Wereldverbeterende ideeën: van milieuvriendelijke matrassen tot duurzame muurverf

Den Haag • 25 oktober 2018

Stel je voor: een wereld waarin we matrassen maken van al het resttextiel, ketchup eten van de tomaatoverschotten en brandstof besparen met een haaienhuidstructuur voor voertuigen. Zomaar drie innovatieve ideeën van Nederlandse ondernemers die meedingen naar de ASN Bank Wereldprijs. Woensdag 14 november wordt de winnaar van de elfde editie bekendgemaakt tijdens de grand finale in de Rotterdamse Kunsthal.

Aan wereldverbeterende ideeën geen gebrek: via Voor de Wereld van Morgen, de ondernemers-community van ASN Bank, ontving de jury maar liefst 199 inzendingen. Zes ondernemers zijn nog in de race voor de felbegeerde prijs. Onder de illustratie in dit bericht staan de ideeën van de zes duurzame ondernemers.

ASN Bank Wereldprijs: een springplank naar succes

De ASN Bank Wereldprijs is dé Nederlandse prijs voor startende duurzame ondernemers en wordt georganiseerd vanuit het platform voor de Wereld van Morgen. Met de Wereldprijs stimuleert ASN Bank duurzaam ondernemerstalent met wereldverbeterende initiatieven. In de afgelopen tien jaar is de prijs een springplank gebleken voor succesvolle ondernemers en hun vernieuwende ideeën, zoals FairPhone, Yoni, Seepje, en Somnox.

Juryprijs & publieksprijs

De winnaar van deze editie wordt gekozen door de vakjury met onder meer Faiza Oulahsen, Marieke Eyskoot en Joszi Smeets. Zij kiezen één winnaar per categorie: Natuur & Milieu, Klimaatbescherming en Mens & Samenleving. Over de drie themawinnaars verdeelt de jury 40.000 euro. Daarnaast maken alle zes de finalisten kans op de Publieksprijs van maximaal 11.000 euro. Hiervoor kan iedereen tussen 5 en 14 november (tot 12.00 uur) zijn stem uitbrengen op de website van Voor de Wereld van Morgen.

vrouw met een katapult. logo van de ondernemerscommunity voor de wereld van morgen

Dit zijn de zes finalisten van de ASN Bank Wereldprijs!

  • Mens & Samenleving

CEMBA produceert comfortabele matrassen voor de groeiende vluchtelingenstroom in Bangladesh. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier met het restafval uit de vervuilende textielindustrie van het land.

Proud Breast ontwikkelde de Qup: een betaalbare externe borstprothese voor vrouwen met een geamputeerde borst. De lichtgewicht Qup geeft, in tegenstelling tot de huidige silicone prothese, meer draagcomfort en past in reguliere lingerie.

  • Natuur & Milieu

Fairf heeft met een duurzame muurverf een kleurrijke samenleving voor ogen. De verfproductie heeft een minimale impact op het milieu en bevat gerecycled sloophout als belangrijkste ingrediënt.

The Ketchup Project wil de voedselketen veranderen met eerlijke ketchup van zongedroogde resttomaten. Het milieuvriendelijke concept gaat voedselverspilling tegen en zorgt voor betere inkomsten voor boeren in Kenia.

  • Klimaatbescherming

Qlayers heeft een technologie uitgevonden om microstructuren te printen, zoals de haaienhuidstructuur. De aanbreng van deze coating op een vliegtuig, trein of schip vermindert de wrijvingsweerstand, bespaart brandstof en verkleint de CO2-uitstoot.

MAKUS ontwikkelt designinductieplaten en speelt in op het aardgasvrij maken van woningen en de overgang naar elektrisch koken. De inductieplaten worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd en gemaakt van organische inkten.

Over Voor de Wereld van Morgen

In 2007 richtte ASN Bank de community Voor de Wereld van Morgen op. Met dit platform helpt de bank duurzame ondernemers aan een vliegende start. Elf jaar later maken meer dan 300 ondernemers deel uit van de community.

Over ASN Bank

ASN Bank investeert sinds de oprichting in 1960 in duurzame vooruitgang. Zij financiert en belegt alleen in toekomstgerichte bedrijven, sectoren en landen, die handelen met respect voor mens, dier en natuur. Klanten kunnen bij ASN Bank betalen en sparen en beleggen in de ASN Beleggingsfondsen. Ook verstrekt de bank financieringen aan projecten die passen bij haar duurzame missie. ASN Bank is onderdeel van de Volksbank.

    Delen op: