IBAN-naamcheck nu ook in ASN Online Bankieren

Den Haag • 9 oktober 2018

Vanaf 9 oktober is de IBAN-naamcheck ook onderdeel van ASN Online Bankieren. Klanten die overboekingen doen met ASN Mobiel Bankieren, konden er al sinds mei gebruik van maken.

Met de IBAN-naamcheck checkt ASN Bank bij elke individuele overboeking via online bankieren of de mobiele app of het IBAN-nummer en de naam overeenkomen. Is dit niet het geval, dan krijgt de klant een melding in het scherm. Zo helpen we klanten verkeerde overboekingen en fraude te voorkomen.

Joyce van der Est, directeur van ASN Bank, over de IBAN-naamcheck:

‘Ik vind het belangrijk om goed voor onze klanten te zorgen. Door te checken of het opgegeven rekeningnummer wel overeenkomt met de naam helpen we klanten veilig te bankieren. Of het nu om bewuste fraude gaat of per ongeluk een verkeerde overboeking; de IBAN-naamcheck ontzorgt een groot deel van onze klanten.’

Afspraken verkeerde overboekingen

In 2016 hebben de Nederlandse banken onderzoek gedaan naar het aantal verkeerde overboekingen dat klanten bij hen melden en wat daarvan de oorzaken zijn. Meerdere maatregelen zijn ingevoerd om verkeerde overboekingen te verminderen:

  • Banken gebruiken geen IBAN-rekeningnummers meer van opgeheven bankrekeningen.
  • Zij hebben klanten aangespoord om hun adresboeken voor internetbankieren en mobiel bankieren te controleren en op te schonen.
  • Nederlandse banken introduceren de IBAN-naamcheck om klanten beter te waarschuwen tegen fouten en fraude bij overboekingen.

Hoe zit het met de privacy?

De IBAN-naamcheck geeft nooit een naam als alleen het rekeningnummer is ingevuld of als de naam niet lijkt op de naam van een persoon die bij het rekeningnummer bekend is. Daarmee zorgen we ervoor dat niemand op deze manier achter een naam kan komen. Pas als je een naam invult die heel erg lijkt op de naam van de rekeninghouder, zie je een naamsuggestie.

Delen op: