Pilot met medische detectiehonden KNGF vervolgd

Den Haag • 27 april 2016

Sinds 2015 steunt de ASN Bank het wetenschappelijke instituut ‘de Campus’ van KNGF Geleidehonden. Onlangs maakte KNGF Geleidehonden bekend dat het onderzoek naar het vroegtijdig opsporen van darmkanker met behulp van honden een nieuwe fase ingaat.

Onderzoek naar darmkanker

Sinds 2014 traint KNGF vijf honden om vroegtijdig darmkanker op te sporen op basis van geur in ontlastingsmonsters.Dat doet KNGF samen met het VUMC Amsterdam. De tussentijdse resultaten waren positief.

Nu start de tweede fase van de pilot. Er worden nieuwe monsters opgenomen in de training. Ze worden op een andere manier bewaard en zijn afkomstig van meer verschillende patiënten. Dat maakt het voor de honden weer een stap moeilijker. De nieuwe informatie over geurdetectie die deze pilot oplevert, tilt de pilot naar een hoger niveau.

Lees meer over de pilot of bekijk de video.

De KNGF Campus

KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Op de campus onderzoekt de organisatie daarom nieuwe typen professionele honden, andere soorten dienstverlening en technologische innovaties. Zij verzamelt onderzoeksmateriaal, doet zelf wetenschappelijk onderzoek en start pilots op het gebied van mens-dierrelaties.

Voorbeelden hiervan zijn de inzet van speciaal opgeleide honden bij jonge thuiswonende mensen (40-65 jaar) met Alzheimer, door dieren ondersteunde therapie bij zorginstellingen, de inzet van buddyhonden voor jonge kinderen (6-12 jaar) met een visuele handicap, en natuurlijk de inzet van medische detectiehonden bij darmkankeronderzoek.

Partner van de ASN Bank

KNGF Geleidehonden is sinds 2015 een maatschappelijke partner van de ASN Bank. Samen geven we invulling aan ons duurzame thema “zorg & welzijn”. Namens klanten met een rekening ASN Ideaalsparen of een ASN Creditcard steunt de ASN Bank KNGF Geleidehonden. Onze financiële bijdrage gaat naar KNGF Campus

Thema zorg & welzijn

Sinds 2015 is “zorg & welzijn” het vijfde duurzame thema van de ASN Bank. Waarom? Zorgzaamheid en medemenselijkheid zijn belangrijk voor de wereld van morgen. Want daarin draait het uiteindelijk om een gelukkige toekomst, met voldoende welvaart, een goede gezondheid, een mooie natuur en een prettig klimaat. Zorg voor elkaar en voor elkaars welzijn horen daarbij. Iedereen heeft ermee te maken, vaak van heel dichtbij. Zorg is het cement van de samenleving.

Lees meer over onze duurzame thema’s.

Delen op: