Tweede Kamer moet verbod kernwapens bespreken  

Den Haag • 29 september 2015

Vandaag heeft Vredesorganisatie PAX ruim 45.000 handtekeningen van het burgerinitiatief “Teken tegen Kernwapens” aan de Tweede Kamer overhandigd. Zij werden in ontvangst genomen door de vaste Kamercommissie voor verzoekschriften en burgerinitiatieven. Met een symbolische kernbom op het Plein in Den Haag bood PAX de handtekeningen ook aan de woordvoerders buitenland van onder andere de PvdA, CDA, VVD, Groenlinks, SP en Partij voor de Dieren aan.

Debat in Tweede Kamer

Doordat ruim 45.000 mensen hun handtekening hebben gezet, moet de Tweede Kamer debatteren over een nationaal verbod op deze massavernietigingswapens. Dat brengt de verwijdering van kernwapens uit Nederland een stap dichterbij.

Dank voor uw handtekening

Mede dankzij vele ASN-klanten haalde PAX de 45.000 benodigde handtekeningen binnen. Onze hartelijke dank aan alle klanten die tekenden!

Steun van de bevolking

Campagneleider Krista van Velzen van PAX: “Al 117 van de 195 internationaal erkende staten hebben aangegeven dat ze willen onderhandelen over een wereldwijd verbod. Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering zich bij deze meerderheid aansluit. De steun voor ons burgerinitiatief geeft aan dat een groot deel van de Nederlandse bevolking van kernwapens af wil. Op de Nederlandse vliegbasis Volkel zijn ongeveer twintig Amerikaanse kernwapens opgeslagen.”

Instabiele politieke situatie

In de hele wereld zijn er 15.700 kernwapens, waarvan er 2.000 op scherp staan. Jaarlijks gebeuren er tientallen ongelukken en bijna-ongelukken met deze wapens.

Van Velzen: "In de huidige instabiele politieke situatie is een verbod op kernwapens belangrijker dan ooit. Daarmee zorgen we ervoor dat kernbommen niet gebruikt kunnen worden. Mensen kunnen er niet mee dreigen en er kunnen geen ongelukken mee plaatsvinden. Door een verbod kunnen humanitaire rampen zoals in Hiroshima en Nagasaki zich nooit meer herhalen.”

Waarom steunt de ASN Bank deze actie?

Wapens veroorzaken veel menselijk leed. Daarom investeren wij niet in ondernemingen die zijn betrokken – op wat voor manier dan ook – bij de commerciële productie, handel in en distributie van wapens. Ook steunen we namens onze klanten projecten van War Child en Amnesty International in het kader van ons duurzame thema tegen wapenindustrie.

Delen op: