Den Haag • 20 november 2015

Vrijdag 20 november is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op die dag in 1989 namen de Verenigde Naties het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind aan. 193 landen hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend en geratificeerd.

168 miljoen kinderen werken

Artikel 6 van het verdrag behandelt het recht op leven en ontwikkeling van kinderen. Zo hebben kinderen het recht om naar school te kunnen. De realiteit is echter dat wereldwijd nog steeds 168 miljoen kinderen werken, volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Zij gaan meestal niet naar school. Zo blijven ze hangen in de vicieuze cirkel van armoede. Want een opleiding geeft kinderen juist kans op een betere toekomst.

Hazelnoten en cacao

Een vorm van kinderarbeid die betrekkelijk dichtbij plaatsvindt, is de hazelnotenpluk in Turkije. Daar werken hele gezinnen met jonge kinderen op de hazelnootplantages. Veel hazelnoten worden verwerkt in chocolade en chocopasta. Ook de chocolade daarin komt tot stand met kinderarbeid. In Ivoorkust en Ghana werken meer dan twee miljoen kinderen op cacaoplantages.

Teken tegen kinderarbeid

(de petitie is inmiddels gesloten)

Alle reden dus om de chocoladeproducenten te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Tekent u ook tegen kinderarbeid en vóór chocolade zonder bijsmaak? Met uw handtekening roept u de chocolade-industrie op haar verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat er kinderarbeid wordt uitgebannen in de hele productieketen.

E-book cadeau

Als u tekent, ontvangt u het e-book “Een wereld voor kinderen – Opgroeien zonder kinderarbeid” cadeau. U kunt op www.kinderarbeid.nl ook een trailer bekijken van de door de ASN Bank gesponsorde documentaire “Hazelnoten en kinderarbeid - 5 jaar later” van Mehmet Ülger en Astrid van Unen. Op de website ziet u ook wat u zelf kunt doen voor kinderen.

Wat doet de ASN Bank?

Wij beleggen geen geld in ondernemingen die gebruikmaken van kinderarbeid. En die daarmee kinderen de kans op een goede scholing onthouden. Ook steunen we projecten die het mogelijk maken dat kwetsbare kinderen naar school gaan.
Lees meer over ons duurzame thema “tegen kinderarbeid”.

Tijdens MorgenVandaag op 24 oktober jl. was Kailash Satyarthi onze gast. In 2014 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. Hij bevrijdde sinds 1980 – vaak met gevaar voor eigen leven – meer dan 80.000 kinderen van kinderarbeid en -slavernij. In de Ideaal van december leest u een interview met hem of lees het verslag van MorgenVandaag.

Delen op: