Het duurzame beleid van ASN Bank scoort goed op de Eerlijke Bankwijzer 

Den Haag • 22 april 2014

Op 22 april 2014 publiceerde de Eerlijke Bankwijzer de veertiende update van het duurzaamheidsbeleid van de Nederlandse banken. Ook dit jaar behaalde de ASN Bank daarin prima scores. We kregen een 10 voor ons beleid op gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en wapens, natuur (biodiversiteit), belastingen en corruptie.

Thema's Score ASN Bank
Klimaatverandering 9
Mensenrechten 10
Arbeidsrechten 10
Wapens 10
Gezondheid 9
Natuur 10
Dierenwelzijn 6
Belastingen en corruptie 10
Tansparantie en verantwoording 7
Bonussen 6
Sectoren
Landbouw 8
Dammen 9
Visserij 9
Bosbouw 8
Mijnbouw 8
Olie en gas n.a.
Maakindustrie 9
Financiële sector 6
Woningbouw en vastgoed 8

Waarom scoren we niet overal een 10?

“Duurzaamheid” en “duurzame ontwikkeling” zijn geen vastomlijnde begrippen. Iedereen vult ze op een eigen manier in. Daardoor maken wij op diverse punten andere afwegingen dan de Eerlijke Bankwijzer. Wij geven bijvoorbeeld meer gewicht aan de sociale invulling van duurzaamheid.

Beter cijfer voor wonen

We behaalden bij “Woningbouw en vastgoed” een veel beter cijfer dan vorig jaar dankzij ons nieuwe beleid voor “Wonen en werken”. Dit sectorbeleid bevat onze keuzes bij het investeren in en financieren van woningen en gebouwen. We vertalen daarbij onze drie duurzaamheidspijlers als volgt in speerpunten voor woningen en gebouwen:

  • Mensenrechten: toegang tot betaalbaar en goed wonen en een fijne werkplek.
  • Klimaat: energiebesparing en duurzame energie.
  • Biodiversiteit: duurzaam gebruik van materialen en de omgeving.

Beleid dierenwelzijn

Ons beleid voor dierenwelzijn is tot nu toe eenvoudig: we investeren niet in activiteiten waarbij dieren betrokken zijn, zoals veeteelt, visserij en vermaak met (wilde) dieren. We formuleren momenteel echter beleid voor dierenwelzijn voor het geval we in de toekomst toch besluiten te investeren in activiteiten met dieren. De resultaten presenteren we in 2014.

Olie en gas

Bij het beleid voor de olie- en gassector vermeldt de Eerlijke Bankwijzer: “n.a.” (niet actief in deze sector). De reden is dat wij deze sector helemaal uitsluiten van investering.

Waardering

De scores laten de waardering van de Eerlijke Bankwijzer zien voor onze inzet om bij te dragen aan een rechtvaardige, duurzame samenleving. Wij hebben uitgebreid, gedetailleerd beleid voor veel thema’s en sectoren. Daardoor kunnen we met onze investeringen een verschil maken in de duurzaamheid van de samenleving.

Lees de uitgebreide informatie van de Eerlijke Bankwijzer.

Delen op: