DIY: zo maak je zelf een shampoo en haargel

Tijdens de feestdagen wil je er natuurlijk hartstikke goed uitzien. Dat betekent niet alleen dat je je mooiste kleren aantrekt, maar ook dat je ervoor zorgt dat je haar goed zit. Met deze DIY shampoo en haargel gaat dat zeker lukken.
In shampoo, zeep, douche- en haargel zitten heel veel verschillende ingrediënten. Kijk maar eens wat er achter op een tube of fles staat. De ingrediënten hebben vaak moeilijke namen, die je bijna niet kunt uitspreken. Ze maken je haar glad, krullend, zacht, stevig of ruikend naar bloemetjes. Maar wist je dat dit ook kan met shampoo en haargel, die je zelf maakt? En dat is heel goed voor je haar en ook nog eens leuk om te doen. We zetten 3 recepten voor je op een rij; voor vloeibare shampoo, voor een shampoo bar én voor haargel.


Zelf vloeibare shampoo maken

Met een zelfgemaakte shampoo was je je haren op dezelfde manier als met een shampoo uit de winkel. Lekker je haar nat maken, de shampoo op je hand doen en inmasseren op je hoofdhuid. Goed uitspoelen en eventueel nog een keer herhalen. En klaar ben je.

Wat heb je nodig?

 • Een lege shampoofles of potje
 • Een mengbeker om alles in te mixen
 • 240 ml zeepvrije babyzeep
 • 1 theelepel kokosolie
 • 15 druppels olijfolie, jojoba-olie of argan-olie
 • 10 druppels etherische olie voor de geur


  Hoe maak je de shampoo

  Stap 1: Maak de fles of het potje schoon

  Zorg eerst dat de lege shampoofles goed schoon is. Dit kun je doen door er wat water in te gieten, de dop erop te doen en zachtjes te schudden. De restjes gaan nu waarschijnlijk heel hard schuimen. Giet het schuim eruit en herhaal dit een paar keer, totdat je denkt dat de fles echt goed schoon is. Laat de fles daarna goed drogen. Bij het potje is het een stuk gemakkelijker. Dat was je gewoon goed af onder de kraan en droog je daarna af.

  Stap 2: Mix de ingrediënten

  Doe 240 ml zeepvrije babyzeep in een (meng)beker en voeg daar de theelepel kokosolie en 15 druppels argan-olie of olijfolie aan toe. Even goed roeren, zodat de olie goed mengt met de rest. Tenslotte kun je de druppels etherische olie nog toevoegen, voor de geur. Weer goed roeren en je shampoo is klaar om te gebruiken. Zachte lokken gegarandeerd.

  Zelf een shampoo bar maken

  Je kunt er ook voor kiezen om een shampoo bar te maken. De shampoo bar ziet er uit als een stuk zeep en die gebruik je op een iets andere manier dan ‘gewone’ vloeibare shampoo. Je maakt je haar eerst heel goed nat. Daarna houd je ook de bar onder de douche en wrijf je hem even goed in je handen, totdat de hij wat gaat schuimen. Dan is de bar klaar om te gebruiken. Wrijf hem zachtjes over je hoofdhuid. Leg hem daarna op een schoteltje of in een bakje en masseer je hoofdhuid nog even goed met je handen. Goed uitspoelen en klaar ben je.

  Wat heb je nodig?

  • Een vormpje, dat je bijvoorbeeld voor het bakken van cup cakes gebruikt
  • 20 gram bijenwas* (om je shampoo bar wat steviger te maken)
  • Een eetlepel jojoba olie
  • Een eetlepel appelciderazijn
  • 10 gram zeepbasis*
  • 30 druppels etherische olie voor de geur

  *de bijenwas en basiszeep koop je bij een natuurwinkel, speciale drogist, of kun je online bestellen.


  Hoe maak je de shampoo bar

  Stap 1: Snijd en smelt de zeepbasis

  Snijd de zeepbasis (10 gram) heel voorzicht in kleine stukjes. Je kunt de zeep ook raspen. Doe de stukjes of rasp daarna in een pannetje en verwarm het op een lage temperatuur. Het mag namelijk niet koken.

  Stap 2: Smelt de was

  Smelt de bijenwas ook op een heel laag vuur in een ander pannetje. Laat de was daarna een klein beetje afkoelen.

  Stap 3: Mix de rest van de ingrediënten

  Mix de appelciderazijn, de jojoba-olie, de zeep en de etherische olie bij de gesmolten zeepbasis en was en roer heel goed, tot alles gemengd is. Let op! Het gaat snel stollen, dus wacht niet te lang.

  Stap 4: Schenk de mix in het vormpje

  Schenk vervolgens het mengsel in het vormpje en laat het goed afkoelen in de ijskast. Is het een mooi blok? Dan is het klaar voor gebruik.

  Zelf haargel maken

  Om je mooie haardos in model te houden, kun je ook nog zelf haargel maken. Dit is heel gemakkelijk.

  Wat heb je nodig?

  • Een potje
  • Een maatbeker
  • Een keukenweegschaal
  • 25 gram lijnzaad (dit zijn een soort gouden pitjes. Je hebt de hele nodig. Niet de gebroken)
  • 200 ml water
  • Een theelepel vloeibare olie, zoals jojoba-olie (is niet écht nodig, maar wel lekker)
  • Etherische olie; dan ruikt je haargel ook lekker
  Meng het lijnzaad en het water in een pannetje, roer even goed en zet het pannetje op de kookplaat. Wacht tot het water kookt en zet dan de plaat wat zachter. Laat de pitjes even zachtjes koken. Op het moment dat je een wittig schuim ziet, is de gel klaar. Haal het pannetje dan meteen van de kookplaat. Laat je het te lang staan, dan wordt de gel veel te plakkerig en dat wil je ook niet.


  Pak het lege potje en zet daar het zeefje op. Heb je geen zeefje, dan kun je ook een (schone!) pantysok gebruiken. Giet de inhoud van het pannetje voorzichtig door het zeefje. De gel zakt dan in het potje en de pitjes blijven achter in de zeef. Pas wel op dat je je handen niet brandt. Deksel erop en je bent klaar.

  Let op! Je moet de gel in de ijskast bewaren en na twee weken wat overblijft weggooien. Maak dus niet te veel. Dat is zonde.

  Delen op:

  Dit vind je misschien ook interessant