Den Haag • 7 november 2013

Samenvatting

Bodylotion en kleding produceren met het doel de arbeidsomstandigheden en de natuur in ontwikkelingslanden te verbeteren. Dat doet Studio JUX onder meer via de fabriek Be Suited in Nepal, die duurzame kleding voor de Nederlandse markt maakt. Zo wil Studio JUX vraag en aanbod van duurzame lifestyleproducten vergroten. Daarmee is het een van de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2013. Andere winnaars zijn WavEnergy, Van prostituee naar office manager en Brilliant Minds Burma.

Dat maakte de jury van de Wereldprijs op 7 november 2013 in Chizone op Scheveningen bekend. De winnaars krijgen een bedrag van tienduizend euro om hun project succesvol te maken.

Met de ASN Bank Wereldprijs stimuleert de bank duurzame doeners. Zij kunnen deelnemen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is, en een grote impact heeft op de samenleving. Ook moet het project passen in een van de vier duurzame thema’s van de ASN Bank: eerlijke handel, tegen kinderarbeid, duurzame energie en vrede & veiligheid.

De andere winnaars zijn:

Duurzame energie

WavEnergy wekt elektriciteit op via de golfslag in zee. Over een schuine plaat rollen dynamo's die aan een luchtkussen vastzitten. Door de beweging van de golven gaat het luchtkussen op en neer. Dat laat de dynamo's draaien die elektriciteit genereren.

Tegen kinderarbeid

Van prostituee naar office manager wil in India 450 kwetsbare meisjes een beroepsopleiding bieden en succesvol te begeleiden naar betaald, eerlijk werk in een veilige omgeving. Bijvoorbeeld jeansproductie, office management en ambachtelijk werk.

Vrede & veiligheid

Brilliant Minds Burma leidt jongeren uit verschillende etnische groepen in Birma op en helpt ze aan een baan bij (internationale) bedrijven die actief zijn in het land. Dat draagt bij aan duurzame vrede tussen verschillende etnische groepen én aan een duurzame economie.

De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs vertellen meer over hun project op 30 november 2030 tijdens 'Voor de wereld van morgen' in Amsterdam. Op deze dag staan de maatschappelijke keuzes en dilemma's achter duurzaamheid centraal, met sprekers als Bas Heijne, Mathijs Bouman en vele anderen. Aanmelden kan via www.dagvanhetethischbeleggen.nl.

De weg naar de finale

In 2013 waren er 161 inschrijvingen. De jury van acht duurzaamheidsexperts en ondernemers selecteerde daaruit de veertig meest innovatieve, duurzame en haalbare projecten. Van 4 tot 25 september mobiliseerden de initiatiefnemers van deze veertig projecten hun achterban om op hen te stemmen. Dat leverde in totaal 18.869 stemmen op. Per thema gingen de vijf projecten met de meeste stemmen door. Zij kregen een intensief begeleidingstraject met een coachingsgesprek, een workshop om hun plan en businessmodel aan te scherpen en een presentatieworkshop. Ook namen zij een pitchfilm op. De jury maakte begin november bekend welke twee projecten door mochten naar de finale. Op 7 november kozen zij tijdens de finale de vier winnaars.

Over de ASN Bank en Voor De Wereld Van Morgen

Sinds 1960 streeft de ASN Bank naar een rechtvaardige, duurzame samenleving. Bij al haar activiteiten houdt zij rekening met het klimaat en de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen en de behoeften van toekomstige generaties. De ASN Bank steunt ook de groeiende groep mensen die een bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de samenleving. Voor hen is de community Voor de Wereld van Morgen gestart. Want samen kunnen mensen van een duurzaam idee een succes maken.

Contactpersoon

Contactpersoon pers Britt voorheen Suzy

Delen op: