Arie Koornneef in Trouw: “We hebben meer fans dan klanten”

18 december 2020

In een uitgebreid interview in het katern ‘De Verdieping’ van Trouw vertelt ASN Bank directeur Arie Koornneef over wat er veranderd is in zestig jaar duurzaam bankieren.

ASN Bank werd in 1960 opgericht als bank voor de socialistische arbeidersbeweging. Een bank die het geld op een maatschappelijk verantwoorde manier uitzette, bijvoorbeeld in sociale woningbouw. En die zich uitspreekt tegen dictatoriale regimes en meehelpt in de strijd tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Later komt daar de focus op bescherming en behoud van klimaat en biodiversiteit bij.

“Om nu wereldwijd te boek te staan als expertisecentrum. Zo ontwikkelt de bank meetmethodes om te peilen hoeveel een specifieke financiële investering zijn sporen achterlaat op klimaat en biodiversiteit. Meetmethodes die inmiddels door ’s werelds grootste banken worden overgenomen: van Morgan Stanley in New York, tot HSBC in Londen ‘en ook nog een bank uit Nepal” (uit Trouw)

Geld inzetten om milieuproblemen op te lossen

Over het de grote klantgroei in het afgelopen jaar zegt Arie in Trouw: “Ik kan me wel voorstellen dat het een jaar was waarin mensen zich extra bewust waren van hoe afhankelijk we zijn van de natuur. En dat ze daardoor eerder zoiets hadden van: goh, zou ik mijn geld niet beter kunnen inzetten om wat van de milieuproblemen op te lossen?”

Lees hier het complete interview in Trouw


“Wat ook helpt is dat wij geen belangen hebben in fossiele brandstoffen. Sinds corona is de olieprijs bijvoorbeeld gekelderd. Andere banken, ook in Nederland, moesten daarop afschrijven. Wij hebben zestig jaar terug al gezegd: wij investeren niet in fossiele industrie, want dat is niet kies. Vinden wij.”
Arie Koornneef in Trouw

Delen op: