Biodiversiteitsfonds maakt zich sterk voor zwarte neushoorn

Donderdag 21 april 2022

Een obligatielening om de populatie zwarte neushoorns in Zuid-Afrika te beschermen en te laten groeien. Ja, deze obligatie bestaat echt. Hij is onlangs opgenomen in de portefeuille van het in 2022 gelanceerde ASN Biodiversiteitsfonds.

De zwarte neushoorn heeft het moeilijk. Van deze indrukwekkende planteneter - die 1400 kilo kan wegen (net zoveel als een Renault Zoë) – zijn er wereldwijd nog maar 5.600 over. Ze zijn alleen nog in Afrika te vinden, met name in Zuid-Afrika en Kenia. Volgens het Wereld Natuurfonds waren dat er in 1960 nog 125.000.

Jagers zijn de veroorzakers van deze triestmakende kaalslag. Ze hadden het lange tijd gemunt op de hoorns van deze reusachtige planteneter. Het poeder van deze hoorns was gewild voor de geneeskrachtige en libidoverhogende werking die het zou hebben. Dankzij een verscherpt toezicht in natuurparken staat de teller inmiddels weer iets minder in het donkerrood.

De Wereldbank, de banktak van de VN, wil deze groei verder stimuleren met de zwarte-neushoorn-obligatie. Grote beleggers konden in maart inschrijven op deze 5-jarige lening. In totaal werd er € 140 miljoen opgehaald. Het geld wordt gestoken in de leefomgeving van de zwarte neushoorn, nieuwe bomen en planten.

Wilde-dierenobligatie

Karin van Dijk, fondsmanager van het ASN Biodiversiteitsfonds, waardeert de voortrekkersrol van de Wereldbank: ‘Deze obligatie past perfect bij ons ASN Biodiversiteitsfonds, aangezien de investering gericht is op het beschermen van zowel ernstig bedreigde diersoorten als hun leefgebied en dat koppelt aan beleggen. Bovendien is het een mooie en tastbare investering voor particuliere beleggers.’

Vernieuwend is ook de manier waarop het rendement van deze obligatie na 5 jaar wordt bepaald. Beleggers ontvangen geen rente maar een uitkering die gekoppeld is aan de populatiegroei in twee Zuid-Afrikaanse natuurreservaten. Ligt de groei boven de 4% dan volgt er een uitkering. Als de obligatie een succes wordt, overweegt de Wereldbank om een nieuwe zwarte-neushoorn-obligatie in Kenia uit te geven. Ook wordt er gekeken naar obligaties gekoppeld aan andere bedreigde diersoorten zoals de leeuw, tijger en gorilla.

De zwarte-neushoornsbligatie van de Wereldbank is één van de beleggingen van het ASN Biodiversiteitsfonds. Dit fonds werd op 30 september 2021 gelanceerd. Het is het eerste beleggingsfonds dat investeert in herstel en bescherming van de biodiversiteit door te beleggen in duurzame bosbouw, boslandbouw, duurzame zeeën en visserij en ecotoerisme.

Delen op: