Help de makers van je kleding

Het is oneerlijk verdeeld in de kledingindustrie. Terwijl kledingmerken alle macht hebben, kunnen de makers niet eens leven van het loon dat ze krijgen. Kledingmakers verdienen een leefbaar loon. Daarom hebben we een Europees wetsvoorstel ingediend. Om dat voorstel op de agenda van de Europa Commissie te krijgen hebben we jouw hulp nodig.

Zet jouw handtekening voor een eerlijke kledingindustrie

Europees wetsvoorstel Good Clothes Fair Pay

Zou je favoriete jeans niet veel lekkerder zitten als je wist dat de makers ervan fatsoenlijk zijn betaald? Helaas is dat nu bijna nooit het geval. Daar willen wij verandering in brengen. Samen met andere maatschappelijke organisaties zoals Fashion Revolution en de Fair Wear Foundation hebben we een wetsvoorstel opgesteld.


Ons voorstel, met de naam Good Clothes Fair Pay, dwingt kledingmerken hun verantwoordelijkheid te nemen voor het loon dat aan de makers van hun kleding wordt betaald. Want hoe hard je ook je best doet, jij kunt als consument natuurlijk nooit de hele sector eerlijker maken. Maar als Europees burger kun je wél helpen een stap in de goede richting te zetten. Om ons voorstel op de Europese agenda te krijgen hebben we 1 miljoen handtekeningen nodig.

Help de makers, teken hier

Meer over de inhoud van het wetsvoorstel
Veelgestelde vragen over het wetsvoorstel

Fashion was nog nooit zo fast

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Help de makers

Tussen de kledingmerken en de makers zit een schrijnende financiële kloof. Van elke 30 euro die jij uitgeeft aan een shirt gaat 18 cent naar de maker ervan. Dat is te weinig om van te leven. En daar willen wij iets aan doen. Want een leefbaar loon is een mensenrecht.

Met je handtekening op www.goodclothesfairpay.eu kom je op voor dit recht, en laat je Europa weten dat jij een eerlijkere kledingindustrie wilt. En maak je een groot verschil voor de makers van jouw kleding. Dat zit toch een stuk lekkerder.

Meer lezen over leefbaar loon in de kledingindustrie

Wil je meer weten over wat er misgaat in de kledingsector, en waarom leefbaar loon zo belangrijk is? Hier lees je verder:

Zo werkt ASN Bank aan leefbaar loon
Europees wetsvoorstel voor ketenverantwoordelijkheid schiet tekort
Kirsten Kossen over het burgerinitiatief voor een leefbaar loon

Over de rol van ASN Bank

ASN Bank investeert als duurzame bank niet alleen in een beter klimaat en meer biodiversiteit, maar maakt zich ook sterk voor mensenrechten. Al sinds de oprichting in 1960 zet de bank zich in voor de meest kwetsbare mensen wereldwijd. ASN Bank heeft zich ten doel gesteld dat uiterlijk in 2030 alle kledingmerken die goedgekeurd zijn voor de ASN Beleggingsfondsen de makers van hun kleding een leefbaar loon uitbetalen.

Help de makers, teken hier