrijf heeft bosbeleid ontwikkeld om te voorkomen dat het hout gebruikt van beschermde bomen.

  Terug naar boven

  Jungheinrich (oktober 2013)
  • Activiteiten
   De Duitse Jungheinrich Group ontwikkelt alle denkbare producten en diensten die te maken hebben met heftrucks. Jungheinrich is een van de grootste leveranciers van heftrucks, magazijntrucks en magazijninrichtingen ter wereld. Bijna alle heftrucks rijden op batterijen; slechts 5% heeft een verbrandingsmotor.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Jungheinrich regelt met verschillende initiatieven het ethische handelen bij de onderneming. Sinds 2008 is een speciale afdeling hiervoor verantwoordelijk. Jungheinrich heeft gedragsregels voor alle werknemers en managers. Hierin staat onder meer dat discriminatie en het aannemen van betalingen en steekpenningen niet getolereerd wordt, en dat Jungheinrich de lokale en nationale wetten respecteert in alle landen waar het actief is. Ook heeft het bedrijf een klokkenluiderregeling: medewerkers kunnen overtredingen van de wet en de interne richtlijnen rapporteren aan een daarvoor aangestelde functionaris.
  • Mensenrechten
   Het bedrijf onderschrijft niet uitdrukkelijk de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het heeft wel alle onderdelen van deze richtlijnen opgenomen in zijn mensenrechtenbeleid. Deze hebben betrekking op kinderarbeid, dwangarbeid, veilige en gezonde werkomstandigheden, vakbondsvrijheid, discriminatie en leefbaar loon. Het management van Jungheinrich controleert of alle productiefaciliteiten en leveranciers deze regels nakomen.
  • Klimaat
   Jungheinrich heeft de afgelopen jaren zijn invloed op het klimaat en de biodiversiteit in kaart gebracht met behulp van externe partijen en belanghebbenden. Het is aangesloten bij ‘the Blue Competence Initiative’, dat bestaat uit bedrijven die samen zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Deelnemers zijn verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidscriteria. Jungheinrich heeft een certificatie van ISO 14040 en TUV Nord. Deze laatste organisatie heeft een analyse gemaakt van de milieubelasting van het productie- en gebruiksproces van Jungheinrich en de uitstoot bij hergebruik van machines. Met deze informatie heeft het bedrijf doelen vastgesteld voor vermindering van deze uitstoot. Ook heeft Jungheinrich een afdeling die zich specialiseert in het opknappen van oude machines, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Daardoor vindt er geen CO2-uitstoot in het productieproces meer plaats.
  • Ketenbeleid
   De gedragsregels gelden voor alle productiefaciliteiten en leveranciers van Jungheinrich. Alle leveranciers moeten een uitgebreide vragenlijst invullen. Op basis van de antwoorden besluit Jungheinrich om de leverancier al dan niet te gebruiken bij zijn productie. De vragen gaan over milieubeheersystemen, mensenrechten en biodiversiteit. Jungheinrich verwacht van zijn leveranciers dat zij voldoen aan zijn criteria. Als Jungheinrich misstanden bij leveranciers ontdekt, heeft het bedrijf het recht deze te analyseren.

  Terug naar boven

  KappAhl (december 2016)
  • Activiteiten
   Het Zweedse KappAhl AB exploiteert een keten van modewinkels in Europa. Het ontwerpt en verkoopt kleding voor vrouwen, mannen en kinderen. KappAhl AB heeft ongeveer vierhonderd winkels in Zweden, Noorwegen, Finland, Polen en de Tsjechische Republiek. KappAhl heeft zijn hoofdkantoor in Mölndal, Zweden.
  • Ketenbeheer, mensenrechten en milieu
   KappAhl heeft voor de meeste relevante onderwerpen voldoende of goed beleid. Zo heeft het een uitgebreid ketenbeleid waarin het refereert aan de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het milieubeheersysteem is ISO 14001-gecertificeerd. KappAhl publiceert jaarlijks een duurzaamheidsverslag. Het ontplooit allerlei initiatieven om zijn producten te verduurzamen. Het neemt bijvoorbeeld deel aan het Better Cotton Initiative; 20% van de kleding is (deels) gemaakt van ecokatoen. KappAhl is tevens aangesloten bij het Business Social Compliance Initiative (BSCI), een internationaal initiatief om arbeidsomstandigheden in de modesector te verbeteren. Het bedrijf wil tevens de hoeveelheid chemicaliën in zijn producten reduceren en hanteert een uitgebreide lijst met verboden chemicaliën.

  Terug naar boven

  Kardex (april 2016)
  • Meer informatie volgt.

  Terug naar boven

  Kcom (september 2014)
  • Activiteiten
   De Britse Kcom Group verleent diensten op het gebied van telecommunicatie en netwerken. Het bedrijf heeft klanten in zowel de private als de publieke sector in het Verenigd Koninkrijk. Kcom Group opereert onder vier verschillende merken: KC, Eclipse, Kcom en Smart421. Het heeft ruim 1.800 medewerkers in dienst.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Kcom heeft sterke bedrijfswaarden op het gebied van arbeidsrechten. Het heeft goed beleid voor arbeidsomstandigheden en werkt aan de OHSAS 18001-certificatie voor gezonde, veilig arbeidsomstandigheden. Kcom heeft een certificatie als SAFEcontractor, een Brits programma voor het beoordelen van gezondheid en veiligheid. Het maakt gebruik van een speciaal gezondheids- en veiligheidsteam.
  • Milieu
   Kcom heeft een goed milieubeleid. Het is transparant over zijn milieubelasting en heeft doelstellingen en deadlines om deze te minimaliseren. Daarbij let het vooral op CO2-uitstoot en afval. Kcom voldoet aan de ISO-14001-normen.

  Terug naar boven

  Kesko (juni 2013)
  • Activiteiten
   Kesko is een Finse retailer met ongeveer 24.000 werknemers, die actief is in Scandinavië, de Baltische staten en in Rusland. Het bedrijf heeft een supermarkttak, het verkoopt kleding en meubels, maar ook producten voor het renoveren van gebouwen.
  • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
   Kesko heeft geformaliseerd beleid op het gebied van mensenrechten vastgelegd in een gedragscode. Daarin zijn onder meer vakbondsvrijheid, rechtvaardige beloning, kinderarbeid en gelijke behandeling opgenomen. Op het gebied van personeelszaken heeft Kesko beleid ingevoerd over zaken als veiligheid op het werk, het tegengaan van beroepsziektes, werktijden, opleidingen en carrièremogelijkheden. Kesko controleert de naleving van dit beleid. Het neemt verantwoordelijkheid voor de keten van toeleveranciers door van hen te eisen dat zij mensenrechten eerbiedigen. Externe accountants monitoren de naleving hiervan.
  • Milieu
   Ook op milieugebied presteert Kesko goed. Het is ISO 14001-gecertificeerd en zet zich in voor duurzame landbouw, visserij en bosbouw. Verder heeft het maatregelen om de CO2-uitstoot door transport te laten afnemen.
  • Engagement
   Kesko heeft geen dierproevenbeleid, terwijl het bedrijf eigen producten verkoopt waar dierproeven op gedaan zouden kunnen worden. We gaan hierover in gesprek met Kesko.

  Terug naar boven

  Kingspan (december 2015)
  • Activiteiten
   De Ierse Kingspan Group Plc ontwikkelt, produceert en verkoopt een scala aan producten, systemen en diensten die energiegebruik tegengaan, CO2-uitstoot helpen verminderen en duurzame energie bevorderen. Kingspan levert producten voor de isolatie van huizen (daken, muren, vloeren, en het frame) en voor zonnenenergie. Kingspan houdt zich ook bezig met water en afvalsystemen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het bedrijf wil voldoen aan de hoogste standaarden als het gaat om de gezondheid en veiligheid van zijn ongeveer 6.500 werknemers. Via de laatste software rapporteert het centraal over gezondheid en veiligheid. Doel daarvan is de gezondheids- en veiligheidsprocedures te standaardiseren. Meer dan 70 procent van de fabrieken is ISO 18001-gecertificeerd.
  • Milieu
   Ruim 22 procent van de fabrieken is ISO 14001–gecertificeerd, terwijl ruim 30 procent zich bevindt in het proces om dit certificaat te behalen. Kingspan verzamelt en publiceert onder meer zijn energie- en waterverbruik.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Kingspan zoekt de actieve dialoog met leveranciers. Het beleid is dat eerstelijnsleveranciers zo mogelijk ISO 14001- en OHSAS 18001-geaccrediteerd zijn. Omdat het bedrijf veelal langdurige relaties met zijn leveranciers onderhoudt, zijn veel leveranciers al gecertificeerd of werken aan hun accreditatie, ook al is dit niet verplicht. Kingspan werkt samen met zijn leveranciers om hun beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen op hetzelfde niveau te brengen als het duurzaamheidsbeleid van Kingspan zelf.

  Terug naar boven

  Korian (september 2016)
  • Activiteiten
   Korian is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Het beheert zo’n zevenhonderd faciliteiten, waaronder verzorgingstehuizen, revalidatieklinieken, tehuizen voor begeleid wonen en thuiszorg in Frankrijk, Duitsland, Italië en België. De activiteiten van Korian sluiten goed aan bij de visie en missie van ASN Bank. Het bedrijf voldoet aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank en voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers het bedrijf.

  Terug naar boven

  Krones (oktober 2013)
  • Activiteiten
   Krones AG ontwerpt en fabriceert productiematerieel en verpakkingsrobots voor brouwerijen, frisdrank- en waterbottelarijen, chemiefabrikanten en voedselverwerkers. Krones is wereldwijd actief, maar de productie vindt hoofdzakelijk plaats in Duitsland.
  • Bestuur
   Krones heeft een gedragscode waarin aandacht is voor onderwerpen als corruptie en gelijke rechten. Het bedrijf publiceert jaarlijks een duurzaamheidsverslag in overeenstemming met de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Het ketenbeleid is zeer goed. Er is aandacht voor sociale en milieucriteria. Krones hecht aan arbeidsrechten, een gezonde, veilige werkomgeving en het milieu. Het gaat actief het gesprek aan met zijn leveranciers over allerlei duurzaamheidsonderwerpen.
  • Mensen- en arbeidsrechten
   Het personeelsbeleid van Krones omvat gelijke behandeling, loopbaanontwikkeling, en gezondheid en veiligheid. Krones verwijst in zijn beleid naar de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Meer dan 90% van fabrieken zijn gecertificeerd conform OHSAS 18001, een richtlijn voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden.
  • Milieu
   Krones heeft een goed milieubeleid en milieubeheersysteem. Het rapporteert over het gebruik van water, energie, vervoer en CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot is de afgelopen jaren teruggebracht, evenals het energieverbruik. Alle fabrieken hebben een ISO-14001-certificering.

  Terug naar boven

  Lassila & Tikanoja (september 2013)
  • Activiteiten
   Lassila & Tikanoja is actief in duurzame afvalverwerking en recycling. Daarnaast biedt het een breed pakket van diensten die zijn gerelateerd aan milieu en duurzaamheid op het gebied van gebouwenbeheer, reiniging en sanitatie. Lassila & Tikanoja is actief in Finland, Litouwen en Rusland.
  • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
   De leiding en medewerkers zijn zich bewust van de kansen en risico’s die verbonden zijn aan de activiteiten. Zo is er een helder beleid om de veiligheid en gezondheid van alle werknemers te waarborgen. Dit onderwerp staat in de afvalverwerkende industrie hoog op de agenda. Verder heeft Lassila een degelijk personeelsbeleid. Het hanteert een eenduidige aanpak voor alle activiteiten in alle regio’s. Wij zijn momenteel met Lassila in gesprek om het beleid voor corruptie en ketenverantwoordelijkheid te verbeteren.
  • Milieu
   Op milieugebied vallen vooral de bedrijfsactiviteiten in positieve zin op: Lassila & Tikanoja draagt actief bij aan een verantwoorde verwerking en hergebruik van afval bij bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren. Bovendien is het de grootste producent in Finland van biobrandstoffen op basis van hout- en bosafval.

  Terug naar boven

  Lem Holding (februari 2015)
  Informatie volgt.

  Terug naar boven

  Leoni (oktober 2015)
  • Activiteiten
   Leoni AG is een Duitse fabrikant van kabels en bedrading.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
   Het duurzaamheidsbeleid van Leoni is voldoende tot goed. Het heeft een sterk managementsysteem om dit beleid in de praktijk te brengen.
  • Mensenrechten
   Leoni onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en relevante verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het heeft zijn eigen beleid geformuleerd in het Social Charter. Dit behandelt onder meer vakbondsvrijheid volgens ILO-standaarden, non-discriminatie, kinderarbeid, loon, werktijden, arbeidsgerelateerde gezondheid en veiligheid. De standaarden gelden voor alle bedrijfsonderdelen, wereldwijd. Leoni controleert de naleving ervan via onder meer interne audits.
  • Milieu
   Leoni heeft een goed milieubeleid. Het stelt zich ten doel om steeds meer producten te ontwikkelen voor ‘groene applicaties’, zoals kabels en (half)geleiders voor bedrijven die producten ontwikkelen voor wind- en zonne-energie. In het jaarverslag rapporteert het bedrijf over zijn milieudoelstellingen en de vooruitgang die het boekt. Het schrijft daarin onder meer over zijn CO2-uitstoot (Leoni is lid van het Carbon Disclosure Project), inkoop van duurzame materialen, energieverbruik, besparing en recycling.
  • Ketenverantwoordelijkheid
   Leveranciers van Leoni moeten zowel het Social Charter van Leoni als de beginselen van het Global Compact van de VN onderschrijven. Beide zijn onderdeel van de algemene voorwaarden. Daarin staat ook dat Leoni het recht heeft om de relatie met een leverancier te beëindigen als deze de beginselen schendt.

  Terug naar boven

  Lindab (april 2013)
  • Activiteiten
   Lindab International is een internationaal opererende, Zweedse groep die producten voor ventilatie en profielen ontwikkelt, produceert en op de markt brengt.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
   Gezien de producten van Lindab en zijn aanwezigheid in risicolanden richt het zich op milieubeleid en -management, mensenrechten en verantwoord beheer van de distributieketen. Lindab’s gedragscode bevat alle belangrijke elementen. De code is in de gehele groep ingevoerd en er wordt doorlopend toezicht op gehouden. De onderneming onderschrijft het Global Compact van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zij verleent financiële ondersteuning aan verschillende maatschappelijke initiatieven.
  • Werknemersrechten en leveranciersbeleid
   Twee vertegenwoordigers van de werknemers hebben zitting in de raad van bestuur van Lindab. Ook in de arbocommissies van de groep, die tweemaal per maand bijeenkomen, zitten vertegenwoordigers. De onderneming bericht in het LindabLife-jaarverslag over haar sociale beleid. Zij verplicht zich om, in overeenstemming met de richtlijnen van het Global Reporting Initiative, over maatschappelijk verantwoord ondernemen te rapporteren. Lindab moedigt leveranciers, verkoopagenten en overige zakenpartners aan de beginselen toe te passen die in de ethische gedragscode zijn geformuleerd.
  • Milieu
   Lindab hanteert een milieubeleid om de invloed van zijn producten en bedrijfsactiviteiten op het milieu te verminderen. Lindab heeft zich verplicht continu zijn invloed op het milieu te evalueren. Het stelt doelen om blijvende verbeteringen te bereiken. De grotere productiefaciliteiten en hun milieubeheersystemen zijn ISO-gecertificeerd.

  Terug naar boven

  Logitech International (mei 2014)
  • Activiteiten
   Logitech is een Zwitserse producent van hardware (randapparatuur voor computers). Het bedrijf produceert diverse hardware artikelen, zoals computermuizen, toetsenborden, luidsprekers en webcams.
  • Bestuur
   Logitech heeft uitgebreide gedragsregels waarin het corruptie en omkoping benoemt. Het heeft een klokkenluidersprogramma dat het mogelijk maakt misstanden dag en nacht gemeld kunnen worden.
  • Mensenrechtem
   Logitech is OHSAS 18001-gecertificeerd en heeft een speciale commissie die checks uitvoert.
  • Milieu
   Logitech is ISO 14001-gecertificeerd, maar heeft geen concreet beleid met doelstellingen om zijn CO2-uitstoot, energieverbruik en waterverbruik te verminderen. Wel stelt het bedrijf in het algemeen dat het zijn milieubelasting wil verminderen. Logitec rapporteert over de vermindering van watergebruik en CO2-uitstoot.

  Terug naar boven

  Mayr-Melnhof Karton (december 2015)
  • Activiteiten
   Mayr-Melnhof Karton AG is een Oostenrijks bedrijf dat wereldwijd karton en kartonnen verpakkingen maakt en verkoopt. Bij de productie van karton maakt het voornamelijk gebruikt van gerecyclede vezels.
  • Bestuur
   Mayr-Melnhof heeft gedragsregels waarin het ethische handelen van zijn werknemers is vastgelegd. De gedragsregels behandelen onder andere fraude, witwassen, belangenverstrengeling, corruptie en omkoping. Er is een klokkenluiderregeling en non-vergeldingsbeleid.
  • Mensenrechten
   Mayr-Melnhof behandelt in de gedragsregels en in het jaarverslag verschillende arbeidsrechten. Zo tolereert het geen discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid. Mayr-Melnhof respecteert het recht op vrijheid van vereniging van werknemers en heeft beleid voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden.
  • Milieu
   Mayr-Melnhof wil zijn impact op het milieu reduceren, onder andere door zijn energieverbruik, CO2-uitstoot, waterverbruik en luchtvervuiling te verminderen. Karton maakt Mayr-Melnhof niet alleen van gerecyclede vezels, maar ook van nieuw gewonnen vezels. Om te garanderen dat deze vezels uit duurzaam beheerd bos komen, zijn alle kartonfabrieken FSC- en PEFC-gecertificeerd (FSC = Forest Stewardship Council; PEFC = Programme for the Endorsement of Forest Certification). Ook een gedeelte van de verpakkingsproductielocaties zijn FSC- en PEFC-gecertificeerd.

  • Terug naar boven

   McBride (oktober 2013)
   • Activiteiten
    McBride PLC produceert en distribueert productenvoor wasgoed, schoonmaak en persoonlijke verzorging, en ook spuitbussen. De onderneming opereert vanuit negentien productievestigingen in België, Italië, Groot-Brittannië, Luxemburg, Polen en China.
   • Mensen- en arbeidsrechten
    McBride biedt werknemers gelijke kansen bij werving, promotie, opleidingen en ontwikkeling. Het staat niet toe dat er wordt gediscrimineerd. Het bedrijf maakt geen gebruik van kinderarbeid, maar verwijst niet naar internationale standaarden. McBride respecteert de rechten van werknemers om naar eigen keuze een vakbond op te richten, hiervan lid te worden en collectief te onderhandelen. Ook heeft het op alle locaties systemen om de arbo-omstandigheden te beheersen op basis van risicobeoordeling en het naleven van wetten.
   • Ketenverantwoordelijkheid
    McBride heeft wereldwijd 7.200 leveranciers. Daarom loopt het een groot risico om in zijn keten mensenrechten te schenden. Het bedrijf heeft de voorkeur voor leveranciers die ethisch en sociaal handelen en zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. McBride heeft geen specifiek beleid om leveranciers te beschermen tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid, discriminatie en om vakbondsvrijheid te garanderen.
   • Milieu
    Door te investeren in energiezuinige apparatuur dringt McBride het water- en energieverbruik en de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) terug. Het vermindert afval door aangevoerde grondstoffen te specificeren, materiaal ter plekke te gebruiken en materiaal in de distributieketen te verzenden in de vorm van verpakking. McBride test zijn producten niet op dieren en laat dat ook niet door derden doen. Het bedrijf geeft echter aan dat leveranciers wel stoffen op dieren kunnen testen, maar dat dit buiten zijn invloedssfeer ligt.
   • Engagement
    We gaan met McBride in gesprek over drie punten. Ten eerste heeft McBride productievestigingen in hoogrisicolanden. Omdat het risico zo hoog is, vinden we dat het bedrijf zijn werknemers beter moet beschermen tegen kinderbeleid en dwangarbeid. Ten tweede vragen we McBride zijn ketenbeleid te verbeteren. Ten slotte willen we dat McBride dierenwelzijnsbeleid opneemt, omdat het niet kan garanderen dat er geen dierproeven worden uitgevoerd.

   Terug naar boven

   Melexis (september 2016)
   • Activiteiten
    Melexis N.V. is een Belgisch bedrijf met ruim duizend werknemers. Het bedrijf is wereldwijd actief. Het ontwerpt, ontwikkelt, test en verhandelt halfgeleiders, sensor integrated circuits (IC’s) en programmeerbare sensor-IC-systemen voor verschillende toepassingen, zoals auto’s, computers, industrie en de medische sector. Melexis is opgericht in 1988, heeft zijn hoofdkantoor in Ieper, België, en is een dochteronderneming van Xtrion N.V. De activiteiten van Melexis voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Melexis voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Het heeft op de enige controverse die zich voordeed, adequaat gereageerd door beleid op te stellen om gebruik van conflictgrondstoffen te voorkomen. Verder zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering of bij de toeleveranciers.

   Terug naar boven

   Mercialys (december 2015)
   • Activiteiten
    Mercialys is een Frans vastgoedbedrijf, in 2005 opgericht door Casino Group. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt en beheert winkelcentra in Frankrijk. Mercialys is eigenaar en beheerder van de winkelcentra en cafetaria die zijn verbonden aan de Casino Group (hypermarkten en supermarkten). Daarnaast verhuurt het zijn vastgoed aan andere nationale retailers en retailketens in Frankrijk.
   • Mensen- en arbeidsrechten
    Mercialys is alleen actief in Frankrijk, zodat mensenrechten gedekt zijn door de nationale wet- en regelgeving. Mercialys heeft zelf ook beleid voor een gezonde, veilige werkomgeving, gelijke behandeling en overleg met belanghebbenden.
   • Ketenverantwoordelijkheid
    Mercialys laat weten gebruik te maken van leveranciers van de Casino Group. Mercialys zet zich ook in de keten in voor gelijke behandeling. Daarnaast rapporteert het over de vooruitgang van de milieuprestaties in de keten.
   • Milieu
    Mercialys wil met 30% van zijn vastgoedportefeuille voldoen aan de BREEAM-standaard (BREEAM meet integraal de duurzaamheid van gebouwen), op het hoogste niveau (“outstanding”). Dit is in februari 2015 behaald. Verder rapporteert het bedrijf over energiegebruik, de ontwikkeling van duurzame energie, afval, water en de CO2-uitstoot. Mercialys is zich ook bewust van zijn impact op de biodiversiteit en zet zich in voor lokale flora en fauna.

   Terug naar boven

   Meyer Burger (december 2015)
   • Activiteiten
    Meyer Burger ontwikkelt systemen die gebaseerd zijn op halfgeleidertechnologie, met de focus op ontwikkeling van zonne-energiesystemen. Hiermee voldoen de activiteiten van Meyer Burger aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

   • Terug naar boven

    Michael Page (mei 2014)
     • Activiteiten
      Michael Page International plc is een Engels bedrijf dat consultancydiensten voor personeelsbemiddeling verleent. De groep plaatst kandidaten in vaste en tijdelijke banen, op contract- en interimbasis. Michael Page heeft bedrijfsactiviteiten in 35 landen over de hele wereld. Het richt zich voornamelijk op de financiële sector, sales en marketing, detailhandel, consultancy, personeelsmanagement, de juridische sector en informatietechnologie.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
      Omdat voor Michael Page menselijk kapitaal het belangrijkste bedrijfsbezit is, is een goed mensenrechten- en arbeidsrechtenbeleid nodig. Met maatregelen voor energie- en transportbeheer kan het energieverbruik van kantoorverlichting, verwarming en transport worden aangepakt.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Michael Page heeft zijn gedragscode op zijn website gepubliceerd. Daarnaast publiceert het interne beleidsstukken met maatschappelijk beleid voor gelijke kansen, gedragsregels, gezondheid en veiligheid, ethiek, vakbondsvrijheid en het tegengaan van discriminatie en corruptie. Via een klokkenluidersregeling kunnen medewerkers ongepast gedrag melden. Een interne controlecommissie ziet toe op naleving van het interne beleid. In een afzonderlijk duurzaamheidsverslag bericht Michael Page over het liefdadigheidswerk van werknemers en zijn eigen giften. Het bedrijf dringt er bij leveranciers op aan het beleid voor gelijke kansen en de mensenrechten die daarin zijn opgenomen, na te leven.
     • Milieu
      In zijn duurzaamheidsverslag publiceert Michale Page zijn algemene milieubeleid en kwalitatieve doelstellingen op milieugebied. Het bedrijf wil zijn milieubelasting door energiegebruik en transport terugdringen en rapporteert zijn CO2-uitstoot. In het Verenigd Koninkrijk is het deels overgestapt op het gebruik van elektriciteit uit duurzame energiebronnen en het treft maatregelen om recycling te stimuleren.

     Terug naar boven

     Nibe Industrier (oktober 2015)
     • Activiteiten
      Het Zweedse Nibe Industrier ontwikkelt, produceert en verkoopt verwarmingsproducten. Het is actief in Noord-Europa, Amerika en Azië en heeft ongeveer 8.000 mensen in dienst.
     • Milieu
      Nibe Industrier wil zijn productieproces en producten zo milieuvriendelijk mogelijk maken. Het informeert werknemers over het milieubeleid via opleidingen en informatie over de eisen en doelstellingen die het hanteert. Werknemers worden actief betrokken bij vermindering van de milieubelasting en bij het creëren van de juiste voorwaarden. Het milieubeleid voldoet aan de principes van ISO 14001. Verschillende vestigingen zijn ISO 14001-gecertificeerd. Nibe Industrier wil het productieproces en de producten zo milieuvriendelijk mogelijk maken en ontwikkelt en produceert zijn verwarmingsproducten daarom op efficiënte wijze.
     • Mensenrechten en ketenverantwoordelijkheid
      Nibe heeft een gedragscode opgesteld voor alle werknemers en leveranciers. Deze code is gebaseerd op internationale verdragen, zoals die van Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Verenigde Naties. Nibe heeft beleid voor een veilige en gezonde werkomgeving voor zijn werknemers. Bij de vaststelling van het salaris houdt het bedrijf rekening met de leefomstandigheden. Het is tegen elke vorm van discriminatie. Nibe wil de lokale gemeenschap betrekken bij de bedrijfsvoering.

     Terug naar boven

     Nolato (december 2013)
     • Activiteiten
      De Zweedse groep Nolato maakt vooral gegoten producten en onderdelen voor onder meer telefoons, auto’s en de farmaciesector. De producten worden gemaakt van plastics, siliconen en rubber. Er werken bijna 8.500 mensen bij het bedrijf.
     • Bestuur
      Nolato heeft uitgangspunten geformuleerd over belangrijke onderwerpen, zoals wetten en mensen- en werknemersrechten. Het verwacht dat zijn leveranciers in overeenstemming met deze uitgangspunten handelen. Nolato publiceert jaarlijks in een duurzaamheidsverslag.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Nolato onderschrijft de tien uitgangspunten van het Global Compact van de Verenigde Naties om het ethische gedrag, mensenrechten en de verantwoordelijkheid voor het milieu te stimuleren. De fabriek in Beijing, China, is gecertificeerd volgens de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001.
     • Milieu
      Nolato heeft een goed milieubeleid en milieubeheersysteem. Alle fabrieken moeten voldoen aan de milieustandaard van ISO 14001. Nolato zet zich in om te besparen op energie, water en andere natuurlijke bronnen. Het bedrijf neemt milieu- en gezondheidsaspecten in overweging bij de selectie van grondstoffen, chemische producten en distributiemethodes. Het bedrijf produceert zo min mogelijk afval en emissies. Er zijn procedures om het risico van ongelukken, brand en ongecontroleerde emissies te beoordelen. Het bedrijf evalueert regelmatig zijn milieubelasting.

     Terug naar boven

     Nordex AG (november 2014)
     • Activiteiten
      Het Duitse Nordex AG investeert in hernieuwbare-energietechnologie: het ontwikkelt, produceert en verkoopt windturbines. Daarnaast verschaft het diensten voor de vroege stadia van projectontwikkeling. Deze zijn bedoeld om de marketing te ondersteunen en de rechten en infrastructuur te realiseren die nodig zijn om de windturbines te bouwen op de aangewezen locaties. Nordex is actief in achttien landen in Europa en daarbuiten, maar voornamelijk in Duitsland. Het heeft ongeveer 2.500 mensen in dienst.
     • Mensenrechten & Ketenverantwoordelijkheid
      Nordex baseert zijn activiteiten op de principes van het Global Compact van de VN. Voor zijn keten gaat Nordex expliciet in op anti-discriminatie en eerlijke behandeling. Nordex heeft voor zijn eigen bedrijfsvoering de certificering op het gebied van gezondheid en veiligheid, OHSAS 18001, behaald.
     • Milieu
      Nordex is ISO 14001-gecertificeerd. De producten van Nordex bevorderen duurzame energie en verminderen van de CO2-uitstoot. Doordat Nordex deze producten efficiënter maakt, bespaart het 20% energie in het productieproces. Verder heeft Nordex een database om het gebruik van gevaarlijke stoffen bij te houden.

     Terug naar boven

     Ontex (september 2016)
     • Activiteiten
      De Belgische Ontex Group N.V. produceert en verkoopt producten voor de persoonlijke hygiëne van baby’s, vrouwen en volwassenen in het algemeen in West- en Oost- Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Ontex produceert onder meer luiers, natte doekjes, incontinentieproducten voor volwassenen en producten voor de intieme hygiëne van vrouwen. Het verkoopt de producten via zowel retailmerken als onder eigen naam. De activiteiten van Ontex voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het bedrijf voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers.

     Terug naar boven

     Opera Software (december 2013)
     • Activiteiten
      Opera Software, met zijn hoofdkantoor in Noorwegen, is begonnen als ontwikkelaar van een internetbrowser voor telefoon, laptop en tablet. Tegenwoordig ontwikkelt het ook apps. Het werkt samen met partners zoals Samsung om de technologie voor tv te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
      Opera Software heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Zo kunnen werknemers overtredingen van de wet en gedragsregels anoniem melden. Ook neemt Opera Software maatregelen tegen corruptie.
     • Mensenrechten
      Opera Software Software heeft het UN Global Compact van de Verenigde Naties ondertekend en rapporteert hier jaarlijks aan.
     • Klimaat
      Het bedrijf heeft een minimale invloed op het klimaat doordat het alleen software ontwikkelt. Opera heeft wel de ambitie om zijn CO2-uitstoot in kaart te brengen en hiervoor maatregelen te nemen. Daarnaast verwacht het bedrijf van alle werknemers verwacht dat zij zich houden aan de wetten over CO2-uitstoot, water- en luchtvervuiling.

     Terug naar boven

     Opus (december 2015)
     • Activiteiten
      Opus Group AB ontwikkelt, produceert en verkoopt producten en diensten voor de auto-industrie, autokeuringsstations en reparatiewinkels, bijvoorbeeld apparatuur om emissies en veiligheid te inspecteren. Ook keurt het auto’s op veiligheid.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Opus heeft mensenrechtenbeleid volgens internationale standaarden, waaronder de Ruggie Richtlijnen, het Verdrag inzake de rechten van het kind van de VN en de verdragen van de VN over de uitbanning van kinderarbeid en discriminatie van vrouwen. Het zet zich in voor gezonde, veilige arbeidsvoorwaarden, gelijke behandeling en het betrekken van belanghebbenden. Het heeft goede relaties met de vakbonden.
     • Milieu
      Positief is dat Opus de impact van auto's op het milieu wil verminderen met behulp van zijn producten, die immers de CO2-uitstoot meten. Het bedrijf laat zich uit over de emissiefraude van Volkswagen en pleit voor een onafhankelijk meetsysteem en het meten van de uitstoot van auto's op de weg. Het milieubeleid van Opus heeft als doel de milieubelasting te verminderen. Het bedrijf zet zich in voor duurzame energie en recycling, en voor vermindering van het gebruik van natuurlijke materialen, van de milieubelasting van transport en van het gebruik van gevaarlijke stoffen.

     Terug naar boven

     Orion (juni 2015)
     • Activiteiten
      Het Finse bedrijf Orion Corporation ontwikkelt en produceert farmaceutische ingrediënten en diagnostische toetsen en zet deze ook in de markt.
     • Mensenrechten
      Orion respecteert mensenrechten en werkt aan het uitbannen van mensenrechtenschendingen, zowel in de groep zelf als bij onderaannemers en leveranciers. Het bedrijf onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en verwacht hetzelfde van zijn partners. Orion staat geen enkele vorm van discriminatie toe. Het erkent de rechten van inheemse volkeren, hoewel dat niet direct een risico is voor het bedrijf. Orion staat niet toe dat er kinder- of dwangarbeid wordt gebruikt; dit geldt voor alle onderdelen en voor onderaannemers.
     • Milieu
      Orion wil eventuele milieubelasting van zijn activiteiten, producten en diensten actief terugdringen. De voornaamste milieurisico’s liggen op het gebied van energieverbruik, water en afval. Hiermee houdt het bedrijf ook rekening bij de keuze van leveranciers.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Orion verwacht dat zijn leverancier voldoen aan dezelfde principes als het bedrijf zelf. Orion selecteert zijn leveranciers kritisch. Daarbij beoordeelt het de risico’s op het schenden van mensen- en arbeidsrechten. Ook kijkt het of deze rechten voldoende gewaarborgd zijn in de nationale wetgeving van een land. Orion verwacht dat leveranciers voldoen aan de ILO-normen.

     Terug naar boven

     OSRAM Light AG (september 2016)
     • Activiteiten
      Het Duitse OSRAM Licht AG (OSRAM) produceert lampen en verkoopt die wereldwijd. Naast traditionele producten, zoals gloeilampen, maakt OSRAM energie-efficiënte producten, zoals spaarlampen en op led gebaseerde producten. Ledlampen zijn veel energiezuiniger dan gloeilampen.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
      OSRAM is in 2012 toegetreden tot het duurzaamheidsinitiatief Global Off-Grid Lighting Association. Deze richt zich op de toegang tot duurzame energie en efficiënte lichtoplossingen wereldwijd, voornamelijk in off-gridlocaties. Dit zijn locaties die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Daardoor zijn ze afhankelijk van lichtbronnen op basis van fossiele brandstoffen en op kaarsen.
     • Bestuur en ketenverantwoordelijkheid
      OSRAM heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Daarin staat dat zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving en internationale conventies over arbeidsrechten; verder behandelen de gedragsregels onder andere corruptie en omkoping, witwassen, belangenverstrengeling en politieke bijdragen. OSRAM neemt disciplinaire maatregelen bij schending van de gedragsregels. Er is een klokkenluidersregeling die zowel door werknemers als door derden gebruikt kan worden.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      OSRAM is aangesloten bij het VN Global Compact. In de gedragscode staat dat de werknemers, leveranciers en zakelijke partners van OSRAM de richtlijnen van de volgende internationale standaarden moeten volgen: Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Europees Verdrag voor de Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden, de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, de Agenda 21 over duurzame ontwikkeling (slotdocument van de VN-conferentie over milieu en ontwikkeling in Rio de Janeiro) en het VN-Verdrag tegen corruptie.
     • Milieu
      OSRAM vermindert voortdurend zijn energieverbruik en productieafval. Ook gebruikt het efficiënte vormen van verpakkingen en vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast heeft OSRAM een wereldwijd, geïntegreerd en centraal geregeld milieubeschermingssysteem dat overeenkomt met de ISO 14001-eisen. Alle productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      In de gedragsregels zijn de eisen aan leveranciers opgenomen. Zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving. De regels bevatten een verbod op corruptie. De leveranciers moeten de mensenrechten van werknemers respecteren, waarbij verwezen wordt naar internationale conventies. Ten slotte moeten de leveranciers voldoen aan internationale standaarden over milieu. Daarnaast heeft OSRAM beleid tegen het gebruik van conflictmineralen. Leveranciers moeten jaarlijks schriftelijk bewijs leveren dat zij voldoen aan het ketenbeleid. Een externe partij voert audits uit.

     Terug naar boven

     Persimmon (december 2015)
     • Activiteiten
      Persimmon bouwt in het Verenigd Koninkrijk diverse typen huizen en woningen: vrijstaande woningen, bungalows, eengezinswoningen, appartementen en sociale woningen voor investeerders, gezinnen, starters en sociale huurders. Tevens beschikt Persimmon over een eigen fabriek, Space4, die prefab geïsoleerde houten frames voor woningbouw maakt.
     • Bestuur
      Persimmon heeft gedragsregels en beleid tegen corruptie. De beheersystemen op het gebied van milieu en van gezondheid en veiligheid zijn geïntegreerd. De resultaten worden op gecoördineerde wijze gecheckt en geëvalueerd. Op basis hiervan bepaalt Persimmon doelstellingen en acties. Het bedrijf rapporteert over zijn prestaties. Persimmon heeft sociale en milieuclausules opgenomen in contracten met leveranciers. Deze gaan over certificering van ingekochte producten, afvalreductie, non-discriminatie, gezondheid & veiligheid, redelijk loon en redelijke arbeidsuren.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Het bedrijf heeft beleid op het gebied van gelijke behandeling, diversiteit en intimidatie. Ook heeft het een uitgebreid gezondheids- en veiligheidsbeleid. Een speciaal gezondheids- en veiligheidsteam ondersteunt de divisies daarbij.
     • Milieu
      Persimmons’ milieubeleid bevat richtlijnen en procedures om de impact op het milieu van de planning, het ontwerp en de bouw van projecten te minimaliseren. Space4, dat houtpanelen produceert, is ISO 14001-gecertificeerd. Persimmon heeft indicatoren om CO2-uitstoot en afvalbeheer te meten. Ook heeft het strategieën voor klimaatverandering, energie-efficiëntie, landgebruik en bouwactiviteiten op stukken grond die al eerder bebouwd zijn geweest.

     Terug naar boven

     Philips Lighting (september 2016)
     • Activiteiten
      Het Nederlandse Philips Lighting is een lichtproductiebedrijf dat begin 2016 is afgesplitst van Koninklijke Philips. Philips Lighting ontwikkelt en produceert verlichtingsproducten en -systemen en levert hieraan gerelateerde diensten. Philips Lighting bedient klanten wereldwijd. Op led gebaseerde producten genereren een groot deel van de omzet.
     • Bestuur
      Philips Lighting heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers. Deze behandelen onder andere: omkoping en corruptie, witwassen, politieke bijdragen, belangenverstrengeling en mensenrechten. Er is een klokkenluidersregeling.
     • Mensenrechten
      De gedragsregels van Philips Lighting behandelen onder andere de vier fundamentele arbeidsrechten: tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Philips Lighting heeft daarnaast beleid voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en is gecertificeerd volgens OHSAS 18001.
     • Milieu
      Philips Lighting is gecertificeerd volgens het milieubeheerssysteem ISO 14001. Het voert voor zijn producten een analyse van de levenscyclus uit. Daarnaast voldoet Philips Lighting aan REACH (een systeem van de Europese Unie voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen) en RoHS (Europese richtlijn over de beperking van gevaarlijke stoffen).
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Philips Lighting heeft de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) onderschreven. Hierop is het ketenbeleid gebaseerd waaraan alle leveranciers moeten voldoen. Dit beleid behandelt bestuur (onder meer corruptie), mensenrechten (waaronder de vier fundamentele arbeidsrechten en conflictmineralen) en milieu.

     Terug naar boven

     Polypipe (december 2015)
     • Activiteiten
      De Britse onderneming Polypipe ontwerpt, ontwikkelt en produceert een breed scala aan producten op het gebied van kunststofleidingsystemen. Waar mogelijk maakt Polypipe gebruik van gerecyclede grondstoffen. Alle productiefaciliteiten zijn gecertificeerd volgens het milieubeheersysteem ISO 14001. Hiermee voldoen de activiteiten van Polypipe aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers van het bedrijf.

     Terug naar boven

     Portugal Telecom (februari 2015)
     • Activiteiten
      Portugal Telecom SGPS SA levert onder andere vaste telefonie, internettelevisie, satelliet-tv en mobiele telefonie. Het bedrijf werd opgericht in 1994 en heeft zijn hoofdkantoor in Lissabon, Portugal.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
      Portugal Telecom heeft een goed privacybeleid. Het houdt zich aan de Portugese wet over bescherming van privégegevens. Het beleid is van toepassing op de hele groep. Portugal Telecom geeft informatie van klanten alleen vrij als daar een wettelijke verplichting toe is. Dan nog maakt het daarin een zorgvuldige afweging.
     • Mensenrechten
      Het bedrijf onderschrijft het Global Compact van de VN en rapporteert volgens dit initiatief. Daarbij behandelt het onderwerpen als internationale mensenrechten en arbeidsrechten. De werknemers van Portugal Telecom krijgen opleidingen hierover. Portugal Telecom onderschrijft zonder beperkingen de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
     • Milieu
      Portugal Telecom en al zijn dochterondernemingen zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf rapporteert over zijn verbruik van energie, materiaal en water, en over zijn CO2-uitstoot. Daarbij publiceert het kwantitatieve gegevens. Daarnaast heeft het beleid voor recycling.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Het ketenbeleid van Portugal Telecom is goed en uitgebreid. Het bedrijf besteedt aandacht aan kinderarbeid, dwangarbeid en vakbondsvrijheid. Het volgt de SA 8000-standaarden voor arbeidsrechten en werkomstandigheden. Portugal Telecom heeft eveneens beleid om het gebruik van conflictgrondstoffen in de keten tegen te gaan.

     Terug naar boven

     Promotora de Informaciones SA (Prisa) (december 2013)
     • Activiteiten
      Promotora de Informaciones S.A (Prisa) publiceert Spaanstalige kranten en tijdschriften, maakt reclames en radio en zendt tv-programma’s uit via eigen zenders. Daarnaast heeft het bedrijf meer dan 250 websites die maandelijks door meer dan 33 miljoen mensen bezocht worden. Prisa ontwikkelt software om digitaal onderwijs te bevorderen.
     • Ketenbeheer
      Bij de selectie van leveranciers beoordeelt Prisa of zij mensenrechten nakomen en wat hun prestaties zijn als het gaat om het minimaliseren van hun invloed op het klimaat. Prisa verwacht van leveranciers dat zij de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over kinderarbeid onderschrijven. Daarnaast moeten leveranciers op een duurzame manier hout winnen. Een speciale afdeling van Prisa onderhoudt het contact met leveranciers. Deze afdeling onderzoekt ook of de leveranciers deze regels nakomen.
     • Mensenrechten
      Prisa onderschrijft het Global Compact van de Verenigde Naties en rapporteert jaarlijks over de invoering van de tien regels van dit verdrag. Het bedrijf heeft uitgebreid beleid om discriminatie te voorkomen en diversiteit te bevorderen. Daarnaast vindt Prisa het erg belangrijk om de vrijheid van meningsuiting te beschermen.
     • Klimaat
      Om zijn invloed op het klimaat te verminderen stelt Prisa doelen voor energiegebruik, consumptie en afval. Het spreekt met ngo’s over zijn prestaties bij het behalen van deze doelen. Samen met ngo’s zet Prisa initiatieven op om energiegebruik en afval te minimaliseren.
     • Reden voor engagement
      We verwachten van bedrijven dat zij beleid hebben om de vier fundamentele arbeidsnormen in hun keten te beschermen, namelijk dwangarbeid, kinderarbeid, vakbondsvrijheid en anti-discriminatie. Prisa richt zich echter alleen op het verbod van kinderarbeid in de keten. Daarnaast publiceert het bedrijf geen gegevens over de herkomst van het hout en het percentage hiervan met een FSC- of PEFC-certificaat. Over beide onderwerpen gaan wij met Prisa in gesprek.

     Terug naar boven

     Puma (december 2016)
     • Activiteiten
      Het Duitse Puma is een wereldleider in de verkoop van sportartikelen en -accessoires. Het besteedt zijn productie volledig uit aan toeleveranciers in meer dan veertig landen wereldwijd. Puma heeft ongeveer 10.000 werknemers. Het bedrijf wordt beschouwd als koploper in maatschappelijk verantwoord ondernemen, voornamelijk op sociaal vlak.
     • Milieu
      Het milieubeleid van Puma richt zich op verwijdering van schadelijke chemicaliën uit zijn productlijn. Het rapporteert over energieverbruik, afval- en afvalwatermanagement en het gebruik van VOC’s (volatile organic compounds ofwel vluchtige organische stoffen) en andere schadelijke chemicaliën door leveranciers. Sinds 2003 gebruikt Puma geen polyvinylchloride meer in zijn schoenproductie en is het gebruik van VOC’s met een derde gereduceerd. Puma heeft als een van de eerste bedrijven in 2011 een milieuverlies- en winstrekening gepubliceerd. Puma heeft hiertoe voor alle eigen activiteiten en alle activiteiten in de leverantieketen het waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in kaart gebracht en hieraan een geldwaarde gekoppeld.
     • Mensen- en arbeidsrechten en ketenverantwoordelijkheid
      Puma is lid van het Global Compact van de VN en de Fair Labour Association. Het systeem van onderaanneming in risicolanden is complex. Er zijn dan ook verschillende beschuldigingen van slechte arbeidsomstandigheden bij onderaannemers van Puma. Puma onderscheidt zich doordat het deze arbeidsomstandigheden wil verbeteren met een robuust systeem om leveranciers te managen en monitoren. De SAFE Handbooks for Social and Environmental Standards, opgesteld door Puma’s SAFE-team, bevatten de sociale en milieuvoorwaarden die het bedrijf aan toeleveranciers stelt. Toeleveranciers zijn contractueel verplicht deze na te leven en hun eigen leveranciers dezelfde standaarden op te leggen. Ter controle voert het SAFE-team enkele honderden controles per jaar uit.

     Terug naar boven

     QSC (oktober 2015)
     • Meer informatie volgt.

     Terug naar boven

     Randstad (februari 2017)
     • Activiteiten
      Randstad is de op een na grootste dienstverlener op het gebied van personeel (human resources) ter wereld: het heeft ruim 28.000 vaste werknemers en ruim 500.000 uitzendkrachten in 40 landen. Met diensten als werving en selectie, diensten bij bedrijven en personeelsoplossingen bedient Randstad veel verschillende klanten.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
      Randstad heeft een erg sterk beleid om bestuurlijke risico’s te beperken. Ook heeft het beleid om goed gedrag tegenover interne en externe werknemers te bevorderen. Randstad heeft ook beleid voor eerlijke competitie en een procedure om misstanden te melden.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      In Nederland staat Randstad al meerdere jaren op de lijst van beste werkgevers van Great Place to Work. Ook in andere landen scoort het bedrijf goed. Randstad heeft de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) ondertekend, evenals het Global Compact van de VN. Het vertaalt dit in beleid voor onder andere vakbondsvrijheid, voorkomen van dwang- en kinderarbeid, discriminatie en gezonde en veilige arbeidsomstandigheden.
     • Milieu
      De milieurisico’s voor bedrijven in de sector dienstverlening zijn gering en niet complex. Randstad behaalt goede resultaten, hoewel het middelmatig beleid heeft.

     Terug naar boven

     Refresco Gerber (juni 2016)
     • Activiteiten
      Het Nederlandse Refresco Gerber bottelt frisdranken en vruchtensappen voor retailers en merkproductenklanten in Europa. Het bedrijf produceert dranken, waaronder vruchten- en groentesappen, koolzuurhoudende frisdranken, limonades, mineraalwater, icetea, energie- en sportdranken. Daarnaast biedt het klanten end-to-end-diensten: van idee tot en met de planning, inkoop en productontwikkeling, productie, opslag en transport. Refresco biedt zijn producten in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Finland en Polen. In deze landen heeft het ook fabrieken.
     • Bestuur en mensenrechten
      Refresco heeft gedragsregels. Deze behandelen onder andere respect voor de lokale rechtsorde, steekpenningen en cadeaus (omkoping), belangenverstrengeling, non-discriminatie en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Werknemers moeten jaarlijks verklaren dat zij voldoen aan de gedragsregels. Refresco heeft een klokkenluidersregeling en beleid tegen vergelding. Het neemt maatregelen bij misstanden. Leveranciers van grondstoffen voor de productie van sap moeten gecertificeerd zijn volgens Sure Global Fair (SFG). SGF is een non-profitorganisatie die audits doet bij leveranciers van de meeste grondstoffen die worden gebruikt in de Europese vruchtensapindustrie. SFG geeft hiervoor certificeringen af.
     • Milieu
      Refresco Gerber heeft duurzaamheidsinitiatieven om zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het rapporteert over de hoeveelheid energie en water het gebruikt bij de productie van sappen. Refresco wil de komende jaren de verhouding tussen een liter geproduceerd sap en de hoeveelheid gebruikt water en energie verder laten afnemen. De meeste fabrieken zijn gecertificeerd volgens het milieubeheersysteem ISO 14001.

     Terug naar boven

     Rockwool (oktober 2013)
     • Activiteiten
      Rockwool International A/S is de meest toonaangevende producent van steenwol, een materiaal met grote voordelen voor het milieu. Het Deense bedrijf is actief in Europa, Noord-Amerika en Azië en heeft ruim 9.800 mensen in dienst.
     • Bestuur
      Ethisch handelen is goed verankerd in de organisatie. Het bedrijf heeft een handleiding met regels voor ethisch zakendoen voor medewerkers. Hierover licht het de medewerkers voor. Ook heeft Rockwool een klokkenluidersprogramma. Ethisch handelen wordt, net als het gehele beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, meegenomen in de accountantscontrole van de groep.
     • Mensenrechten
      Rockwool volgt internationale mensenrechtenbeginselen en -standaarden zoals gedefinieerd door de VN over onder meer vrijheid van vereniging, non-discriminatie, werktijden, loon, kinderarbeid en dwangarbeid.
     • Milieu
      Rockwool heeft een sterk milieubeheersysteem. Het rapporteert uitgebreid over zijn CO2-uitstoot, de uitstoot van overige broeikasgassen, en over zijn watergebruik, afval en energiegebruik.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Leveranciers moeten een leveranciersverklaring tekenen waarin zij zich onder andere committeren aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en de ISO-certificeringen voor milieu en kwaliteit.

     Terug naar boven

     Sabaf SPA (januari 2014)
     • Activiteiten
      Het Italiaanse Sabaf produceert gaspitten en gassluizen. Het heeft een superieur productieproces: terwijl concurrenten minstens drie machines nodig hebben om een product te maken, gebruikt Sabaf er slechts één voor hetzelfde product. Sabaf is hierdoor gestaag gegroeid tot Europees marktleider. Het heeft circa vijfhonderd werknemers.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
      In slechts enkele jaren tijd heeft Sabaf indrukwekkende vooruitgang geboekt bij het aanpakken van gevolgen en kansen op mvo-gebied. Het stelt de betreffende documenten algemeen beschikbaar: een ISO-gecertificeerd managementsysteem, een uitgebreid overzicht in het handvest van waarden van wat de onderneming wel en niet moet doen en feitelijk bewijsmateriaal van de daadwerkelijke effectiviteit van de inspanningen om gevolgen te verminderen. Specifieke prestaties meldt Sabaf in het jaarverslag. Sinds 2005 zijn de maatschappelijke rapporten en milieurapporten niet langer afzonderlijke documenten, maar opgenomen als aparte hoofdstukken in het jaarverslag. Hun reikwijdte en inhoud zijn echter nog steeds zeer uitgebreid en veelomvattend. Andere opmerkelijke verbeteringen zijn de verslaglegging volgens de normen van het Global Reporting Initiative, de steun van Sabaf aan het Global Compact van de Verenigde Naties en de SA 8000-certificatie die Sabaf in 2005 verkreeg.

     Terug naar boven

     Safestore (oktober 2015)
     • Meer informatie volgt.

     Terug naar boven

     SEB (februari 2015)
     • Activiteiten
      SEB S.A. uit Frankrijk ontwerpt, produceert en verkoopt keukengerei en kleine huishoudelijke apparatuur. Het bedrijf werd in 1857 opgericht en heeft zijn hoofdkantoor in Ecully in Frankrijk. SEB is wereldwijd actief. Bekende merken zijn Tefal, Moulinex, Krups, Rowenta en Lagostina. De helft van de productie vindt plaats in Europa, de andere helft daarbuiten, onder meer in goedkope-productielanden als China. In 2007 verkreeg SEB een meerderheidsbelang in het Chinese Supor, marktleider in China op het gebied van kookapparatuur.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
      SEB heeft de sociale en milieustandaarden van het Global Compact van de VN ondertekend. Het zet een auditsysteem op om de naleving daarvan te controleren. Om de risico’s op overtreding van sociale en milieueisen goed in te schatten, heeft SEB eerder vragenlijsten uitgezet in de productie- en toeleveringsketen. De uitkomsten van deze enquête gebruikt het om prioriteiten te stellen bij de uitvoering van de audits.
     • Milieu
      SEB heeft een goed milieubeleid. Het bedrijf is voor 78% van zijn activiteiten ISO 14001-gecertificeerd. Dat houdt ook in dat er een milieubeheersysteem is om invoering te waarborgen en risico’s te managen. Het bedrijf rapporteert over zijn prestaties op het gebied van energie- en waterverbruik, de uitstoot van CO2 en stikstofoxiden, afval en recycling.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Het bedrijf hanteert een arbeidsrechtenverklaring voor leveranciers die is gebaseerd op de SA 8000-standaard voor eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen. Ook heeft SEB in zijn keten een middel voor zelfregulering ingevoerd: de Human Rights Compliance Assessment Quick Check (HRCA tool) van het Danish Institute for Human Rights.

     Terug naar boven

     Severn Trent (april 2013)
     • Activiteiten
      Het Britse Severn Trent is vooral actief in Engeland en Wales. Het verzorgt daar de drinkwatervoorziening en beheert het rioolstelsel. Dagelijks levert het bedrijf bijna twee miljard liter water aan particulieren en ondernemingen. Het onderdeel Water Technologies biedt vergelijkbare diensten buiten de landsgrenzen, vooral in de Verenigde Staten.
     • Mensenrechten
      Het bedrijf heeft een goed mensenrechtenbeleid. Het besteedt aandacht aan de persoonlijke veiligheid van de mensen. Ook is Severn Trent heel actief in de samenleving. Het was onder meer medeoprichter van Water Aid, een niet-gouvernementele instelling die zich bezighoudt met schoon drinkwater en sanitatievraagstukken over de hele wereld. Tenslotte zet Severn Trent zich in voor specifieke groepen kwetsbare klanten. Het streeft ernaar ook voor de minstbedeelden een hoogwaardige, betaalbare watervoorziening te verzorgen.
     • Milieu
      Severn Trent heeft een goed, uitgebreid milieubeleid. Het rapporteert over zijn afval, de uitstoot van broeikasgassen en water. Door kwantitatieve gegevens te publiceren laat Severn Trent zien of het vooruitgang geboekt heeft.

     Terug naar boven

     Shaftesbury (november 2014)
     • Activiteiten
      Het Britse Shaftesbury is actief als vastgoedbeheerder en beleggingsmaatschappij. Het richt zich voornamelijk op centraal Londen. Zijn kernactiviteiten bestaan uit overname en renovatie van vastgoed en vastgoedbeheer.
     • Mensenrechten
      Voor een kleine onderneming met slechts twintig werknemers heeft de onderneming een uitgebreid beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen geformuleerd. Het bedrijf rapporteert volgens de FTSE4Good-criteria en besteedt daarmee aandacht aan kinderarbeid, dwangarbeid en vakbondsvrijheid.
     • Milieu
      Bij de invoering van het milieubeleid maakt Shaftesbury gebruik van milieuhandleidingen en -specificaties. Het publiceert kwantitatieve data over energie en CO2-uitstoot. Met behulp van een extern milieumanagementsysteem waarborgt Shaftesbury de implementatie en beheerst het de risico’s.

     Terug naar boven

     Shanks Group (oktober 2015)
     • Activiteiten
      De Britse Shanks Group is de grootste afvalinzamelaar en -verwerker van Europa.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
      Shanks verwerkt afval en heeft zich daarbij als doel gestelt om zo veel mogelijk te recyclen. Daardoor is het bedrijf intrinsiek duurzaam.
     • Mensenrechten
      Shanks is alleen in Europa actief. Daar zijn voldoende wetten die mensenrechten waarborgen. De toeleveranciers van Shanks komen alleen uit OECD-landen. Daarom heeft het bedrijf geen extra beleid nodig om de risico’s op dit vlak te dekken.
     • Milieu
      Shanks heeft goed milieubeleid. Het rapporteert over alle relevante onderdelen: recycling, CO2-uitstoot, water- en energieverbruik en afval. Het publiceert hierover kwantitatieve gegevens. Van de 103 productiefaciliteiten zijn 79 ISO 14001-gecertificeerd.

     Terug naar boven

     SIG (december 2013)
     • Activiteiten
      Het Britse SIG plc levert in heel Europa isolatiemateriaal, gipsplaten, producten voor interieurbouw, dakbedekking, bouwproducten en beschermende werkkleding aan de bouwindustrie en overige industriële sectoren. SIG levert ook groene daken en zonnecellen.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      SIG heeft beleid voor alle relevante mensenrechtenthema’s, bijvoorbeeld tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid en voor vakbondsvrijheid en privacy. Volgens SIG is diversiteit een kracht en daarom gaat het discriminatie tegen. SIG moedigt gezonde, veilige arbeidsomstandigheden aan, evenals externe certificatie (zoals OHSAS 18001). SIG betrekt lokale gemeenschappen bij zijn activiteiten, ondersteunt lokale initiatieven en respecteert lokale culturen. SIG heeft beleid om consumenten eerlijk te behandelen.
     • Ketenbeleid
      SIG heeft uitgebreid ketenbeleid, dat verwijst naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). SIG werkt samen met leveranciers aan de invoering van dit beleid en controleert of leveranciers zich eraan houden. Het ketenbeleid omvat ook beleid voor mensenrechten, zoals beleid tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie en voor vakbondsvrijheid.
     • Milieu
      SIG wil zijn milieubelasting zo klein mogelijk maken. Locaties in het VK zijn ISO 14001-gecertificeerd. Het bedrijf heeft doelen om energie te verminderen. Bijna de helft van de producten helpt bij isolatie en het verminderen van energie.

     Terug naar boven

     Simcorp (april 2016)
     • Meer informatie volgt.

     Terug naar boven

     SMA Solar Technology (april 2015)
     • Activiteiten
      SMA Solar Technology maakt apparatuur die zonne-energie omzet in elektriciteit (converters). Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in onder andere risicolanden als China, Tsjechië, Griekenland, India, Korea en de Verenigde Arabische Emiraten.
     • Mensenrechten
      Het bedrijf heeft het VN Global Compact van de VN ondertekend. Het heeft de gedragscode van de German Association of Materials Management, Purchasing and Logistics erkend. Deze gedragscode is gebaseerd op het Global Compact, de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de VN-verdragen ter bescherming van de Rechten van het Kind en voor de Eliminatie van Alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen, en de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hiermee verplicht SMA zich te handelen in overeenstemming met eerlijke, ecologisch verantwoorde en ethische principes, mensenrechten, standaarden voor de bescherming van de gezondheid en het milieu en eerlijke arbeidsstandaarden, en zich te verzetten tegen corruptie, valse mededinging en kinder- en slavenarbeid.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      SMA verwacht van zijn leveranciers dat zij aan de gedragscode voldoen. Duurzaam milieubeheer en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zijn cruciale onderdelen van de missie van het bedrijf.
     • Milieu
      De locatie in Niestetal is ISO 14001-gecertificeerd. Vanwege de duurzaamheid van zijn gebouwen en productiefaciliteiten is SMA toegelaten tot het Duitse ‘Partnerschap voor Klimaatbescherming en Energie-efficiëntie’. Ook is het bedrijf lid van het project ‘CO2-neutraal staatsbestuur’ van de deelstaat Hessen.

     Terug naar boven

     Solaria Energia Y Medio Ambiente SA (januari 2014)
     • Activiteiten
      Solaria Energia y Medio Ambiente SA uit Spanje vervaardigt zonnecollectoren, levert onderhoudservices en ontwerpt, ontwikkelt en beheert eigen zonnecelparken. De onderneming produceert fotovoltaïsche cellen om elektriciteit uit zonlicht op te wekken en warmtecollectoren om water te verwarmen. Solaria heeft twee productiefaciliteiten in Spanje.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
      Het mensenrechtenbeleid van Solaria is voldoende. Het bedrijf heeft een gedegen gedragscode waarin alle relevante elementen zijn opgenomen. Het beleid wijst de verantwoordelijkheden duidelijk toe en stelt sancties bij niet-naleving. Solaria respecteert de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en wil mensenrechtenschendingen vermijden. Het heeft specifiek beleid tegen discriminatie en gedwongen arbeid, en voor veilige arbeidsomstandigheden en vakbondsvrijheid.
     • Milieu
      Solaria produceert duurzame energie. Daarmee helpt het de CO2-uitstoot te verminderen. Het bedrijf is ISO 14001-gecertificeerd voor het ontwerpen, produceren en verkopen van zonnecellen. Solaria streeft naar een zo klein mogelijke milieu-impact.

     Terug naar boven

     Solarworld (december 2015)
     • Activiteiten
      SolarWorld AG produceert zonne-energietechnologie. Het bedrijf heeft fabrieken in thuisland Duitsland en in de Verenigde Staten, en verkoopkantoren in Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Singapore.
     • Bestuur
      Sinds het bedrijf werd toegelaten tot het ASN Beleggingsuniversum heeft het zijn beleid voor ketenverantwoordelijkheid en kinderarbeid uitgebreid. SolarWorld volgt verschillende conventies, waaronder het anti-corruptieverdrag van de OESO.
     • Mensenrechten
      SolarWorld heeft als een van de weinige bedrijven in deze sector robuust beleid voor gelijke behandeling, mensen- en arbeidsrechten.
     • Milieu
      Ook het milieubeleid is erg uitgebreid. De productielocaties zijn gecertificeerd volgens het milieuzorgsysteem ISO 14001. Er worden externe audits uitgevoerd. Het bedrijf publiceert doelen en termijnen op milieugebied. De doelen die ruim op tijd behaald werden, heeft Solar World tussentijds bijgesteld.

     Terug naar boven

     Sonaecom (juni 2013)
     • Activiteiten
      Het Portugese Sonaecom, SGPS, SA is actief in geïntegreerde telecommunicatiediensten. Sonaecom bestaat uit verschillende ondernemingen, die in drie bedrijfsonderdelen zijn onderverdeeld: telecommunicatie via mobiele telefonie en telefoonlijnen, multimedia en software, en systeeminformatie.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)
      Sonaecom hanteert een gedragscode. In zijn duurzaamheidsrapport beschrijft het zijn prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, op economisch, maatschappelijk en milieugebied. Ook beschrijft het de inspanningen die het wil leveren om duurzaamheid te bevorderen. Sonaecom voldoet aan zijn maatschappelijke doelstelling en toont openheid over zijn maatschappelijke prestaties en beleid. Het beschrijft zijn personeelsbeleid en liefdadigheidsinitiatieven in het maatschappelijke jaarverslag en op de website. De informatie over personeelsvertegenwoordiging kan echter nog verbeteren.
     • Milieu
      De milieuprestaties van Sonaecom zijn solide. Het heeft duidelijke milieudoelstellingen. Ook heeft het een milieubeleid en een gecertificeerd beheersysteem, waaronder de meeste bedrijfsonderdelen vallen. De verslaglegging is behoorlijk uitgebreid. De afgelopen jaren verbeterde deze door de publicatie van harde cijfers.

     Terug naar boven

     Sonova (juni 2013)
     • Activiteiten
      Sonova Holding, het oude Phonak, produceert gehoortoestellen die het wereldwijd verkoopt. De productiefabrieken zijn voornamelijk in Zwitserland gevestigd, maar Sonova heeft ook vestigingen in China en Vietnam.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Dit is onze grootste zorg over het bedrijf, want Sonova heeft (nog) geen mensenrechtenbeleid geformuleerd. Het heeft aangegeven dat het een sociale verantwoordelijkheid heeft tegenover alle medewerkers in alle landen. Verder heeft Sonova in het ethische beleid opgenomen dat ethische principes gelden in alle handelingen met klanten, leveranciers, zakenpartners en aandeelhouders. Het sociale beleid in Zwitserland is degelijk, conform de lokale wet. Het grootste pluspunt van Phonak is het sociale karakter van de producten die het maakt; de kwaliteit van het leven van vele slechthorenden verbetert dankzij de hoortoestellen van Sonova.
     • Milieu
      Sonova heeft geen formeel milieubeleid openbaar gemaakt. Wel werkt het er hard aan zijn impact op het milieu te reduceren. Het heeft aandacht voor efficiënt gebruik van energie en materialen, recycling en het verantwoord deponeren van afval.

     Terug naar boven

     St. Modwen Properties PLC (april 2014)
     • Activiteiten
      St. Modwen investeert in en ontwikkelt (commercieel)vastgoed en woningen in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is voornamelijk actief in de herontwikkeling van zogenaamde ‘brown lands’ (voormalige industriële gebieden) en stedelijke (her)ontwikkeling. Dit is vanuit duurzaamheidsperspectief positief. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Birmingham. Het bezit en beheert een portfolio van zo'n 180 vastgoedlocaties verspreid over het VK.
     • Beleid
      Het beleid van St. Modwen is nog wel voor verbetering vatbaar als het gaat om ketenbeleid, milieu, anti-corruptie en gedragsregels. Voor de overige relevante onderwerpen heeft het bedrijf voldoende beleid. St. Modwen is niet betrokken bij controverses.

     Terug naar boven

     Stagecoach Group (augustus 2015)
     • Activiteiten
      Stagecoach Group is een Britse bus- en spoorwegmaatschappij die actief is in heel Groot-Brittannië, Noord-Amerika en Canada. Het bedrijf vervoert passagiers per bus, touringcar, trein en tram. In juli 2013 was het bedrijf actief met 8.000 bussen in de UK, 2.800 touringcars in Noord-Amerika en 1.700 treinen in de UK. Ook biedt Stagecoach diensten op het gebied van boekhouding en salarisadministratie.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Stagegroup is niet actief in risicolanden en heeft daarom geen mensenrechtenbeleid nodig. Het bedrijf heeft toch beleid voor de belangrijkste punten. Het heeft beleid tegen omkoping en stimuleert eerlijke handel en ethisch gedrag van medewerkers. Stagegroup tolereert geen discriminatie, zorgt voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden voor de werknemers en ondersteunt het recht op vakbondsvrijheid.
     • Ketenbeleid
      Stagecoach gaat op een eerlijke manier om met zijn leveranciers. Het houdt leveranciers aan dezelfde hoge standaard tegen corruptie als het zelf hanteert. Leveranciers moeten gezonde, veilige arbeidsomstandigheden bieden en het milieu respecteren.
     • Milieu
      Stagecoach is transparant over zijn milieubeheer en -prestaties. Het wil een duurzaam milieu bevorderen en continu verbeteringen toepassen. Bepaalde onderdelen van het bedrijf zijn ISO 14001-gecertificeerd. Stagegroup vind klimaatverandering zorgelijk en is van plan een strategische aanpak te formuleren. Het rapporteert over CO2-cijfers via het Carbon Disclosure Project.

     Terug naar boven

     STMicroelectronics (februari 2015)
     • Activiteiten
      Het Zwitserse ST Microelectronics ontwikkelt en produceert halfgeleiders (elektrische schakelingen) voor onder andere microprocessors (chips), en batterijen voor verschillende apparaten en sectoren, zoals computers, auto’s en de telecommunicatiesector.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
      ST Microelectronics is aangesloten bij het sectorinitiatief Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC). Hierdoor heeft het bedrijf een vooruitstrevend beleid om het gebruik van conflictgrondstoffen tegen te gaan. Het beleid omvat de tracering en monitoring van conflictgrondstoffen in de keten.
     • Mensenrechten
      ST Microelectronics heeft een goed mensenrechtenbeleid. Het onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Ook heeft STMicroelectronics het Global Compact van de VN ondertekend; zijn rapportage daarover wordt gecontroleerd door een externe partij.
     • Milieu
      ST Microelectronics heeft een goed milieubeleid. Het bedrijf rapporteert over zijn prestaties op het gebied van water, energie, CO2, en afval, en publiceert kwantitatieve cijfers hierover. Het stelt doelstellingen en heeft een managementsysteem om risico’s te beheersen en uitvoering van het beleid te waarborgen.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      ST Microelectronics past de gedragsregels van de EICC toe in zijn keten. In dit beleid wordt onder meer aandacht besteed aan kinderarbeid, dwangarbeid, werkuren, vakbondsvrijheid en non-discriminatie. Tevens is er een managementsysteem om de keten te controleren.

     Terug naar boven

     Takkt (februari 2013)
     • Activiteiten
      Takkt levert apparatuur en inrichting voor kantoren en warenhuizen, zoals kantoormeubilair, bestandssystemen en verpakkingsmaterialen.
     • Mensenrechten & Ketenverantwoordelijkheid
      Takkt heeft zich aangesloten bij het Global Compact van de VN. Het meldt dat het zich aan de tien uitgangspunten hiervan houdt. Hiermee heeft het bedrijf beleid tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid, en voor vakbondsvrijheid en eerlijke behandeling. Takkt heeft in ook beleid tegen discriminatie en voor een gezonde, veilige werkomgeving. Leveranciers van Takkt dienen zich te houden aan internationale arbeids- en sociale standaarden.
     • Milieu
      Takkt wil grondstoffen en het klimaat actief beschermen. In 2011 heeft het bedrijf al zijn energieverbruik en CO2-uitstoot in Duitsland en de VS gemeten. Takkt richt zich voornamelijk op uitbreiding van een gecertificeerd milieubeheersysteem, energiebesparing en het gebruik van duurzame energie. Minstens één locatie is ISO 14001-gecertificeerd. Takkt rapporteert over zijn CO2-uitstoot en energieverbruik. Ook heeft het zich doelen gesteld om het papierverbruik te verminderen en te verduurzamen.

     Terug naar boven

     Tarkett (februari 2017)
     • Meer informatie volgt


     Taylor Wimpey (december 2015)
     • Activiteiten
      Taylor Wimpey is een van de grootste huizenbouwers in het Verenigd Koninkrijk. Het heef 24 regionale kantoren en drie in Spanje. In Engeland bouwt het bedrijf meer dan tienduizend huizen per jaar.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Taylor Wimpey is alleen actief in laagrisicolanden, waar mensenrechten door wet- en regelgeving gewaarborgd worden. Daarnaast heeft het beleid tegen discriminatie en programma’s om gelijke behandeling te bevorderen. Het bedrijf zet zich in voor gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en heeft een beheersysteem om dit te garanderen. Het heeft een certificatie van de gezondheids- en veiligheidsstandaard OHSAS 18001.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Taylor Wimpey beoordeelt zijn leveranciers op sociale en milieucriteria en stimuleert hen hun beleid te verbeteren. Hierbij gaat het bedrijf uit van de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Taylor Wimpey koopt enkel hout met het keurmerk van het Forest Stewardship Council (FSC) of het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).
     • Milieu
      Taylor Wimpey heeft een zeer uitgebreid milieubeleid en rapporteert hier ook over. Het beleid behandelt alle relevante onderwerpen, zoals afval, water, energie en klimaat. Het bedrijf heeft verder aandacht voor duurzame woningen en energie-efficiënt bouwen. Taylor Wimpey heeft een milieubeheersysteem en neemt deel aan het Carbon Reduction Committment Energy Effciency Scheme in het VK. Taylor Wimpey rapporteert zijn CO2-voetafdruk aan het Carbon Disclosure Project (CDP) voor uitstoot in scope 1, 2 en 3. De CO2-uitstoot van het bedrijf zit ruim onder het sectorgemiddelde. Het bedrijf levert en plaats steeds vaker installaties voor duurzame energie, zoals zonneboilers, op zijn woningen. Ten slotte heeft Taylor Wimpey beleid om biodiversiteit te beschermen of te verbeteren. Het bedrijf werkt met een Biodiversity Action Plan (BAP) om de waarde van een terrein voor de biodiversiteit te bepalen voor er gebouwd wordt.

     Terug naar boven

     Tecan (februari 2016)
     • Activiteiten
      Tecan levert laboratoriuminstrumenten en automatiseringsoplossingen voor onderzoek op het gebied van biowetenschappen en diagnostiek. Het richt zich op diverse markten, zoals forensisch onderzoek, de voedingsindustrie, gewasonderzoek, de cosmetische industrie en veterinaire toepassingen. Het levert instrumenten, softwarepakketten, configureerbare modules, kennis van speciale applicaties, verbruiksartikelen en advies over regels en kwaliteit.
     • Bestuur
      Tecan heeft gedragsregels voor het ethische handelen van zijn werknemers en opdrachtnemers. De gedragsregels behandelen onder andere corruptie, omkoping, fraude en belangenverstrengeling. Er is een klokkenluidersregeling en beleid tegen represailles. Tecan neemt maatregelen als de gedragsregels overtreden worden.
     • Mensenrechten
      In de gedragsregels van Tecan staat beleid tegen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie. Daarnaast vindt Tecan een gezonde, veilige werkomgeving belangrijk. In het ketenbeleid laat Tecan weten dat het van leveranciers verwacht dat zij de internationale mensenrechten respecteren.
     • Milieu
      Tecan heeft geen specifiek beleid over milieu. Wel rapporteert het in zijn jaarverslag over zijn prestaties op gebied van milieu, vergeleken met voorgaande jaren. Het rapporteert over het verbruik van energie, water en papier en afvalproductie. Tecan voldoet aan REACH (een systeem van de Europese Unie voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen) en RoHS (Europese richtlijn over de beperking van gevaarlijke stoffen).

     Terug naar boven

     Technicolor (februari 2015)
     • Activiteiten
      Het Amerikaanse Technicolor verkoopt verschillende producten en diensten in de media- en vermaaksindustrie. Het bedrijf is actief in drie segmenten: technologie, entertainmentdiensten en ‘digital delivery’. Concreet betekent dit dat het bedrijf software en hardware produceert voor de vermaaksindustrie, aan video gerelateerde technologieën ontwikkelt, en technologieën en diensten ontwikkelt voor het aanbieden van digitale content. Technicolor heeft vestigingen in onder andere India, Thailand en China.
     • Mensenrechten
      Het mensenrechtenbeleid van Technicolor is voldoende en is er een goed anti-corruptiebeleid. Het bedrijf heeft het Global Compact van de VN ondertekend. Het rapporteert jaarlijks over de voortgang.
     • Milieu
      Het bedrijf heeft een prima milieubeleid. Het monitort het afval, de enerige, het waterverbruik, de CO2-uitsoot, materiaalverbruik en het afvalwater. Technicolor publiceert deze gegevens per onderwerp en koppelt er doelen aan. De fabrieken zijn ISO 14001-gecertificeerd.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Technicolor heeft een goed ketenbeleid, dat criteria bevat voor mensenrechten en milieu. Een eigen bedrijfsonderdeel checkt of de leveranciers het beleid uitvoeren. Ook worden leveranciers gecontroleerd op basis van de SA 8000-standaard voor eerlijke, fatsoenlijke werkomstandigheden in de productieketen.

     Terug naar boven

     Telecity Group PLC (december 2013)
     • Activiteiten
      De Britse Telecity Group PLC biedt in Europa hoogwaardige datacenters die onafhankelijk zijn van netwerken. TelecityGroup is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en beheren van beveiligde systemen waarin opdrachtgevers hun it-toepassingen kunnen onderbrengen. De datacenters fungeren als verbindings- en informatieknooppunten die het opslaan, delen en verspreiden van data, tekst en media faciliteren. Telecity levert ook diensten voor databack-up en beveiliging, zoals firewalls.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      De onderneming heeft een werknemershandboek dat ethische normen bevat. Er is een klokkenluidersbeleid van kracht. Het beleid en de uitvoering daarvan worden intern en extern gecontroleerd. De groep heeft een beleid voor gelijke behandeling en uitgebreide arbobeheersystemen. De OHSAS-18001-certificering voor alle locaties is ophanden. Telecity Group beschermt de data van zijn klanten.
     • Ketenbeleid
      Telecity Group geeft aan dat klanten en leveranciers met respect en eerlijk worden behandeld. Het bedrijf heeft een anti-corruptie-initiatief waar leveranciers aan mee moeten doen.
     • Milieu
      Telecity heeft milieubeleid voor efficiënt gebruik van energie en materiaal, water en afval. Mede op basis van het programma voor energiebeheer kan Telecity technologie, best practices en innovatie in kaart brengen en delen om de energiezuinigheid te verbeteren. Telecity heeft alle datacenters ISO 14001-gecertificeerd. Het is lid van het Green Grid en rapporteert aan het Carbon Disclosure Project. Verschillende datacenters maken gebruik van duurzame energie.
     • Engagement
      Het bestuursbeleid van Telecity is niet transparant. Beleid voor vakbondsvrijheid ontbreekt, terwijl het bedrijf wel actief is in risicolanden. Op deze punten gaan wij in gesprek met het bedrijf.

     Terug naar boven

     Telenet Group (januari 2014)
     • Activiteiten
      Telenet is Belgisch bedrijf dat breedbanddiensten aanbiedt, zoals analoge en digitale televisie, internet en vaste- en mobieletelefoondiensten.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
      Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Telenet. Het bedrijf is zich bewust van zijn maatschappelijke rol. Het heeft een foundation opgericht om de digitale kloof te helpen dichten bij maatschappelijk kwetsbare groepen. In het jaarverslag rapporteert het bedrijf hier uitvoerig over.
     • Mensenrechten
      Telenet is alleen actief in België. We gaan ervan uit dat de nationale wetten op het gebied van mensenrechten voldoende eisen stellen.
     • Milieu
      Het bedrijf gebruikt uitsluitend groene stroom. In 2012 reduceerde het de CO2-uitstoot met een kwart. Daarnaast heeft het bedrijf de ambitie uitgesproken om in 2015 klimaatneutraal te zijn, vergeleken met 2007. Om de CO2-reductie te realiseren plant het bedrijf bomen in Vlaanderen, Senegal en Ecuador: tot nu toe 600.000 exemplaren.
     • Ketenbeleid
      Telenet neemt ethische, milieu- en sociale overwegingen mee in zijn aankoopbeslissingen. Van leveranciers vraagt het informatie over sociale aspecten, respect voor wetten en regels voor kinderarbeid, en over groene aspecten van de bedrijfsvoering. Het bedrijf refereert nog niet explicitiet aan de vier fundamentele vrijheden (discriminatie, vakbondsvrijheid, kinderarbeid en dwangarbeid). Daar kan het dus nog vooruitgang boeken.

     Terug naar boven

     Transcom Worldwide (januari 2014)
     • Activiteiten
      Transcom Wordwide is een Zweeds bedrijf, dat is gespecialiseerd in diensten op het gebied van klantenrelatiebeheer en kredietbeheer. Het biedt ook technische ondersteuning door middel van telefoon, e-mail en websites. Transcom is voornamelijk actief in Europa, maar ook in Canada, de VS, Chili, Filipijnen en Tunesië.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
      Het bedrijf heeft goed mensenrechtenbeleid, ketenbeleid en milieubeleid. Het houdt zich aan de tien uitgangspunten van het Global Compact van de VN. Daarover rapporteert het in de jaarverslagen en in rapporten aan de VN.
     • Mensenrechten
      Transcom heeft zich aangesloten bij het VN Global Compact en rapporteert hier ook jaarlijks aan. In het jaarverslag bespreekt het ieder uitgangspunt van het Global Compact afzonderlijk. Transcom heeft goed anti-corruptiebeleid en respecteert de arbeidsrechten. Het document met de gedragsregels is in zeventien talen beschikbaar voor alle medewerkers.
     • Milieu
      Sinds 2012 brengt Transcom zijn CO2-uitstoot in kaart. Het neemt 2013 als basisjaar voor vergelijkingen in de komende jaren. Het bedrijf zet bijvoorbeeld in op een toename van het aantal videovergaderingen, wat het aantal vliegkilometers reduceert. Het milieubeleid kan worden verbeterd door duidelijke doelen en termijnen te formuleren.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      In een apart document bespreekt Transcom de richtlijnen voor zijn leveranciers. De gedragsregels die voor de werknemers van Transcom gelden, zijn ook van toepassing op de leveranciers. Leveranciers moeten daarnaast de mensenrechten respecteren. Het bedrijf benoemt expliciet twee van de vier fundamentele vrijheden: discriminatie en gedwongen arbeid. Het refereert niet expliciet aan kinderarbeid en vakbondsvrijheid. Hier is dus vooruitgang te boeken.

     Terug naar boven

     United Utilities (juni 2013)
     • Activiteiten
      United Utilities Group Plc is de grootste exploitant van infrastructuurnetwerken voor (afval)water in het Verenigd Koninkrijk. Het bezit, exploiteert en onderhoudt nutsvoorzieningen voor onder meer water, afvalwater, elektriciteit en gas. In 2013 werkten er meer dan 13.000 mensen voor het bedrijf.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      United Utilities heeft een sterk personeelsbeleid, dat aandacht geeft aan belangrijke kwesties zoals werving, betrokkenheid van werknemers, loopbaanontwikkeling, antidiscriminatie en arbo. Wat het laatste betreft, streeft United Utilities ernaar het ongevallenpercentage elk jaar met 10% te verminderen. De antidiscriminatiestrategie omvat onder meer strategieën voor diversiteit en voor sociale acceptatie.
     • Milieu
      Op milieugebied heeft United Utilities een uitgebreid beleid, doelstellingen en prestatie-indicatoren. Het heeft zich ambitieuze doelen gesteld voor het energieverbruik, de uitstoot door energieverbruik en emissie naar de lucht. Ook gebruikt het nieuwe technologieën om het waterverbruik terug te dringen. Een externe partij controleert de prestaties. Deze worden op de website gepubliceerd. De directie gebruikt de resultaten bij de beoordeling van de praktijken van de groep op het gebied van maatschappij en milieu. United Utilities heeft in zijn milieubeheersysteem geïnvesteerd door cursussen voor werknemers te verzorgen en de resultaten te volgen. De meeste locaties van de onderneming hebben een ISO-14001-certificering.

     Terug naar boven

     Uponor (oktober 2015)
     • Activiteiten
      Uponor Oyj is een Fins bedrijf met ruim 3.800 werknemers, dat systemen levert voor huizen, infrastructuur en milieutechnologie. Het is actief in Europa en Noord-Amerika.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Het bedrijf ondersteunt gelijke behandeling van zijn werknemers. Uponor streeft ernaar zijn werknemers eerlijk te belonen en een veilige, gezonde arbeidsplek te verschaffen. Iedere fabriek heeft eigen veiligheidsinstructies en ongelukken worden lokaal gerapporteerd. Alle productiefaciliteiten zijn opgenomen in de rapportageprocedure op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
     • Milieu
      Meer dan 80 procent van de productiefaciliteiten zijn ISO 14001-gecertificeerd. Uponor heeft een milieuprogramma met verschillende doelstellingen: het verbruik van natuurlijke grondstoffen in productieprocessen minimaliseren door de toepassing van herbruikbare materialen, milieuvervuiling verminderen, milieudoelstellingen formuleren en de voortgang hiervan regelmatig monitoren, voldoen aan milieuwetgeving en een systeem opstellen dat voldoet aan de voorwaarden van ISO 14001. Het bedrijf geeft milieuopleidingen. Uponor produceert duurzame producten van herbruikbare grondstoffen, die energie en water besparen. Het is lid van de Stockholm Water Prize.

     Terug naar boven

     Viscofan (december 2013)
     • Activiteiten
      De Viscofan Group is marktleider in kunstmatig materiaal om worsten te omhullen. Deze vellen werden voorheen gemaakt van ingewanden, zoals darmen en blazen. Tegenwoordig zijn de omhulsels van onder andere plastic en cellulose.
     • Mensenrechten
      Viscofan heeft in zijn gedragsregels opgenomen dat het de mensenrechten zoals neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Global Compact van de VN respecteert en ook beschermt. De onderneming rapporteert er niet over. Het beleid hiervoor is nog in ontwikkeling.
     • Klimaat
      Bij het ondernemen gaat Viscofan uit van duurzame en economische principes. Het bedrijf stelt verder dat het voldoet aan de wet. Viscofan stelt geen doelen en er is geen milieubeheersysteem. Ook op dit vlak zijn het beleid en de procedures nog in ontwikkeling.

     Terug naar boven

     Washtec (februari 2016)
     • Activiteiten
      WashTec AG is een Duits bedrijf met ruim 1600 werknemers, dat wereldwijd actief is. WashTec ontwikkelt, produceert en levert wasmachines met borstel- en hogedruktechnieken voor auto’s, commerciële en spoorvoertuigen. Ook levert het onderhoudsdiensten. De activiteiten van WashTec voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige geen misstanden bekend bij de bedrijfsvoering of bij de toeleveranciers.
     • Duurzaam ondernemen
      De activiteiten van WashTec voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Het voert geen activiteiten uit die ASN Bank uitsluit. Ook zijn er geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering of bij de toeleveranciers.
     • Bestuur
      Washtec heeft gedragsregels vastgelegd in zijn ethische code. Het bedrijf volgt de Duitse corporate governance-code. Het publiceert een apart duurzaamheidsverslag, maar dit voldoet nog niet aan de normen van het Global Reporting Initiative (GRI).
     • Milieu
      Washtec heeft beperkt milieubeleid voor relevante onderwerpen, waaronder water, energie en afval. In de gedragscode geeft Washtec aan dat het zo min mogelijk grondstoffen wil gebruiken en zijn milieubelasting wil minimaliseren. Ook stelt Washtec dat het hierin verder gaat dan de wet voorschrijft. Washtec heeft certificaties van ISO 9001 (productkwaliteit) en ISO 14001 (milieu). Het rapporteert over zijn elektriciteitsverbruik en afvalproductie.

     Terug naar boven

     Wessanen (september 2014)
     • Activiteiten
      De Nederlandse onderneming Koninklijke Wessanen is een internationaal actief voedingsmiddelenconcern. Wessanen is een van de grootste leveranciers van biologische voeding. Het produceert en verkoopt natuurlijke en biologische producten, vitaminen, voedingssupplementen, kruiden, gourmet- en exotisch voedsel, ontbijtgranen en diepvriessnacks. Wessanen heeft zijn hoofdkantoor in Nederland. Het is in heel Europa en Noord-Amerika actief. Wereldwijd heeft het bedrijf ruim 2.200 (2010) medewerkers in dienst.
     • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
      Wessanen heeft een Europese ondernemingsraad. Elk jaar doet het in duurzaamheidsrapporten verslag van zijn ethische, sociale en milieubeleid en –prestaties. Wessanen hanteert een gedragscode. Deze behandelt de volgende onderwerpen: integriteit, gelijke kansen, de preventie van corruptie en omkoping, transparantie, verantwoordelijkheid op sociaal en milieugebied, arboregels, respect voor internationale mensenrechten en verantwoordelijkheid voor leveranciers.

     Terug naar boven

     William Demant Holding (april 2013)
     • Activiteiten
      William Demant Holding is een Deens bedrijf, dat tot 1997 bekend stond als Oticon Holding. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt producten ter ondersteuning van het gehoor. Het bedrijf is actief in drie segmenten: gehoorapparaten, diagnostische instrumenten en persoonlijke communicatie. Wereldwijd werken er 8000 mensen bij William Demant Holding.
     • Mensenrechten
      William Demant Holding onderschrijft de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties en rapporteert hier ook jaarlijks aan. Daarnaast verwijst het naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). William Demant heeft zich daarnaast verplicht een gezonde, veilige werkomgeving te garanderen voor zijn werknemers.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Om betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen te voorkomen heeft het bedrijf beleid geformuleerd voor zijn leveranciers. Daarin beschrijft het duidelijk wat het van leveranciers verwacht. William Demant Holding controleert de uitvoering van het beleid van de leveranciers.
     • Milieu
      William Demant Holding wil bewuster met het milieu omgaan. Het heeft de afgelopen jaren zijn energieverbruik en de hoeveelheid chemisch afval verminderd. Het bedrijf is sinds 2008 aangesloten bij het Carbon Disclosure Project.


     Wincor Nixdorf (december 2013)
     • Activiteiten
      Wincor Nixdorf biedt innovatieve it-oplossingen aan banken, postbedrijven en andere dienstverleners. Het geeft bedrijven advies over over hoe zij hun processen kunnen verbeteren met behulp van technologie, en biedt vervolgens die producten aan die dat doel kan realiseren.
     • Ketenbeleid
      Wincor Nixdorf belast de duurzaamheid van de keten doordat het niet alleen software, maar ook hardware produceert. Leveranciers moeten daarom beleid hebben om te garanderen dat zij geen grondstoffen gebruiken die direct of indirect gewapende conflicten in landen als Congo bevorderen. Daarnaast verwacht Wincor Nixdorf van zijn leveranciers dat zij internationale richtlijnen op het gebied van arbeid, veiligheid, gezondheid en klimaat onderschrijven. Wincor Nixdorf doet onaangekondigde bezoeken om te onderzoeken of leveranciers deze richtlijnen nakomen.
     • Mensenrechten
      Wincor Nixdorf onderschrijft niet specifiek de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) op het gebied van kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en vakbondsvrijheid. Wel heeft het alle componenten van deze richtlijnen in zijn beleid verwerkt. Daarnaast zijn veiligheid en het beschermen van privacy belangrijke pijlers van het bedrijf. Zo onderschrijft Wincor Nixdorf wel de richtlijnen van de ILO op het gebied van veiligheid en gezondheid. Ook heeft het strenge regels om de veiligheid van zijn werknemers te waarborgen. Op het gebied van privacy heeft het bedrijf de certificatie ISO 27001. Dit betekent dat Wincor Nixdorf zich houdt aan alle regels over het beschermen van informatie.
     • Klimaat
      Wincor Nixdorf neemt maatregelen om zijn invloed op het klimaat te verminderen. Producten worden zoveel mogelijk vervoerd in kratten zonder plastic. Daarnaast stelt het bedrijf doelen om zijn afval zoveel mogelijk te recyclen. Wincor Nixdorf ontwikkelt programma’s om het energiegebruik in de gebruiksfase te minimaliseren.

     Terug naar boven

     Workspace Group (december 2013)
     • Activiteiten
      Workspace Group ontwikkelt en beheert gebouwen in Londen. Met deze gebouwen wil Workspace nieuwe ondernemers aantrekken in wijken waar niet veel activiteit is. Het doel hiervan is dat het gemeenschapsgevoel versterkt wordt en nieuwe industrieën een kans krijgen.
     • Ketenbeheer
      Workspace wil in de toekomst eisen gaan stellen aan zijn leveranciers. Daarom laat het zijn leveranciers eind 2013 vragenlijsten invullen om hun invloed op het klimaat in kaart te brengen. Workspace verwacht van zijn leveranciers dat zij maatregelen nemen om de belasting van hun activiteiten het gebied van op energie, water en afval te verminderen. Workspace gaat opleidingen aanbieden om de leveranciers te assisteren bij het behalen van de minimumstandaarden.
     • Klimaat
      In 2008 heeft Workspace doelen gesteld voor de vermindering van zijn water- en energiegebruik en afval in 2012. Zo wilde het bedrijf 55% van zijn producten recyclen. Ook wil het zijn klanten helpen om in de gehuurde gebouwen zelf bij te dragen aan een duurzame samenleving.
     • Reden voor engagement
      Eind 2013 heeft Workspace nog niet gepubliceerd of het zijn doelen voor 2012 heeft gehaald. Het heeft ook geen tussentijdse resultaten gepresenteerd. Hoewel het belangrijk is dat het bedrijf anti-discriminatiebeleid heeft, is dat er niet. Wij gaan over het milieubeleid en het anti-discriminatiebeleid met Workspace in gesprek.

     Terug naar boven

     Zumtobel (september 2016)
     • Activiteiten
      Zumtobel is een Oostenrijks bedrijf dat wereldwijd actief is in de verlichtingsbranche. Het biedt een volledig scala aan integrale oplossingen voor professionele verlichting, armaturen, lichtbeheersingssystemen en lichtcomponenten voor binnen en buiten. Door ledverlichting te ontwikkelen helpt Zumtobel de CO2-uitstoot van verlichting terug te dringen. De ledproducten leveren meer dan 65% van de winst op. Zumtobel is in vele landen actief: het geeft productiefaciliteiten op vier continenten en verkoopkantoren in honderd landen.
     • Ketenverantwoordelijkheid
      Zumtobel heeft sterk duurzaamheids- en ketenbeleid. In een gedragscode zijn alle relevante standaarden vastgelegd waaraan werknemers en leveranciers zich moeten houden als het gaat om mensenrechten en klimaat. Het bedrijf refereert aan alle relevante verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Zumtobel heeft een systeem om te waarborgen dat leveranciers zich houden aan de standaarden.
     • Mensen- en arbeidsrechten
      Zumtobel respecteert mensenrechten zoals beschreven door de ILO. Dit stelt het bedrijf expliciet in zijn gedragsregels. Het noemt gelijke behandeling en gezonde, veilige arbeidsomstandigheden en heeft beleid tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid. Het heeft ook programma’s om discriminatie tegen te gaan.
     • Milieu
      Zumtobel heeft een sterk milieubeleid. Bijna alle fabrieken zijn ISO 14001-gecertificeerd. Voor de resterende locaties zijn voorbereidingen getroffen voor de certificering. Voorts heeft Zumtobel maatregelen genomen die hebben geleid tot wezenlijke besparingen, effectief materiaal- en energiegebruik en effectief gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en optimalisering van milieutechnologie. Het onderzoek en de ontwikkeling richten zich volledig op energiebesparing. Daarnaast zet het bedrijf zich in om duurzame materialen te gebruiken op een zo efficiënt mogelijke manier.

     Terug naar boven


     Afgekeurd sinds 1 januari 2014

     Ahlstrom (april 2015)
     • Activiteiten
      De Finse onderneming Ahlstrom OYJ ontwikkelt en produceert high performance-papier en composietmateriaal van vezel voor industriële toepassingen. De materialen van Ahlstrom worden in veel verschillende alledaagse producten gebruikt, zoals filters, poetsdoekjes, vloermateriaal en tape. Het bedrijf heeft 39 productievestigingen in veertien landen.
     • Reden van afkeuring
      Meer informatie volgt.

     Terug naar boven

     Ashtead (oktober 2015)
     • Activiteiten
      De Britse Ashtead Group verhuurt gereedschappen in het VK en de VS. Het gaat daarbij om gereedschappen die kunnen tillen, heffen, verplaatsen, ondersteunen, pompen en ventileren. Ashtead zorgt ervoor dat de gehuurde apparatuur en het gehuurde gereedschap op de plaats van bestemming komen, en klaar staan voor gebruik op de juiste plaats.
     • Reden van afkeuring
      Meer informatie volgt.

     Terug naar boven

     Autogrill (augustus 2015)
     • Activiteiten
      Autogrill SpA is een Italiaanse producent en leverancier van voedingsmiddelen, dranken en retaildiensten voor reizigers. De 5.300 verkooppunten bevinden zich overwegend aan de belangrijkste snelwegen en op treinstations en vliegvelden. De groep ontplooit wereldwijd activiteiten in 37 landen. Autogrill heeft circa 62.500 mensen in dienst.
     • Reden van afkeuring
      Meer informatie volgt.

     Terug naar boven

     Bunzl (juni 2015)
     • Activiteiten
      Bunzl is een Britse groothandel in verpakkingen, wegwerpartikelen en hygiëneproducten. Het richt zich op de markt van voedingsretail, -industrie en -diensten en op de non-food-industrie. Bunzl is actief in 23 landen.
     • Reden van afkeuring
      Meer informatie volgt.

     Terug naar boven

     Charles Vögele (september 2014)
     • Activiteiten
      Charles Vögele is een moderetailbedrijf uit Zwitserland. Het heeft meer dan 800 winkels in negen landen in Europa, waaronder Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Belgie en Nederland. Het bedrijf is opgericht in 1955 in Zürich.
     • Reden van afkeuring
      Eerder hebben wij Charles Vögele voorlopig goedgekeurd. Daarom vond heronderzoek plaats naar de destijds vastgestelde verbeterpunten: anti-corruptiebeleid, milieubeleid en transparantie. Omdat er geen verbetering is opgetreden, is het bedrijf afgekeurd en verwijderd uit het universum van het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds.

     Terug naar boven

     Derwent (augustus 2015)
     • Meer informatie volgt

     Terug naar boven

     Emmi (januari 2014)
     • Activiteiten
      Emmi is het grootste melkbewerkingsbedrijf van Zwitserland. Emmi maakt van zuivelproducten verschillende Zwitserse kazen en kaasproducten. Deze producten worden verkocht in verschillende Europese landen en in de Verenigde Staten.
     • Reden voor afkeuring
      Emmi heeft geen ketenbeleid. Er is ook geen beleid om de vrijheid van vereniging van werknemers te respecteren. We hebben drie jaar dialoog gevoerd hierover, maar Emmi heeft geen vooruitgang geboekt. Daarom hebben we het bedrijf nu afgekeurd.

     Terug naar boven

     Galliford Try (mei 2014)
     • Activiteiten
      Galliford Try Plc. is een Engels woningbouw- en bouwbedrijf. Galliford Try is voornamelijk actief in het Verenigd Koninkrijk, maar is ook bij internationale projecten betrokken.
     • Reden tot afkeuren
      Galliford heeft een grote portfolio van wegenbouwprojecten die aanzienlijk bijdragen aan de Engelse infrastructuur. Het legt onder andere nieuwe wegen aan. In ons beleid staat dat wij niet investeren in de aanleg van nieuwe wegen in OESO-landen. De aanleg van nieuwe wegen in het Verenigd Koninkrijk is dus reden tot afkeuren. Daarnaast levert Galliford diensten die essentieel zijn voor en zich specifiek richten op de exploratie van fossiele grondstoffen. Ook dat is reden tot afkeuren.

     Terug naar boven

     Gate Group (juni 2015)
     • Activiteiten
      Gate Group is een Zwitsers bedrijf dat producten en diensten levert voor vliegtuigpassagiers. Gate Group is gespecialiseerd in de catering, gastvrijheid en logistiek voor vliegtuigmaatschappijen. Het bedrijf bereidt vliegtuigmaaltijden, maakt vliegtuigen schoon, ontwerpt vliegtuiglounges en beveiligt de catering.
     • Reden van afkeuring
      Meer informatie volgt.

     Terug naar boven

     H. Lundbeck (april 2015)
     • Meer informatie volgt

     Terug naar boven

     Intertek Group Plc (mei 2014)
     • Meer info volgt

     Terug naar boven

     Mediaset España Comunicación (november 2014)
     • Activiteiten
      Mediaset España Comunicación is een mediabedrijf dat zich bezighoudt met indirect management van de publieke televisie en alles wat daarbij hoort. Het bedrijf heeft verschillende televisiekanalen in Spanje.
     • Mensenrechten
      Het bedrijf heeft goed ketenbeleid en respecteert vrijheid van meningsuiting en vakbondsvrijheden.
     • Milieu
      Mediaset heeft een goed milieubeleid. Het publiceert kwantitatieve gegevens en laat zo goed zien of het vooruitgang boekt of niet. Dit geld voor water, energie, CO2-uitstoot en afval. Mediaset heeft een management- en monitoringsysteem om de invoering en naleving van het beleid te waarborgen.

     Terug naar boven

     Metso (januari 2014)
     • Activiteiten
      Metso levert wereldwijd technologie en diensten aan de mijn-, olie- en gasindustrie, de bouw en papierfabrieken. Het ontwikkelt bijvoorbeeld machines speciaal voor de mijnbouw, olie- en gasindustrie.
     • Reden voor afkeuring
      Aan de mijnbouw levert Metso allerlei producten, zoals 'crushing machines' en complete fabrieken. Aan de energiesector levert het producten zoals boilers voor de olie- en gasproductie. In het automatiseringssegment levert Metso producten en diensten in verschillende sectoren, zoals die olie- en gassector, de maritieme sector en de mijnbouw. Deze producten zijn allemaal specifiek gemaakt voor de sector fossiele grondstoffen. We beleggen niet in ondernemingen die toeleverancier voor deze sector zijn.

     Terug naar boven

     Pennon (januari 2014)
     • Activiteiten
      De Britse Pennon Group levert diensten op het gebied van water en riolering, recycling en duurzame energie, en investeert hierin.
     • Reden van afkeuren
      Dochteronderneming Viridor genereert zestig procent van de omzet van Pennon. Viridor is een van de vijf grootste afvalverwerkers in het Verenigd Koninkrijk. Van de totale afvalverwerking door Viridor bestaat 38% uit stort. Wij beleggen niet in afvalverwerkers die meer dan 30% hun afval storten. Door de activiteiten van Viridor blijkt Pennon bovendien veel meer CO2 uit te stoten dan het gemiddelde van de sector en dan soortgelijke ondernemingen. Daarom hebben wij Pennon verwijderd uit beleggingsuniversum.

     Terug naar boven

     Pfeiffer Vacuum Technology (januari 2014)
     • Activiteiten
      Pfeiffer Vacuum Technology ontwikkelt, produceert en verkoopt vacuümcomponenten en -systemen. Het bedrijf maakt pompen, lekdetectoren en zuiveringssystemen voor onder andere de kernindustrie. Daarnaast biedt het bedrijf reparatie, onderhoud en opleidingen aan.
     • Reden voor afkeuring
      Het bedrijf ontmantelt kerncentrales en produceert onderdelen die specifiek zijn voor de kernindustrie. We beleggen niet in ondernemingen die toeleverancier voor deze sector zijn.

     Terug naar boven

     Stora Enso (december 2015)
     • Activiteiten
      Stora Enso Oyj produceert papier, verpakkingen en andere producten van hout en pulp, zoals fijnpapier, verpakkingskarton. Stora Enso is actief in meer dan 40 landen over de hele wereld. Het is eigenaar en beheerder van plantages in onder andere China, Rusland, Brazilië, Uruguay, Laos, Litouwen en Estland.
     • Reden van afkeuren
      Na heronderzoek is gebleken dat Stora Enso niet meer voldoet aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank. Stora Enso doet onderzoek naar verschillende methodes om de productie van plantages te verhogen. Een daarvan is het toepassen van genetische modificatie (GMO) op eucalyptusbomen. ASN Bank belegt niet in bedrijven die genetische modificatie toepassen; we kunnen alleen een uitzondering maken voor GMO voor medisch-farmaceutische doeleinden, en dan alleen onder strikte voorwaarden. Omdat het toepassen van GMO op de eucalyptusbomen door Stora Enso nog in de testfase is, zijn we met het bedrijf hierover in gesprek gegaan. Stora Enso is echter niet bereid om de GMO stop te zetten. Daarom hebben wij Stora Enso afgekeurd en verwijderd uit het beleggingsuniversum.

     Terug naar boven

     Sulzer (april 2014)
     • Activiteiten
      Sulzer is een Zwitsers bedrijf dat machines en de onderdelen daarvoor produceert.
     • Reden van afkeuring
      Hoewel Sulzer behoort tot de duurzame koplopers in zijn sector, is het actief in verschillende sectoren die wij uitsluiten. Zo maakt het bedrijf onderdelen, pompen en coatings voor de olie- en gassector en de nucleaire industrie. Daarom is Sulzer afgekeurd.

     Terug naar boven

     Tom Tailor (december 2015)
     • Activiteiten
      Tom Tailor Holding is een Duitse kledingretailer met de merknamen Tom Tailor en Bonita. Het bedrijf verkoopt kleding en accessoires, schoenen, tassen, juwelen, brillen en horloges voor mannen, vrouwen en kinderen. Het verkoopt zijn producten via winkels en online in Duitsland en de rest van Europa.
     • Reden van afkeuring
      Tom Tailor is actief in een hoogrisicosector en heeft dochterondernemingen in risicolanden zoals China en Rusland. Op essentiële punten ontbreekt beleid. Zo heeft het geen beleid tegen kinderarbeid en dwangarbeid, en voor vrijheid van vereniging en milieu. Tom Tailor heeft wel ketenbeleid, maar dit voldoet niet op verschillende punten. Wij hebben daarom Tom Tailor afgekeurd, en verwijderd uit het beleggingsuniversum.

     Terug naar boven


Fondsrendementen*

ASN Duurzaam Aandelenfonds 16,39%
ASN Duurzaam Obligatiefonds 5,03%
ASN Duurzaam Mixfonds 10,45%
ASN Milieu & Waterfonds 15,51%
ASN Duurzaam Small &
Midcapfonds
14,27%
ASN-Novib Microcredietfonds 3,64%
ASN Groenprojectenfonds 2,75%

*Gemiddeld nettorendement per jaar over de afgelopen vijf jaar per 30 september 2016.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Voor een overzicht van kosten en risico's klikt u op de fondsnaam.


© 2017 ASN Bank    |    Disclaimer    |    Privacy    |    Voorwaarden    |    Dienstenwijzer    |    Sitemap