Digitale incassomachtiging (e-mandates)

Incassomachtigen is een manier om online een machtiging af te geven. Een bedrijf of organisatie mag niet zomaar geld van je betaalrekening afschrijven. Met een machtiging geef je toestemming aan een onderneming om geld van je ASN-rekening af te schrijven via een (automatische) Europese incasso.

Het gemak van digitaal incassomachtigen

Een handtekening op papier is niet meer nodig. Incassomachtigen kan als betaalmogelijkheid worden aangeboden door webwinkels en andere organisaties op internet, zoals energiebedrijven, scholen, verzekeraars en verenigingen.

Zo werkt het afgeven van een digitale machtiging

  • Je bestelt online een product of dienst.
  • Je kiest Incassomachtigen als betaalmethode.
  • Je selecteert ASN Bank en komt direct in de vertrouwde online bankieren omgeving. De relevante gegevens van de machtiging zijn al ingevuld.
  • Je keurt de machtiging goed door deze te ondertekenen met je digipas*.
  • Wij bevestigen de verwerking van de machtiging.
  • Je keert terug naar de website van de leverancier.


* Goed om te weten: Heb je geen ASN Digipas? Vraag deze dan direct online aan.

Eenmalige of doorlopende digitale machtiging


Er zijn twee soorten incassomachtigingen:

  • Eenmalige machtiging: je geeft toestemming om 1 keer een bedrag van je betaalrekening af te laten schrijven. Handig als je bijvoorbeeld concertkaartjes of een boek op internet koopt.
  • Doorlopende machtiging: je geeft toestemming om op vaste momenten een bedrag van je rekening af te laten schrijven. Bijvoorbeeld je maandelijkse energiekosten of je abonnement voor de sportschool.

Inzicht in de automatische incasso

Via ASN Online Bankieren heb je inzicht welke incassobetalingen op dit moment geweigerd, gestorneerd of geblokkeerd kunnen worden. Als je een incassant blokkeert wordt deze op de blokkadelijst geplaatst en kan de incassant niet meer of beperkt van de rekening incasseren. Deze beperking is afhankelijk van de instelling. Als je de incasso weigert, wordt het bedrag niet afgeschreven van de rekening.

Lees alles over de blokkadelijst, storneren en weigeren van incasso's.

Informatie op de site van de Betaalvereniging

Meer informatie over de spelregels van incasso leest u op de website van de Betaalvereniging in de sectie standaard Europese incasso en zakelijke Europese incasso.

, waarmee kunnen we je helpen?