Oegandese verloskundige opent Beursplein 5

Den Haag • 21 april 2015

Op 21 april 2015 opende verloskundige Esther Madudu Beursplein 5. Ze deed dat in het donker en slechts verlicht door het schijnsel van WakaWaka-lampen. Madudu komt uit Oeganda en is één van de verloskundigen die is opgeleid door Amref Flying Doctors.

Esther Madudu: “Ik begeleid drie of vier bevallingen per dag en heb dan ook al heel wat vrouwen en kinderen het leven gered! Ik maak lange dagen van meer dan 13 uur en ik neem bijna nooit vrij, maar ik vind dat niet erg. Ik zie mijn werk als een zegen! Wat ik wel erg vind, is dat we met te weinig mensen zijn om iedereen te helpen.”

Bekijk hier de video van de opening.

Levenskans

In Afrika ten zuiden van de Sahara bevallen veel moeders zonder professionele hulp, vaak onder zware omstandigheden. Jaarlijks sterven 162.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling. De sterftekans van vrouwen wordt zes keer zo klein als ze begeleid worden door een verloskundige. Vele levens zijn zo al gered.

“Meer goed opgeleide verloskundigen zijn van levensbelang,” aldus Madudu. “Ter vergelijking: in Nederland begeleidt een verloskundige 105 zwangerschappen, geboortes en kraambedden per jaar, in Oeganda zo’n 500. Ook is er gebrek aan veilig licht en elektriciteit. We maken gebruik van kaarsen en gevaarlijke kerosinelampen die erg schadelijk zijn voor de longen en nauwelijks licht geven. Veel vrouwen willen niet eens naar een ziekenhuis, omdat het er door het tekort aan mensen en middelen vaak onveiliger is dan thuis.”

Campagne

De speciale opening vond plaats vanwege de beleggingscampagne van de ASN Bank waarin zij het belang van goede opleiding van verloskundigen in Afrika onder de aandacht brengt.

De campagne geeft beleggers de gelegenheid om bij te dragen aan de opleiding en werkomstandigheden van de verloskundigen in Oeganda en Tanzania. De ASN Bank doneert 5 euro aan Amref Flying Doctors voor elke belegger die 2000 euro of meer in één van de ASN Beleggingsfondsen stort.

Daarnaast krijgt elke nieuw opgeleide verloskundige een WakaWaka-lamp. Samen met WakaWaka en Amref Flying Docters wil de bank 25 opleidingen van verloskundigen in Afrika financieren. Beleggers krijgen bij de storting een WakaWaka-lamp cadeau.

Contactpersoon

Contactpersoon pers Britt voorheen Suzy

Delen op: