Den Haag • 19 november 2015

De zoutwateralg spirulina zit bomvol eiwitten, omegavetzuren, vitamines en mineralen. Hij versterkt hierdoor het immuunsysteem en bevordert de ontwikkeling van de hersenen. Spireaux ontwikkelde een bioreactor waardoor het duurzame voedsel ingrediënt lokaal, dus ook in Nederland kan worden geproduceerd. Daarmee gaat het project ondervoeding in Nederland, bijvoorbeeld bij ouderen, en in het buitenland te lijf.

Spireaux is daarmee een van de winnaars van de achtste ASN Bank Wereldprijs, en wel in de categorie “Eerlijke handel, mode en voeding”. De overige winnaars zijn Legbank, Tradigitale Hybride, In the loop en Sustainer Homes. E-trailer won dit jaar de publieksprijs van 5.000 euro. Het project kreeg de meeste stemmen van het publiek op de website www.voordewereldvanmorgen.nl.

Dat maakte de jury van de Wereldprijs op 19 november 2015 in LE:EN in Utrecht bekend. De winnaars krijgen een bedrag variërend van 5.000 tot 10.000 euro en begeleiding om hun project succesvol door te ontwikkelen.

Dwarse initiatiefnemers

Met de ASN Bank Wereldprijs stimuleert de bank innovatieve, sociale ondernemers met slimme projecten voor een betere wereld. Zij kunnen deelnemen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is, en een grote impact heeft op de samenleving. Ook moet het project passen in een van de vijf duurzame thema’s van de ASN Bank.

Volgens juryvoorzitter Ynzo van Zanten laten de deelnemers van de Wereldprijs 2015 zien dat elk maatschappelijk probleem is op te lossen. “Dit jaar was er een enorm breed veld aan aansprekende inzendingen. Het hoge niveau laat zien dat er in Nederland een groeiende onderstroom is van ideeën met impact. Door anders te kijken naar problemen in onze omgeving dragen de deelnemers eraan bij dat de samenleving voor iedereen een beetje beter wordt.”

Vijf winnaars

De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2015 zijn:

Thema: Zorg en Welzijn

Legbank brengt comfortabele prothesekokers naar kwetsbare mensen die een onderbeen missen in een laaginkomensland. Met een nieuwe techniek van Legbank wordt het maken van protheses eenvoudiger én betaalbaarder.

Thema: Veiligheid en Sociale Cohesie

Tra-Digitale Hybride is een bouwsysteem dat nieuwe technologie gebruikt om in sloppenwijken veilige woningen te realiseren die de bewoners zelf bouwen.

Thema: Eerlijke handel, mode en voeding

Spireaux kweekt verse spirulina in innovatieve fotobioreactoren. Spirulina is een supergezonde en duurzame voedingsbron.

Thema: Kinderrechten en Onderwijs

In the loop is een spel waarmee het leuk en spannend wordt om onze complexe ecosystemen te begrijpen; zo creëert het aandacht voor het belang van een circulaire economie.

Thema: Duurzame energie, natuur en milieu

Sustainer Homes recyclet zeecontainers tot ’s werelds eerste volledig zelfvoorzienende, duurzame, mobiele containerwoningen. De containers hebben geen aansluiting nodig en zijn daarom makkelijk verplaatsbaar.

Publieksprijs

E-trailer zorgt ervoor dat caravans elektrisch worden aangedreven en daardoor door iedere auto getrokken kunnen worden, ook door de moderne, energiezuinige auto’s.

De weg naar de finale

In 2015 waren er 240 inschrijvingen, een record in de geschiedenis van de ASN Bank Wereldprijs. Na een eerste selectie bleven er 50 projecten over. De jury, bestaande uit ondernemers en specialisten op het gebied van de verschillende duurzame thema's, selecteerde vervolgens in verschillende rondes per thema de uiteindelijk 2 beste projecten. De initiatiefnemers van deze projecten hoorden in Utrecht of zij tot de winnaars behoorden. De selectie werd gemaakt op basis van businessplannen, pitches, presentaties en persoonlijke gesprekken. Van 9 tot 19 november kon het publiek stemmen op zijn favoriete project. Dat deden uiteindelijk meer dan 1.300 mensen.

Over de ASN Bank en Voor De Wereld Van Morgen

Sinds 1960 streeft de ASN Bank naar een rechtvaardige, duurzame samenleving. Bij al haar activiteiten houdt zij rekening met het klimaat en de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen en de behoeften van toekomstige generaties. De ASN Bank steunt ook de groeiende groep mensen die een bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de samenleving. Voor hen is de community Voor de Wereld van Morgen gestart. Want samen kunnen mensen van een duurzaam idee een succes maken.

Contactpersoon

Contactpersoon pers Britt voorheen Suzy

Delen op: