Den Haag • 14 december 2017

ASN Bank heeft voor 25 miljoen US-dollar (ruim 21 miljoen euro) obligaties gekocht van het Green for Growth Fund. Dit fonds investeert in energiebesparing en duurzame energie, en daarmee in vermindering van de CO2-uitstoot. Het Green for Growth Fund is actief in 19 landen in Oost-Europa, Centraal Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Het Green for Growth Fund investeert zowel direct als via andere financiële instellingen, zoals lokale banken en microkredietinstellingen. Daarmee wil het de CO2-uitstoot met minimaal 20% verminderen.

Hernieuwbare energie projecten

Met 30% van het fondsvermogen financiert het Green for Growth Fund direct projecten voor hernieuwbare energie, zoals wind- en zonneparken, geothermie, biogas en kleine waterkrachtprojecten.
Daarnaast verstrekt het Green for Growth Fund minstens 70% van het fondsvermogen via financiële instellingen als leningen aan het midden- en kleinbedrijf en particulieren. Zij gebruiken de leningen bijvoorbeeld om nieuwe, veel zuiniger koelkasten aan te schaffen, zonneboilers te installeren en isolatiemateriaal aan te brengen.
Het is ook bestemd voor agrariërs die op een klimaatvriendelijker manier willen werken. Zij krijgen leningen om bijvoorbeeld verouderde landbouwwerktuigen en -technieken te vervangen door moderne, de capaciteit van machines te vergroten en de voedselproductie te automatiseren.

Energiebewustzijn

Het Green for Growth Fund biedt ook technische assistentie. Het adviseert het midden- en kleinbedrijf en particulieren over energiebesparing, bijvoorbeeld hoe ze hun productieproces energiezuinig kunnen instellen. Ook vergroot het fonds het energiebewustzijn en de bekendheid met duurzame-energieproducten.

Waarom steunen wij dit project?

De belegging in het Green for Growth Fund geeft ASN Bank de mogelijkheid om ook buiten de landsgrenzen duurzame impact te creëren. Wij willen zoveel mogelijk activiteiten financieren die de uitstoot van CO2- verminderen. Zo werken we aan het langetermijndoel van de ASN Bank én de Volksbank: een klimaatneutrale bankbalans in 2030. In juni 2017 had ASN Bank deze ambitie voor 75,5% procent gerealiseerd.

Lees meer over ons langetermijndoel voor klimaat
Kijk voor meer informatie over het fonds op www.ggf.lu

Delen op: