Den Haag • 26 april 2013

Op 25 april 2013 publiceerde de Eerlijke Bankwijzer de dertiende update van het duurzaamheidsbeleid van de Nederlandse banken. Daarin behaalde de ASN Bank prima scores. Die laten de waardering van de Eerlijke Bankwijzer zien voor onze inzet om bij te dragen aan een rechtvaardige, duurzame samenleving. Wij hebben voor veel thema’s en sectoren uitgebreid, gedetailleerd beleid. Daardoor kunnen we met onze investeringen een verschil maken in de duurzaamheid van de samenleving.

Scores

De Eerlijke Bankwijzer waardeert ons beleid op gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en wapens, natuur (biodiversiteit), visserij en maakindustrie met een 10. Ook voor de meeste andere onderdelen behaalden wij mooie cijfers of ruime voldoendes.

Hieronder ziet u onze scores. Waarom scoren we niet op alle punten een 10? ‘Duurzaamheid’ en ‘duurzame ontwikkeling’ zijn geen vastomlijnde begrippen. Iedereen vult ze op een eigen manier in. Daardoor maken wij op diverse punten andere afwegingen dan de Eerlijke Bankwijzer. Wij geven bijvoorbeeld meer gewicht aan de sociale invulling van duurzaamheid.

Toelichting

Twee onderdelen lichten we graag nader toe. Ons beleid voor woningbouw krijgt een onvoldoende omdat het volgens de Eerlijke Bankwijzer onder andere niet concreet genoeg is. Daarnaast legt de Eerlijke Bankwijzer vooral de nadruk op de milieuaspecten van wonen en tellen onze sociale criteria bijna niet mee in de waardering door de Eerlijke bankwijzer. Dit jaar stellen we een integraal beleid op voor de woningmarkt, dat zowel onze sociale als milieudoelen bij de verduurzaming van woningen en vastgoed behandelt. Bij het beleid voor de sector olie en gas is “n.a.” vermeld omdat wij deze sector geheel uitsluiten. U vindt uitgebreide informatie op de website van de Eerlijke Bankwijzer.

Beleidsonderwerp Score ASN Bank door Eerlijke Bankwijzer
Klimaatverandering 9
Mensenrechten 10
Arbeidsrechten 10
Wapens 10
Gezondheid 10
Natuur 10
Dierenwelzijn 6
Belastingen en corruptie 9
Transparantie en verantwoording 8
Bonussen 7
Sector Score ASN Bank door Eerlijke Bankwijzer
Landbouw 9
Dammen 9
Visserij 10
Bosbouw 8
Mijnbouw 8
Olie en gas n.a.
Maakindustrie 10
Banken 6
Woningbouw en vastgoed 3
Vermogensbeheer 8

Delen op: