Kritisch rapport over farmaceutische sector  

Den Haag • 4 februari 2016

De vijftien grootste farmaceutische bedrijven wereldwijd houden onvoldoende toezicht op het onderzoek en de ontwikkeling, productie, marketing en sales van medicijnen. Er zijn wel interne procedures voor het toezicht, maar die worden te weinig toegepast. Daardoor schieten farmaceutische bedrijven tekort in de bewaking van de kwaliteit van medicijnen en de manier waarop ze op de markt worden gebracht. Dat alles heeft nadelige gevolgen voor patiënten.

Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport dat onderzoeksbureau Sustainalytics schreef in opdracht van de ASN Bank. Het bureau onderzocht de vijftien grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Het rapport verscheen op 4 februari 2016.

Belangrijke rol

Medicijnen zijn essentieel voor een verantwoorde gezondheidszorg. Farmaceutische bedrijven zijn daarom onmisbaar voor de gezondheid en het welzijn van mensen, ook in de duurzame samenleving waar wij naar streven. Daarom beleggen de ASN Beleggingsfondsen in farmaceutische bedrijven.

Aanleiding voor het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat farmaceutische bedrijven vaak goed beleid hebben voor veiligheid, kwaliteit en integriteit, dat voldoet aan de wet- en regelgeving. Zij halen echter regelmatig het nieuws wegens corruptie, agressieve marketingtechnieken en ondeugdelijke producten. Volgens Sustainalytics komt dat onder meer doordat de meeste farmaceutische bedrijven geen krachtig integriteitsmanagement hebben.

Wat doet de ASN Bank?

Wij willen dat farmaceutische bedrijven zich meer richten op patiënten. Daarover gaan we met de sector in gesprek.

Delen op: