Contactloos zakkenrollen: wat is er aan de hand?  

Den Haag • 4 februari 2016

De Consumentenbond heeft gewaarschuwd voor “contactloos zakkenrollen”. Wat is het? Moet u zich er zorgen over maken?

Wat is contactloos zakkenrollen?

Contactloos betalen zonder pincode is mogelijk voor bedragen tot € 25, of bij het afrekenen van meerdere aankopen tot € 50. Met pincode kun je ook grotere bedragen contactloos betalen. Hiervan zouden criminelen gebruik kunnen maken. De crimineel houdt dan een mobiel pinapparaat dichtbij de betaalpas die bijvoorbeeld in iemands zak zit. En hij ontfutselt die persoon zijn pincode. Dan kan hij bedragen van meer dan € 50 overmaken.

Waarom is dit nog niet gebeurd?

Voor zover de banken weten, is deze vorm van digitale zakkenrollerij nog nooit voorgekomen. Wat staat het in de weg?

  • Iemand moet zich registreren bij de kamer van koophandel om met een mobiel scanapparaat te kunnen werken.
  • Geld dat via een mobiel apparaat binnenkomt, komt op een bankrekening. Dat maakt witwassen lastig, want de bank kent de rekeninghouder.
  • Criminelen zouden aan de pincode kunnen komen door iemands vingerafdrukken af te lezen op een geldautomaat. Maar dat kan alleen met een geavanceerde scanner. De crimineel komt er niet gemakkelijk achter welke toetsen zijn ingedrukt en in welke volgorde.

Wat doen de banken?

We vergoeden schade die voorkomt uit de test van de Consumentenbond. Mogelijk zijn criminelen op het idee gebracht het uit te proberen. We vergoeden ook schade van meer dan € 50.

Wat kunt u doen?

Zoals u vast al weet, is het verstandig om zorgvuldig met uw betaalpas(sen) om te gaan. Bewaar uw pas bijvoorbeeld niet in uw broekzak, jaszak of in het buitenste vak van uw tas. Als u volledige zekerheid wilt, kunt u uw pas bewaren in iets van metaal (er bestaan speciale hoesjes) of in een stukje aluminiumfolie. Maakt u geen gebruik van contactloos betalen, dan kunt u dit ook uitzetten.

Delen op: