ASN Aanmoedigingsprijs voor jonge onderzoeksjournalisten uitgereikt

Winnaar: journalistiek onderzoek naar anti-abortuslobby

Afgelopen week zijn tijdens de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de Loep 2021 en de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. De ASN Aanmoedigingsprijs, bedoeld voor talent in leeftijden tot en met 30 jaar, ging dit jaar naar journalisten van de Investico en De Groene Amsterdammer, voor onderzoek naar de Nederlandse anti-abortuslobby.

Hoofdredacteur Thomas Muntz van Investico uit zijn trots: "De winnaars zetten met dit project hun eerste stappen in de onderzoeksjournalistiek. Ze konden direct ervaren dat hun werk hen niet altijd in dank werd afgenomen door de mensen waarover zij schreven. Daarom is deze prijs is een enorme steun in de rug om het taaie werk van onderzoeksjournalist voort te zetten. Zij hebben maandenlang door documenten gegraven, het vertrouwen gewonnen van bronnen en moesten zelfs een undercover-actie opzetten om alle feiten boven water te krijgen. Het is geweldig dat ze daar nu zo voor beloond zijn."

Foto: Andreas van Esbroeck Photographer

De journalisten achter dit verhaal zijn Marieke Rotman, Romy van der Burgh, Esther Chavannes, Gina Lafour en Allart van der Woude.

Waarom ASN de VVOJ steunt

De ASN Foundation steunt sinds 2021 Investico, Platform voor Onderzoeksjournalistiek en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, vanwege hun inzet voor onafhankelijk ‘grondig en structureel journalistiek onderzoek om het publieke debat beter te kunnen voeden’. De waardevolle rol van onderzoeksjournalistiek is om – ook controversiële onderwerpen – van alle kanten te belichten. Verdiepende journalistiek levert de bouwstenen voor een goed geïnformeerd maatschappelijk en politiek debat.

Het winnende onderzoek

Lees hier de publicatie van de winnaars van de ASN Aanmoedigingsprijs (artikel op de Groene.nl)

Meer weten over de werkwijze? In deze podcast van Investico leggen de jonge onderzoekers uitleggen hoe ze te werk zijn gegaan om hun prijswinnende productie te maken:

Delen op: